A tenhle znáte? …… Vymahatelnost práva

Právo je v jeho klasickém objektivním významu jedna z normativních soustav. Tvoří ji soubor platných právních norem, tj. pravidel chování (příkazů, zákazů nebo dovolení), kterými se řídí lidské spolužití a které jsou uznávané nebo přímo stanovené státem. V případě nedodržování práva ho stát mocensky vynucuje. Ve svém souhrnu všechny platné právní normy tvoří právní řád daného státu. (wikipedie)

Právo je téma, které mne trápí už dlouho. A každý den ve zprávách dostanu několik políčků (rozuměj facek), abych si uvědomil rozdíl mezi právem a „českým právem“.

Ale postupně, v režimu gradace.

Dám facku – nejspíš dostanu facku.

Nezaplatím daň, něco ukradnu, něco zničím – dostanu pokutu a musím nahradit škodu.

Někoho urazím, či zraním – dostanu podmínku (byv zatím netrestán a těše se relativně dobré pověsti)

Učiním to znovu ?  Půjdu do báně.

Nepolepším se – už z ní nevylezu. 

(Prosím, aby si laskavý čtenář laskavě povšiml, že nemluvím o domácím násilí, úchylkách, znásilnění, vraždách, či páchání tohoto všeho pod vlivem…..čehokoliv)

Nejsem Thomas More, abych nepoznal, do jak utopistického úvodu jsem zabředl. Nicméně si myslím, že spoustu věcí je tu „za hranou“. Např:

  • Opilý řidič bez řidičského průkazu, pod vlivem drogy, s autem bez STK, s pětinásobným zákazem řízení, srazil a zabil člověka – MOŽNÁ UŽ PŮJDE DO VĚZENÍ
  • Osmnáctkrát trestaná těhotná cikánka byla znovu přistižena při krádeži – nedělám si iluze – ta bude rodit do šedesáti – ale možná jednou – PŮJDE DO VĚZENÍ(???)
  • Rádobypodnikatel obral svoje (přiznávám, naivní) spoluobčany o miliardu – ještě pár let právních tahanic, šikovných právníků – omlouvám se za svůj subjektivní názor – NEPŮJDE DO VĚZENÍ
  • Jeden z našich spoluobčanů, díky své pravomoci a absenci morálky, podpořenou velmi blízkým „kamarádčoftem“ mezi nás, daňové poplatníky, vypustil 111 000  trestanců , aby nám zpříjemnil život. Tady není co řešit – NEPŮJDE NIKAM – NATOŽ DO VĚZENÍ 
  • 170 000 !!!!!!!!  dětí nedostává stanovené výživné od svého odejduvšího rodiče. Matky     ( i otcové) v azylových domech, s pětistovkou na měsíc, čelí výsměchům svých „bývalých“, dále vesele podnikajících, a beroucích statisíce ročně.
  •   
  •   
  •    
  •     
  •     

Za prázdné tečky si každý z PT čtenářů doplní nějaký ten „svůj“ absurdní případ podobného ranku ze svého okolí. Každý z nás ho má. Nejeden.

Spíš několik.

A mně vadí, že nejčastější žaloby nejsou na zlotřilost lumpů a jejich potrestání, ale o to, kolik mají soudci dostat přidáno. A že zpětně.  A že o víc. A že se odvolají. A že se dovolají………..  A ty si občane poraď, jak chceš. Vydrž pět, deset, patnáct let. Třeba na Tebe dojde řada – pokud dostaneme přidáno…..

Nejsem zastáncem amerikanizace. Ale mám pár přátel. Pár jich i za louží bylo. A potvrzují. Ta svoboda. Ta demokracie…….

Spácháš zločin?  Jsi zatčen. Z vězení jdeš před soud s klepety. Odsoudí Tě za  zabití tří chodců při jízdě v opilosti? Jdeš do vězení na 268 let. Ale demokraticky si můžeš v polovině trestu zažádat o podmínečné propuštění.

Alespoň něco máme se skutečným a funkčním soudním systémem společné.

Tak na viděnou ve Valdicích……

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Zámečník | úterý 7.4.2015 0:00 | karma článku: 21,17 | přečteno: 610x