Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin - „Tento les patří mně a to, co je za ním, je také moje"

Rusko po celé dějiny pronikalo především do oblastí, kde nenaráželo na veliký odpor ...  ovládnout vše, co ovládnout lze. Přesně podle ruského rčení:„Tento les patří mně a to, co je za ním, je také moje." Na Putinovo vidění Ruska v globálním kontextu můžeme uplatnit odpověď Petra Velikého na otázky o „evropeizaci“, či „asiatismu“ Ruska - "Ani Asie, ani Evropa, ale Rusko."

 Navenek se dnešní Putinovy snahy v globální politice (Ukrajina; vztahy s EU; s Čínou; s USA) jeví velmi podobně, jako snahy největšího ruského cara Petra Velikého, který byl připraven nikoli ztotožnit svoji vládu s civilizací evropského Západu, nýbrž dosáhnout rozmachu Ruska silou své absolutní moci. Hranice mezi západním křesťanstvím a pravoslavím se stala nejen hranicí věroučnou, ale i civilizačním předělem mezi evropským Západem a Východem (pozn.: použití velkých písmen značí bipolaritu a důraz na rozdílnost). Podstata evropské civilizace Petrovi byla a zůstala cizí a nesrozumitelná. Aplikujeme-li do důsledků tuto tezi na „carskou vládu“ prezidenta Putina, tak nám to zcela nesedí. Putin, špičkový agent KGB působící v Západním Německu, přece viděl sílu Západu v ekonomice, otevřené soutěži, v sociální oblasti, ale také rozpad vlivu (jeho milovaného) Sovětského svazu v přímém přenosu.

Vladimir Vladimirovič se patrně snaží kompenzovat neúspěchy své vnitřní politiky vnější expanzí, která má být zároveň i zbraní proti opozičním a nespokojeným jedincům v zemi. Fakticky nám tvrdí, že Rusko představuje společenský pořádek, Evropa anarchii, Rusko je život, Evropa smrt. Považuje západní liberalismus za „odporný", liberální tisk za „prašivý" a nezávislé soudnictví za „revoluční".

Měl by si být vědom toho, že v minulosti byl vnitřní rozklad carské říše dovršen hlubokým úpadkem mezinárodního postavení Ruska, ale na místo toho si myslí, že může zachovat soudržnost národnostně různorodého státu vojenskou silou.

Naproti tomu, aby se pokusil odstranit základní příčinu zaostalosti Ruska - anachronický vládní systém, který se od 16. století téměř nikdy neustávající expanzí až do dnešních dnů (Krym) držel při životě, tak jsou pod státní kuratelou perzekuována nezávislá média (Navalnyj), punkerky jsou zavírány do pracovních táborů atd. Státní média fungují dle hesla „vše, co car činí, je dobré a zákonné“ - bez ohledu na následky. A kdo to nechápe, není pravý Rus.

Tíživá finanční situace (omezení mezibankovních výpůjček ruským bankám; oslabení rublu) je ještě zostřována pasivní bilancí v obchodním styku se zahraničím (kupuje někdo ve světě kvalitní ruský spotřební výrobek?!). Situace není nová. Už v 18. století ruský dovoz spotřebního zboží dvojnásobně převyšoval vývoz.

Odpovědí Západu na Putinovu zahraniční politiku je zavedení sankcí, jež jsou jediným možným nevojenským nástrojem v mezinárodní politice, nutícím bývalého spojence, dnes soupeře, zasednout k společnému stolu a jednat o „novém startu“.

 Jako by se opakovala 80. léta, kdy se Západ snažil všemožnými kroky oslabit Moskvu ekonomicky. Veledůležitým bodem Reaganovy rozkladné ekonomické strategie bylo úsilí přimět Saudskou Arábii k značnému zvýšení produkce ropy (pozn. dnes tomu ještě napomáhá americká ropa z břidlic) a tím docílit radikálního poklesu její ceny. Tento zvláštní úkol měl na starost Casey (ředitel CIA), těšící se osobní přízni saudského krále Fahda. Casey argumentoval skutečností, že z vysokých cen mají zejména užitek nepřátelé saudské monarchie - Irán a zejména ovšem Moskva. V roce 1985 Fahd souhlasil a produkci ropy pořádně rozjel: z 2 mil. barelů denně na 9 mil. barelů, a během půl roku spadla cena za barel z 35 na 12 dolarů. Moskvě se tak kvapem vypařily miliardy tvrdých příjmů, pětiletý plán investic a rozvoje se zhroutil. Druhým největším exportním zbožím byly zbraně, jejichž odběratelé (blízkovýchodní státy) najednou neměli čím platit. A konec velmocenství Moskvy se střelhbitě blížil.

Bude v Rusku 2. desetiletí 21. století někdy později nazýváno dobou „přešlapování na místě", dobou jistého úpadku a oslabení Ruska?!

My se ptejme: Proč milují liberální pravicoví čeští politici, dokonce i pravicoví novináři a manažeři Rusko?! Tento „kolos na hliněných nohou“?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Zapletal | čtvrtek 1.1.2015 10:57 | karma článku: 24,93 | přečteno: 1383x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik