Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin - „Tento les patří mně a to, co je za ním, je také moje" II.

Pochopit duši Rusa je nemožné. Moskevský stát nevznikl v kontaktu s Evropou, ale ve „střetávání a potýkání se“ s Tatary. A ti mu vtiskli pečeť svého barbarství – své tradice a především způsob myšlení.

Později se v novověké Evropě elity přiklonily k racionalismu, individualismu, k víře v rozum a vlastní schopnosti. V Rusku nadále vévodil mesianismus, zbožnění panovníka, pasivita, odevzdanost do vůle „vyšší moci“ a kolektivismus.

V 19. století na sebe Rusko nestrhlo hlavní kolonizační příliv z přelidněné Evropy, ale Amerika. Rusko i Severní Amerika se otevřou kolonistům, kdy Amerika nabízí pustou půdu a stejná práva i povinnosti pro všechny občany, naproti tomu Rusko poskytne půdu, daňové úlevy, finanční podporu a osvobození od vojenské služby a přesto se mu imigranti vyhýbají. Proč? Ochrana ruských idejí, spojená se zákazy všech cest do zahraničí a dovozu cizích knih a tiskovin, vytvořila „ruskou čínskou zeď“, díky níž nejvíce trpělo … Rusko. Odmítnutí „rozvratného vlivu cizích idejí“ se stane jednou ze základních příčin prohlubujícího se zaostávání za ostatním civilizovaným světem.

Na druhou stranu je obecně vžitá představa o tom, že novodobé dějiny Ruska jsou vlastně dějinami trvalého úsilí dostihnout ostatní evropské země přinejmenším nepřesná. Rusko bylo koncem 18. století absolutním objemem nejen základních zemědělských, ale také průmyslových produktů na prvním místě ve světě. Brzy poté se však tento poměr začal vyvíjet silně v neprospěch Ruska, jemuž se od konce 18. století již nikdy nepodařilo své relativní zaostávání v životní úrovni obyvatelstva zastavit.

Vladimír Putin znovu vzkřísil heslo: „Občan se narodil, žije a umírá pro vlast.“ Jeho vláda patrně skončí pro Rusko tím, že nebude (opět) vyřešen žádný ze základních problémů státu, kdy již symptomaticky všechny problémy jsou „vyřešeny“ tím, že je potlačen jakýkoli pokus o jejich řešení.

Putin pokračuje v tradici carů a bolševiků. Vnitřní problémy řeší vnější expanzí. A občané mu tleskají. Až do konce 19. století Rusko „připojovalo“ v průměru každý den území o rozloze 90 čtverečních kilometrů. Rusko kompenzovalo neúspěchy své vnitřní politiky vnější expanzí.

Putin je jistě velmi nadaným politikem, který přes svou složitou povahu a (na povrch vyplouvající) psychické problémy dobře chápe, co Rusko v jeho očích potřebuje ke svému prospěchu (omezení moci elit, výběrové styky s hospodářsky vyspělejšími evropskými zeměmi atd.) Své záměry však prosazuje velmi neadekvátními metodami a zemi v konečném výsledku citelně poškodí.

Putinomika, závislá na sektorech exportující ropu a zemní plyn, jež dotují vše ostatní, spoléhá na ceny ropy zase nad 80 dolarů za barel. Vladimír Putin nemůže zachraňovat rubl a zároveň i banky. Na druhou stranu může kapitalizací bank navýšit v nich státní podíl a dokončí to koupí problémových průmyslových podniků, čímž se celá ekonomika postátní. A máme zpět sovětské hospodářství, ale v modernějším a navoněném hávu. Nebude to obtížné. Ruský kapitalismus budovaný na počátku 20. století na „zelené louce“ pod taktovkou schopných reformátorů Witteho a Stolypina téměř neznal drobné podniky (v předválečném r. 1914 jich v Rusku bylo jen 18 %, ale v USA 35 %), výrobu slučoval do velkých závodů nad 1000 zaměstnanců (v Rusku 41 %, v USA 18 %) a navíc do několika měst, především do hlavních center Petrohradu a do Moskvy. Ne jinak je tomu i dnes.

Na závěr první části blogu o Putinovu Rusku jsem se řečnicky ptal: Proč milují liberální pravicoví čeští politici, dokonce i pravicoví novináři a manažeři Rusko?! Tento „kolos na hliněných nohou“. A bude v Rusku 2. desetiletí 21. století později nazýváno dobou „přešlapování na místě", dobou jistého úpadku a oslabení Ruska?!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Zapletal | úterý 10.2.2015 21:52 | karma článku: 21,56 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik