Grafické schéma světové ekonomiky a zadlužení jednotlivých států

Grafické schéma v některých případech umožňuje lepší přehled o řešené problematice. V souvislosti s ekonomickou či dluhovou krizí je vhodné mít schéma s velikostí ekonomik světa, pro zasazení informací z médií do kontextu, popř. posouzení navrhovaných opatření vlády ČR či představitelů EU.

Významnost jednotlivých ekonomik světa lze posuzovat z výše hrubého domácího produktu (HDP). Ze získaných dat bylo vytvořeno následující schéma, které se zaměřuje především na největší světové ekonomiky doplněné o ČR, SR a Švýcarsko. Ve vyznačené oblasti EU a USA byly také zakresleny velikosti ekonomik jejich nejdůležitějších členských států.

Na dalším schématu je vyobrazeno celkové zadlužení jednotlivých států. Data byla získána ze zadlužení států v % jejich HDP. Pro možnost snadného porovnání byly zachovány pozice jednotlivých států dle předchozího schématu.

Velikosti vnějších čtverců prvního a druhého schématu nejsou totožné. Ze zpracování dat vyšlo, že celkové zadlužení států tvoří 96,2% velikosti ekonomiky světa (vyjádřené velikostí HDP).

Autor: Josef Zbořil | pátek 30.12.2011 8:19 | karma článku: 25,56 | přečteno: 4340x