Humorné porovnávání vlády a mafie

Není jen českou specialitou, že si děláme legraci z vážných témat a že se humorem snažíme vyrovnat či poukázat na absurdní situace a málo věcí je dnes více absurdních, než stav politiky. Co může tedy tuto situaci udělat více snesitelnou, je zjištění, že se s podobnými problémy potýkají i jinde. Zde jsou dva příklady z USA:

Kreslený vtip:

 

10 hlavních důvodů proč je mafie lepší než stát od Emily Sandblade:

1) Mafie má smysl pro čest. Pokud řekne, že něco udělá, tak to dodrží. Nikdo ve vládě nemá ponětí, co to je smysl pro čest. Pokud vláda řekne, že něco udělá, můžete se spolehnout jen na to, že vás naštve.

2) Kodex chování mafie je jednoduchý a jasný a neobsahuje legální dvojsmysly a miliony regulací.

3) Když jdou konkurenční mafiánské rodiny do války, nepozabíjejí stovky tisíc civilistů jako „vedlejší ztráty“. Válka státní správu posiluje, ale mafii oslabuje, protože omezuje obchod.

4) Místo státem vedené války proti drogám a americkým lidem, je mafie zcela šťastná, že v klidu může nabízet vysoce kvalitní produkty těm, kteří po nich touží.

5) Když si koupíte ochranu od mafie, získáte ochranu. Mafie má dobrou pověst při omezování násilné trestné činnosti v oblastech, které chrání. Když si koupíte ochranu od státu, můžete vytočit 911 (v ČR 158) a zemřít.

6) Ochrana od mafie je mnohem levnější než od státu. Mafie chce ve výpalném deset nebo patnáct procent z vašich zisků, zatímco různé úrovně vlády se vám budou snažit ukrást nejméně 40 až 50 procent vašich příjmů.

7) Na rozdíl od státu, mafie chce, aby bylo vaše podnikání úspěšné. Ví, že úpadek vašeho podnikání by znamenalo, že by jste nemohli platit za ochranu. Mafie neukládá téměř žádná regulační nařízení, ani nevyžaduje, aby jste ztráceli čas vyplňováním miliardy sebe-usvědčujících daňových formulářů.

8) Mafie vám nebude bránit v držení zbraně pro ochranu vaši a vašeho majetku. Stát upřednostňuje, že musíte být neodzbrojen. Mafie vám ráda prodá vše potřebné pro vaši ochranu a nebude se obtěžovat ani s následnou kontrolou.

9) Stát chce regulovat to, co děláte ve vaší ložnici. Mafie nejen že nechce regulovat to, co děláte ve vaší ložnici, ale ráda vám prodá to co potřebujete pro prohloubení vašeho potěšení.

10) Členové mafie mají mnohem větší smysl pro stylové oblékání než státní úředníci a jsou tak mnohem lépe rozpoznatelní.

Komentář: Kromě pousmání se nad výše uvedeným, bychom si také měli položit otázku: "Neměli bychom přeci jen na vládu a politické strany vždy pohlížet jako na potenciální mafie a podle toho jí nebo jim také svěřovat rozsah moci, kterou nad životy občanů, díky státu, mají a objem financí občanů, které přerozdělují?"

 

Čtěte na podobné téma: 

Směrnice EU 1.16/18.9.12/EC:Odškodňování politiků za zkorumpovanost

Založení první pro-čínské politické strany v EU

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | neděle 17.3.2013 8:09 | karma článku: 22,22 | přečteno: 1371x