Krajské volby 2012: hrozba možné budoucí „totality“ není ta od KSČM

Výsledky krajských voleb 2012 jsou doprovázeny komentáři o nástupu KSČM, ale při bližším pohledu na historický vývoj počtu krajských zastupitelů je patrné, že levice reprezentovaná parlamentní ČSSD+KSČM oproti minulým volbám v roce 2008 oslabila a dosahuje řádově jen mírně nadpoloviční oblíbenosti u voličů, tzn. tak jak to u právě opozičních stran bývá.

Co je dle mého názoru charakteristickým výsledkem těchto voleb je odklon voličů od volení parlamentních stran a v menší míře i ostatních celostátních politických stran. Je to způsob vyjádření, že jsou nespokojeni s prezentovanou úrovní, kvalitou práce a výsledků těchto stran a spíše levicoví voliči se vyjádřili odklonem od ČSSD a příklonem volit KSČM či Piráty a spíše pravicoví voliči se vyjádřili odklonem od ODS a příklonem volit TOP 09 či Svobodné.

Obzvláště je patrný trend oslabování ODS, kdy ji v minulých volbách mnoho voličů volilo se sebezapřením, ale přesto s čím dál méně voliči. V těchto volbách, již ODS výrazně mnoho voličů nevolilo, ale raději nevolilo nikoho, protože se nechtěli znovu „spálit“, že by volili jinou stranu, která by je opět zklamala – což je normální psychologická sebeobranná reakce člověka, z důvodu zachování své vnitřní integrity.

Dříve nebo později se ovšem voleb účastnit budou a vyprázdněný prostor po ODS se bude snažit zaplnit více pravicových stran, které nebudou kompromitovány korporátním-mafiánským kapitalismem (já-na-bráchismem) politiky ODS a v poslední době i TOP 09 a proto dle mého názoru o nástupu levice či KSČM nelze hovořit. Ano, v příštích volbách do poslanecké sněmovny zřejmě cyklicky vystřídají současnou pravicovou vládu, ale o přirovnávání k roku 1948 nelze také hovořit. Jak už bylo několikrát zmíněno, věk členů KSČM je nyní cca 67 let a stejného věku jsou i jejich voliči. Není to mladá, revoluce-schopná generace, jako ve 40. letech 20. století se SSSR za zády a s náladou generačního zklamání ze západních spojenců ČSSR. Navíc je zde historická zkušenost o nízké totalito-vzdornosti komunistické strany a bude tak z tohoto úhlu pohledu stále pod větším mediálním tlakem, zda opět nová totalita z této strany nehrozí.

Co osobně pokládám ze největší současnou hrozbu vzniku „totalitního systému“, jsou podnikatelské strany typu ANO 2011 nebo Věci Veřejné či "nepolitické“ hnutí typu Holešovská výzva nebo Pozitivní (r)evoluce, které svým populismem nabourávají demokratické a soutěžní prostředí politických stran reprezentující všechny ideologie, které svobodná společnost generuje a toleruje a především čím dál méně demokratické a transparentní integrační trendy v EU, které jsou již na hraně, tzv. euro-nacionalismu a euro-populismu.

 

Čtěte na podobné téma:

Návod jak odhalit politické "náboženství" a "klamy" politiků

Výročí projevu Václava Klause v parlamentu EU v roce 2009

Vývoj počtu členů politických stran v ČR

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | sobota 20.10.2012 12:32 | karma článku: 16,14 | přečteno: 1679x