Nejdražší cestovkou byl a možná opět bude Jan Fischer Reisen

Bývalý, hlavně podle novinářů ve všem neomylný a všemi milovaný, úřednický premiér Jan Fischer procestoval za půl roku 2010 celkem 17,6 milionů korun. Z celkové útraty 55 milionů státních peněz za cesty všech politiků se tak stal rekordmanem. V době světové ekonomické krize.

Jan Fischer

Jenom pro srovnání: současný premiér Nečas po svém červencovém nástupu do funkce, od kterého uplynulo rovněž půl roku, procestoval 4,1 milionu korun. Oproti Fischerovi byl tak o třináct milionů korun levnější.

Úřednickému premiérovi Fischerovi, který byl vším možným, jen ne úřednickým premiérem, se zřejmě nejvíce zamlouvá Dálný východ. Jeho tehdejší cesta do Mongolska, na Filipíny a po dalších státech této odlehlé části světa stála celkem 7,5 milionu.

Zrovna nejlevnější nebyly ani jeho dvě cesty do USA v rozmezí tří měsíců za pět a čtyři a půl milionu korun. Jednu z nich přitom spojil s pobytem na olympiádě v kanadském Vancouveru. Z důvodu hospodářské krize odmítl jet na olympiádu Klaus i Topolánek. Úřední šiml Fischer nikoliv.

Jan Fischer už premiérem není, ale to neznamená, že jeho politické ambice s odchodem ze Strakovy akademie polevily. Aktuálně se cítí být nejvhodnějším adeptem na prezidenta republiky. Už se přihlásil o kandidaturu. Bývalý kariérní komunista míří skutečně vysoko. Stejně jako jeho cestovka.

Česká politika je skutečným rájem pro osoby typu pana Fischera. Nikdy nikým nevolený náboženský bojovník proti politickému extremismu (viz VIDEO) si udělal ze svého premiérování nadstandardní cestovku, plně hrazenou daňovými poplatníky.

Připomeňme také Fischerův neskrývaný nepotismus na Úřadu vlády, kde jednu z placených funkcí obsadil i jeho teprve jednadvacetiletý syn. Dělal tam “odborníka na extremismus”. Jak jinak :-)

Autor: Martin Zbela | středa 23.2.2011 19:06 | karma článku: 22,88 | přečteno: 1406x