Řev kolem Zemanových názorů na ČNB

Prezident Miloš Zeman se (18.2.) již poněkolikáté opřel do současné bankovní rady ČNB za měnové intervence: „Naštěstí prezident jmenuje členy bankovní rady a v roce 2016 může jmenovat i nového guvernéra centrální banky. A já udělám vše pro to, aby v této ctihodné instituci napříště seděli lidé, kteří nebudou dělat zbytečné experimenty s českou ekonomikou a kteří budou podporovat vstup ČR do eurozóny…“  

Nechápu, proč se komentátoři, politici aj. zprava i zleva diví, když prezident Zeman pouze nadhodil, co může v budoucnu udělat?! Koho si do bankovní rady najmenuje, je jeho věc a (nezapomeňme) pouze OSOBNÍ odpovědnost (respektive, politická „neodpovědnost“, neboť prezident ČR je podle ústavy politicky neodpovědný). Kromě toho nemusí nikomu nic vysvětlovat, prostě tak učiní. Teoreticky, pokud pověří vedením ČNB „obecního vola“ z Horní Dolní, nikdo s tím nehne. Do budoucna by to mohl změnit jedině parlament úpravou ústavy rozšířením o kontrasignaci někoho dalšího.

Zapomínáme, že euroskeptik Václav Klaus ihned, jak mohl, najmenoval do bankovní rady (r. 2005-2006) mladé kluky (Miroslav Singer – 37 let, Mojmír Hampl – 31 let!!, Vladimír Tomšík – 32 let!!), kteří se nikdy netajili svým odporem k euru a nákloností k „profesorovým“ názorům a jeho pohledu na svět. Čtyři radní ze sedmi vystudovali na Klausově Alma mater VŠE. Na tři z nich „mentorsky“ z pozice profesora dohlížel. Když je Klaus jmenoval, fakticky nebyl mainstreamovými médii a akademiky za to ani konfrontován. Buď si snad všichni v akademické obci (odkud kandidáti vzešli) mysleli, že je to standardní nebo je to ani nenapadlo. Je podivné, je-li 30letý (!!) mladý vědec habilitován (titul docent) a v 35 letech (!!!) na návrh Vědecké rady Vysoké školy ekonomické v Praze jmenován profesorem. Buď je pan viceguvernér Vladimír Tomšík génius, který publikoval převratné vědecké postuláty, nebo … ne.

Prezident Zeman, proevropský politik, přesvědčený o symbolice společné evropské měny si najmenuje ty, jejichž názory mu konvenují. Tečka.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Zapletal | pátek 6.3.2015 20:50 | karma článku: 26,68 | přečteno: 950x