Nazývejme věci pravými jmény – prodavačka x asistentka prodeje?

Brouzdám si takhle mezi obchody, když tu náhle mi padne zrak na výlohu prodejny, kde visí papír následujícího znění: „Přijmeme asistentku prodeje". Co to jako je? No vážně, který personalista vymýšlí tato přihlouplá pojmenování?! Nedokážu si představit, že by se mě přátelé zeptali, kde pracuju, a já jim odpověděla: „Dělám asistentku prodeje." Pokud bych se nestihla dříve propadnout do země pocitem trapnosti, jistě by následovalo udivení: „Takže jako prodavačku, jo?"

Snad odjakživa se v českých krajích používal pojem prodavač/ka a nevidím na tom vůbec nic špatného - naopak! Tato snaha o honosné pojmenování pracovní pozice, která je finančně ohodnocena naprosto stejně nezávisle na tom, zda ji označíme spojením dvou slov (z nichž alespoň jedno je cizího původu), či jednoslovným výrazem, mi přijde naprosto směšná.

Hlavou jsem nepřestala kroutit ani tehdy, když jsem si doma pro rozšíření svých obzorů, co se týká názvů pracovních pozic, „rozklikla" stránky s různými nabídkami práce. Zůstala jsem užasle sedět pročítajíc nabídku na „referentku bezhotovostních plateb", z níž se vyklubala stará dobrá pokladní (jejíž označení bylo mimochodem nakonec také uvedeno v závorce pod obsáhlým popisem pracovní pozice). To se bude jednou šťastná osoba mít, až bude referentkou hotovostních či bezhotovostních plateb v obchodním řetězci XY a ne pokladní například v Kauflandu. A jaká je náplň práce takového operátora výroby? Nejeden uchazeč je jistě velmi zklamaný, když zjistí, že bude vlastně normálním dělníkem v továrně.

Ale bezkonkurenčně nejpoužívanějším pojmem je referentka – nic neříkající pozice, vlastně „holka pro všechno". Snaha oslovit schopné lidi mnohdy nezná hranic a nejsem si jistá, zda některá pojmenování zájemce spíše neodradí. Pracovní pozici můžete pojmenovat, jak chcete, klidně „referentka České republiky", ale záleží na tom, jak bude stanovena pracovní náplň. Neboť jak jsem právě zjistila, málokterý název pracovní pozice je výstižný a směrodatný. Nuže, vítejte referenti, operátoři a asistenti v „curriculum vitae" českých občanů… aneb jak „zanikly" pozice prodavaček, pokladních a dalších profesí v Čechách.

Autor: Jitka Zámečníková | neděle 31.8.2014 11:42 | karma článku: 26,00 | přečteno: 7906x