Olomoucké krajské volby 2012 - billboardy a hesla politických stran

V září 2012 probíhá "žhavá" fáze předvolební kampaně a kandidující strany/koalice/hnutí používají pro zvýšení své volební podpory také billboardy a (vtipná) hesla či citáty. Článek shrnuje, jaký přístup k této formě prezentace zaujalo všech 18 kandidujících subjektů v Olomouckém kraji.

ČSSD - "Spravedlivé reformy."

 

ODS - "Nová tvář pro náš kraj."

 

KDU-ČSL+Zelení - "Změna, kterou potřebujeme!"

 

TOP 09+STAN - "Zodpovědní žijí bez dluhů."

 

Svobodní - "Dnešní dluhy jsou zítřejší daně...odmítáme zvyšování daní."

 

SPOZ - "Nebát se a nekrást."

Kromě výše uvedených billboardů s krajskými lídry jsou v Olomouckém kraji k vidění billboardy politických stran se stranickými předsedy.

SUVERENITA - "Nepřizpůsobiví nám diktovat nebudou!"

 

NS-LEV21 - "Jen odvážní něco změní!"

Ostatní kandidující subjekty pomocí billboardů veřejnost neoslovují, ale u své propagace používají hesla jako:

Nezávislá volba - "Znáte nás. Věřte svým známým."

KSČM - "Šance pro poctivé lidi v Olomouckém kraji."

Monarchisté - bez hesla

Nezávislí - "Bez kmotrů a s odborníky...a kraj se rozjede."

Moravané - "Volím Moravu, volím Moravany."

RSČMS - bez hesla

DSSS - "Vrátíme do ulic bezpečí!"

Piráti - "Volte Piráty."

Volte pravý blok - bez hesla

SsČR - "Volme konečně sami sebe!"

Jako autor uvedeného hesla Svobodných vím, že je obtížné vymyslet pár slov, které by vystihovaly celý program nebo jeho základní myšlenku. Z uvedených hesel mě zaujaly především 3 případy. První pozitivně u Nezávislé volby, kdy heslem "Znáte nás. Věřte svým známým." bylo dosaženo sjednocení všech nezávislých kandidátů, kteří dříve a pravděpodobně i dnes zastávají různé pohledy na svět - od Ing. Pavla Stonawského (v letech 1990-1994 KSČM), přes Ing. Jiřího Rudolfa (dříve KDU-ČSL) až po Ing. Oto Kaděrku (v roce 2009 Svobodní).

Negativně mě zaujalo heslo "Změna kterou potřebujeme!" Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU-ČSL+Zelení), které popírá fakt, že KDU-ČSL se účastnilo zatím všech "krajských olomouckých vlád" - ať už jako součást vítězné Čtyřkoalice, která vládla společně s Nezávislými a ODS v letech 2000-2004 nebo jako koaliční partner jen s vítěznou ODS v letech 2004-2008 či jako koaliční partner s ODS a vítěznou ČSSD v letech 2008-2012. Navíc současný náměstek hejtmana Ing. Pavel Horák, který je nepřetržitě od roku 2004 do dneška olomouckým krajským zastupitelem, kandiduje nejen znovu do krajského zastupitelstva, ale také v prostějovském okrese do senátu s heslem "Zkušenosti, poctivost a znalosti prostředí", které spíše evokuje povolební kontinuitu na současný stav než jeho změnu.

Negativně mě také zaujalo heslo "Bez kmotrů a s odborníky...a kraj se rozjede" Nezávislých, kdy je poukazování na odbornost a množství vysokoškolsky vzdělaných kandidátů zdůrazňováno jako "největší deviza" a to jak na webu, tak v rámci rozhlasové vizitky, přesto se svou četností či zastoupením řadí Nezávislí v tomto ohledu až na 11. místo ze všech 18ti kandidátních listin.

 

Čtěte na podobné téma:

Olomoucké krajské volby 2012 - rozcestník na weby stran a lídrů

Vtipná předvolební hesla libertariánů v USA

Autor: Josef Zbořil | neděle 16.9.2012 9:26 | karma článku: 16,71 | přečteno: 2421x