Příčiny a důsledky Velké války (I.)

Přesněji ten titulek měl znít: „Příčiny a důsledky Velké války, nutně vzniklé Ještě větší války, a nevyhnutelné Budoucí války, největší a nejničivější ze všech válek v historii lidstva. Války, která nejspíše odstraní lidstvo z povrchu zeměkoule.“ Uznejte, že je to na jeden titulek moc dlouhé.

V červenci letošního roku si připomeneme sto let od rozpoutání ničivé a bezohledné politické války v Evropě a nakonec i v celém světě.

Po té válce netoužili bohabojní a mírní lidé, otcové a matky rodin, řemeslníci, rolníci, živnostníci, ale jejich politické a mocenské reprezentace, které zasely zuřivou a bezohlednou nenávist mezi jednotlivce, kteří vlastně původně válčit vůbec nechtěli, ale kterým jejich vládnoucí vrstvy vtiskly do rukou, společně s novými technickými nástroji ničení, do myslí hlavně právo na zuřivou politickou a nacionální nenávist. Ne, že by před tím války neexistovaly, ale byly víceméně lokální. Tato válka nabyla globálního charakteru, a to je nesmírně varující.

Mezi ty technické nástroje můžeme například zahrnout použití letectva k usmrcování lidí, konstrukce plošných nástrojů zabíjení, jako jsou kulomety, nasazení smrtonosných obrněných vozidel, tanků, zneužití loďstva k válečným cílům, zneužití objevu podmořských plavidel, černého prachu, dynamitu, nitrátů, chemických plynů; to vše za jediným účelem: zabít co nejvíce údajně „nepřátelských“ lidí za diskutabilním účelem vítězství ve válce. To vše jsou produkty Velké války.

Vlastně tou analýzou a připomenutím historických vazeb, příčin a důsledků, chci ukázat, proč je vývoj na Ukrajině, stanovisko Velké Rusi a ostatně také zbytku světa nebezpečně podobné tomu, co se dělo před téměř stovkou let v Evropě.

V druhém dílu se podíváme, proč vlastně „Velká válka“ vznikla, proč nebyla jedinou a poslední válkou, a proč nejsme schopni poučit se a proč opakujeme stejné chyby.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Závladský | pátek 16.5.2014 16:50 | karma článku: 11,60 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29

Petr Závladský

Zálohování dat

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16

Petr Závladský

One way ticket

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13