Citáty selského rozumu Jamese Bovarda o politice

James Bovard (narozen 1956) je nejprodávanějším libertariánským autorem a přednášejícím, jehož politické komentáře se zaměřují na příklady plýtvání, selhání, korupce, klientelismu a zneužívání moci vládou a státní správou. Je autorem Attention Deficit Democracy a dalších osmi knih. Psal pro New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, New Republic, Reader's Digest, The American Conservative a mnoho dalších. Jeho knihy byly přeloženy do španělštiny, arabštiny, japonštiny a korejštiny.

1) Zákon je jednoduše odrazem momentálního vnímání vlastního zájmu většiny zákonodárného sboru.

2) Lidé byli naučeni očekávat daleko více od vlády a státu než od svobody.

3) Demokracie není svoboda. Demokracie je když dva vlci a jehně hlasují o tom, co bude na oběd. Svoboda vychází z uznání určitých práv, která nemohou být odebrána a to ani 99% hlasů.

4) Z dlouhodobého horizontu by lidé měli mít více strach z vlády než z teroristů. Teroristé přicházejí a odcházejí, ale po moci lační politici tu s námi budou vždy.

5) "Patriot Act" zachází s každým občanem jako podezřelým z terorismu a z každého federálního agenta dělá prokázaného anděla.

6) Lež, která je akceptována dostatečným počtem nevědomých voličů se stává politickou pravdu.

7) Růst vlády a státní správy je jako šíření neprostupné džungle a běžný občan se skrze ni prosekává každý rok hůře a hůře.

8) Neexistuje žádný technický všelék, který udělá vládu a státní správu tak chytrou a moudrou, jako je mocnou.

9) Vláda nemůže udělat obchod spravedlivější tím, že jej udělá méně svobodným.

10) Důvěřovat vládě v současné době znamená, rozdělovat lidstvo do dvou tříd: na ty, kterým může být svěřena pravomoc řídit životy jiných lidí a na ty kterým se nedá věřit, protože nedokáží řídit ani své vlastní životy.

 

Čtěte na podobné téma:

Citáty selského rozumu Janusze Korwina - lídra polské "Nowa Prawica"

Autor: Josef Zbořil | neděle 10.8.2014 11:26 | karma článku: 18,19 | přečteno: 831x