Prezident 2023: Okamura, Klaus nebo upgrade Drahoše?

Jedna prezidentská volba sotva skončila, o druhé se už vážně diskutuje. V řádném termínu by měla proběhnout v roce 2023. Někteří potenciální kandidáti se už řadí do fronty: Okamura, Klaus ml., určitě přijde i nějaký nový Drahoš.

Podle bookmakerů se dá vsadit i na Witowskou, Jágra či Karla Gotta. Zajímavé je, že v dlouhém seznamu jmen nenajdeme bývalého premiéra Bohuslava Sobotku... Ale vážně. Jestliže dnes mnoho komentátorů roní slzy nad rozděleným národem, na "staré, chudé a nevzdělané" a "mladé, bohaté a inteligentní", přičemž ta první skupina má po sobotě mírně navrch, zcela jistě počítejme s mnohem vyhrocenější situací po skončení druhého mandátu současného prezidenta.

Nechci dopředu zklamat mladou a majetnou inteligenci, stojící do 27. ledna v houfu za profesorem Drahošem, ale ono se klidně může stát, že v příští volbě nebude stát proti sobě DOBRO a ZLO, ale z jejich pohledu ZLO a ZLO. Abych to přeložil do méně ideologického jazyka: euroskeptik proti většímu euroskeptikovi. Při postupu do druhého kola totiž rozhodují i desetiny a setiny hlasů.

Pražská kavárna by tedy měla zpozornět a již nyní pracovat na novém, věrohodnějším kandidátovi. Času má na to zatím dost, i když podle některých jejích nepříliš taktních proroků bude další volba prezidenta dříve než v roce 2023. To je ovšem silný šálek pražské kávy...

Autor: Martin Zbela | úterý 30.1.2018 18:16 | karma článku: 19,12 | přečteno: 1008x