Kontrola dezinformací Rakušanem Hitlerem na loutkové mediální scéně 1938-44

Po nástupu Rakušana Adolfa Hitlera do funkce německého kancléře v roce 1933 začala konsolidace jeho mocenské pozice propagandou a zamezováním šíření "dezinformací". Toto se dotklo všech oblastí médií, včetně loutkářství.

V roce 1938 byl německými nacionálně-socialistickými organizacemi Hitlerjugend (Hitlerova mládež) a Kraft durch Freude (Síla skrze radost) založen „Institut Třetí říše pro loutkářství“ (Reichsinstitut für Puppenspiel) s cílem kontrolovat, organizovat, propagovat, ale také využívat amatérské a profesionální loutkové divadlo jako nástroj propagandy. Jeho cílem bylo ve velkém měřítku dodávat nacistickým mládežnickým organizacím standardizovaný a často politicky zaměřený herní materiál (scénáře her spolu s potřebnými loutkami a návody k jejich inscenování), koordinovat a hodnotit představení profesionálních souborů, organizovat školení loutkářů a produkovat první filmy z představení loutkového divadla. 

Knihy o loutkářství v době nacismu ze sbírky Josefa Zbořila

Mezi úspěchy institutu patřil vývoj a výroba série loutkových hlav pro dvacet čtyři různých typů loutek uváděných v publikaci „Katalog: Hry a hlavičky pro loutkové divadlo“ (1940), kde byly kromě tradičních loutek uvedeny i loutky pro propagandu nacistické ideologie (např. loutka představující Žida). Scénáře her odpovídající tomuto katalogu figurek byly publikovány v sériích „Politické loutkové hry“ a Německá loutková hra“. Přičemž v takzvaných „Dramaturgických listech“ byla konkrétní doporučení pro inscenování. Herní vybavení bylo v letech 1939-1944 prodáváno nacistickým mládežnickým organizacím, ale také armádě pro jejich "Frontpuppentheater" (Loutkové divadlo pro frontu) a profesionálním divadlům pro povinné "Politische Zwischenspiele" (Politické mezihry). Např. od 4/1942 do 3/1943 se prodalo téměř deset tisíc těchto maňáskových loutek.

Deset loutkových her od Reichsinstitut für Puppenspiel  (Říšský ústav pro loutkářství)

 

PS: Dezinformační varování: Podobnost se situací, kdy po nástupu Mgr. Bc. Víta Rakušana do funkce ministra vnitra v roce 2021 začala konsolidace jeho mocenské pozice propagandou politického marketingu a snahou o zamezování šíření "dezinformací", založením instituce KRITu a mnou vnímaného "katalogu používaných narativů" v masmédiích s navrhovaným přerozdělováním stamilionů pro vybraná média z pera vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Ing. Michala Klímy z 3/2022 až 2/2023 není čistě náhodná, ale naštěstí po excesu "3. doby nesvobody" z února až května 2022 "zůstává svoboda slova v České republice normální".

 

Zdroje:

Puppenspiel 1933-1945 in Deutschland (Gerd Bohlmeier; 1985)

Lebensformen der Volkstumsarbeit (Schmidt Otto, 1939)

Front Puppen Theater (Dorothea Kolland; 1997)

https://wepa.unima.org/en/reichsinstitut-fur-puppenspiel/

https://www.spiegel.de/geschichte/nazi-spielzeug-als-adolf-hitler-ins-kinderzimmer-draengte-a-1243124.html

 

 

Čtěte na podobné téma:

Češi mezi válečnými hrdiny v amerických komiksech (13.7.2022)

České titulní stránky významných světových časopisů 1925-2006 (12.7.2022)

Autor: Josef Zbořil | neděle 30.4.2023 10:38 | karma článku: 25,35 | přečteno: 514x