Anekdoty spisovatele a profesora MUDr. Josefa Thomayera nejen o „středočeské zblbělosti“

Prof. MUDr. Josef Thomayer (1853-1927) byl významný český lékař, narozený na Domažlicku, který se vedle tvoření lékařského názvosloví a psaní populárně-vědeckých knih zabýval i literární tvorbou.

Neměl v lásce a dokonce až pohrdal obyvateli Prahy a středních Čech a vymyslel pro ně výraz „dementia mesobohemica“ (středočeská zblbělost), který často používal. Thomayer sepisoval úsměvné lidské osudy, které svou formou připomínají anekdoty a popisují úsměvné situace, které sám zažil ať už jako lékař v nemocničním zařízení nebo jako vyučující profesor na univerzitě. Tyto anekdoty lze nalézt v několika knihách a mezi anekdoty patří:

1) Menopauza: Na ambulanci přichází žena, která je tam častým hostem.„Copak vám schází, matko?“ ptá se žoviálně. „Pane profesore, ztratila jsem měsíčky.“ „Hm, jakpak je to dlouho?“ „Prosím, od té doby, co jsem u nich byla naposled.“ „Matko, tohle prohrajete, já to na sebe strčit nedám.“

2) Předstupuje nemocný, jenž nedoslýchá.
 Lékař: "Jak se jmenujete?"
 Nemocný: "Václav K."
 Lékař: "Čím jste?"
 Nemocný: "Hudebníkem."
 Lékař: "Bydlíte?"
 Nemocný: "Bydlím."

3) Starší žena z jižních Čech děkuje za uzdravení a žádá, aby jí byla udělena také rada pro její dceru. Lékař:"Má milá, my neléčíme nikoho, koho jsme neviděli". Matka: "Prosím, já mám s sebou její fotografii."

4) Lékař:"Čím umřel váš manžel?" Nemocná: "A jen tak."

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Thomayer

Alarich a ti druzí: Medicína v županu a jiné historky (1971)

Žloutne listí (Thomayerův pseudomyn R.E.Jamot) (1905)

Autor: Josef Zbořil | sobota 25.3.2023 12:06 | karma článku: 18,96 | přečteno: 500x