Neotevřeme znovu zavřené pobočky pošty při zavádění 15minutového města a kyberbezpečnosti?

31.3.2023 Česká pošta uveřejnila,že z důvodu digitalizace poklesl zájem o služby o 40% a tak od 1.7. zredukuje počet pošt z 3200 na 2900.Je otázkou zda se znovu časem neotevřou kvůli konceptu 15minutového města a kyberbezpečnosti.

Úvodem názvosloví:

Patnáctiminutové město je urbanistický koncept, ve kterém je většina každodenních potřeb a služeb, jako práce, nákupy, vzdělávání, zdravotní péče a volný čas snadno dosažitelná 15 minutovou chůzí nebo jízdou na kole z jakéhokoli místa ve městě. Cílem je snížit závislost na automobilech a podpořit zdravý život. 15minutová města už za svůj cíl přijala řada měst po celém světě a objevily se i konspirační teorie, které 15minutová města popisují jako nástroj vládní represe.

Kyberbezpečnost je ochrana systémů před digitálními útoky, jejichž cílem je obvykle zasáhnout, změnit nebo zničit citlivé informace či přerušit různorodé procesy.

Dokážu si představit, že z důvodu kyberútoku bude možné provozovat služby jen nedigitálně - fyzicky. Stejně tak, že přirozenou cestou k úsporám je omezení logistiky a mít vše v dosahu. Pošta je jako styčný bod pro nejrůznější služby v běžném i krizovém stavu ideální. Takže bych se nedivil, kdyby časem vznikl strategický krok z důvodu udržitelnosti či bezpečnosti, kdy se nehledí na hospodárnost, a dojde k znovuotevření jedné až dvou třetin nyní uzavíraných pošt.

 

Zdroje:

https://www.ceskaposta.cz/-/ceska-posta-zrusi-300-svych-pobocek

https://www.earch.cz/architektura/clanek/mene-smogu-kratsi-vzdalenosti-koncept-15minutoveho-mesta-slibuje-zdravejsi-a-stastnejsi-zivot-ve-mestech

https://www.akademiemobility.cz/aktuality/1569/jak-zavadet-koncept-15minutoveho-mesta

https://peskymestem.cz/15minutove-mesto-vize-nebo-realita/

https://unfccc.int/blog/the-15-minute-city

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | neděle 9.4.2023 16:52 | karma článku: 15,90 | přečteno: 397x