Zase jsem vyměkl........

….. a píšu o tématu, kterému jsem se vždy chtěl vyhnout.  Ale, jak už jsem psal dříve, nikdy se nemá říkat nikdy.     To se zkrátka  nedá

 

 

 

 

 

Každý den čtu aktuality. Samozřejmě ty nejaktuálnější se dostávají na první místo. Rath. Nečasová. Sopka v Chile. Putinovi  skútraři. To vše se ohřeje na špici – ale zase umlkne. Ne tak tzv. romská otázka !

Ne, nebudu dalším z řady moudrých, kritických, buď ke kritikům či ke kritizovaným . Toho jsem jářku dalek.  Na tomto kontinuálním tématu mě spíš zaujalo KDO nás (chápej Česko a jeho údajné problémy s Romy) vlastně kritizuje.

Z tuzemska je to p. Dienstbier – takto ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Sem tam zajede do, dle něho, problémové lokality, popovídá s místními politiky a přitakávači. Všemu „opravdovému“ se raději vyhne řkouc, že už to zná odjinud a frčí do Prahy hledat pro ty nebožáky rovnější příležitost.

                              pí . Jourová – to je taky sousto.  Varuje nás často, že nenapravíme-li svůj přístup, tak Brusel přitvrdí…. Diskriminujeme romské děti. No tak uvidíme, co nám Všeználci z Bruselu předepíší.

Ale spějme dál  - Salil Shetty – coby indický aktivista a tvrdý kritik „protiromských“ poměrů u nás mě asi rozesmál nejvíc.  Ale svým způsobem jeho rozhořčení chápu. A být v kůži našich mocipánů, tak si před principálem Amnesty International posypu hlavu popelem, uznám svou chybu, hluboce se několikrát omluvím za svoji neschopnost zajistit těmto občanům rovné postavení jako v jejich domovině a se sklopenou hlavou je všechny odešlu zpět do Indie panu Shettymu na dvoreček s tím, že se hold nepovedlo.

A nejlepší na konec. Americký kongres při svém pravidelném ročním účtování s těmi  losery z Východu opět tvrdě napadal diskriminaci Romů v České kotlině. A že je to problém. A že jsme na úrovni  Súdánu či zemí Afriky.   A vidíte. To by jeden neřekl.  Uměle vytvořený národ bez historie, který si tyranií, válkami a neustálým roztahováním a vyhlazováním původních obyvatel opatřil životní prostor. Ten národ, který jako první a jediný zavřel původní obyvatele do rezervací, nakázal jim,  jak mají žít a co smí a nesmí dělat.  Národ, který se celý kompletně ekonomicky postavil na nohy jen a jen z krve a potu milionů černých otroků.  Národ, kde bílí policisté téměř denně beztrestně a zezadu střílí do černých spoluobčanů.  Národ, který vytvořil, oplotil a vlastně i legalizoval ghetta s přistěhovalci, aniž by kdo věděl,  kolik jich tam žije a v jakých podmínkách????  

Ano přátelé, tento národ nám vyčítá, že romské děti chodí do tříd spolu a ne, co třída, to jeden Rom. Tento národ, který svým vlastním indiánům vystřílel všechny bizony až k vyhladovění, nám vyčítá, že našim Romům  každý měsíc servírujeme statného, dávkami naditého, bizona až pod nos. 

A tak by se asi dalo pokračovat.  Celé to mělo ale vyznít ve smyslu – kdo je bez viny, ať hodí kamenem.

Ale tito lidé, kteří nám neustále předhazují naše špatné chování k Romům, s nimi vlastně nikdy na vlastní kůži nepřišli do styku. Jsou to lidé bez špetky sebereflexe, bez špetky odvahy. Jsou to populisté, hrající na líbivou strunu spravedlivého rozhořčení.   A proto raději honem hodí kámen…… Ale je jen otázka času, kdy se jim ty šutry začnou vracet zpátky…….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Zámečník | úterý 28.4.2015 22:44 | karma článku: 23,61 | přečteno: 645x