Ministerstvo svobody: Ekonomicky čisté prostředí

Republika: Stav ekonomicky čistého prostředí je pravidelně sledován a hodnocen v rámci hodnotících a statistických zpráv, a to zejména "Zprávy o ekonomicky čistém prostředí" a "Statistické ročenky ekonomicky čistého prostředí". Jde o činnost, kdy je monitorováno znečišťování přirozeného ekonomického prostředí dobrovolné směny vynucenými a nikým nepoptávanými výrobky a službami zpravidla vlivem etatistické činnosti. Potřeba péče o ekonomicky čisté prostředí vznikla po neuskutečněných historických událostech "Ekonomické sekularizace" a "Republikové reformace".

Historické období „Ekonomické sekularizace“ 

Obecně znamenalo potlačení vlivu státu na dobrovolnou směnu předmětů a služeb - trhu. Bylo jedním z důsledků modernizace a racionalizace společnosti. Ekonomická sekularizace se týkala dogmat a ideologických rituálů, ne však státu jako instituce samotné. Její hlavní význam byl sociologický a znamenal proces postupného mizení etatismu a jeho vlivu z veřejného prostoru – ať už ve smyslu ztráty politického vlivu nebo ve smyslu poklesu podílu na státu vynuceně závislých občanů ve společnosti.

Historické období  „Republikové reformace“

O detailnější rozpracování vztahu občanů a státu se zasloužil reformátor, který přišel do Republiky  v níž později prosadil svobodný, silně byrokratický model úřadu, vymáhající dodržování přísné svobodomyslné, dobrovolné a tolerantní morálky. Reformátor svojí prací rozšířil základy občanské svobody projevu, tisku a vyznání, zákazu sebeobviňování, nezávislosti soudní moci a presumpce neviny. O reformátorovi se proto mluví jako o „faktickém zakladateli Svobodné republiky” a v knize „Svobodná etika a duch dobrovolné směny předmětů a služeb“ se uvádí, že ten se vyvinul ze svobodomyslnosti s důrazem na pracovitost, šetrnost, hospodárnost a preciznost spolu s hospodářskou konkurencí, snažící se co nejlépe naplnit potřeby bližního.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | sobota 12.4.2014 8:48 | karma článku: 9,31 | přečteno: 312x