USA v šoku: Obama se klaněl arabskému králi

V dnešní politice jsou každé gesto, každá grimasa pečlivě sledovány. Čerstvě se o tom přesvěduje i nejmocnější president světa, Barack Obama. Jeho úklona při pozdravu k saúdskoarabskému králi Abdalláhovi při setkání skupiny G-20 v Londýně, rozpoutala v USA velkou polemiku...

Hádejte, kdo je na fotografii s hlavou dolu a zády k nám?

Všechna americká média rozebírají Obamovo "pokorné " gesto ze všech stran, přidala se i celá řada televizních stanic opakujících donekonečna inkriminované záběry, kdy se president nejmocnějšího státu zlomí v pase o 90 stupňů, aby tak pozdravil krále Abdalláha ze Saúdské Arábie. 

Proč to udělal? Co to má vlastně znamenat? To je dnes nejčastější otázka, kterou si v USA momentálně kladou. Nikdy v minulosti se ještě nestalo, aby se americký president tak "ponížil" a "vysekl" takovou poklonu jinému představiteli cizího státu. Polemice pak nahrává nejen to, že ani americký, ani arabský diplomatický protokol takové "klanění" nevyžadují, ale zejména Obamova celková přívětivost, rozuměj "natažená ruka" k "nepřátelskému" islámu, která mnohým američanům nedává v noci spát.

Vykládat se dá Obamovo gesto několika způsoby a v příštích dnech budou určitě všechny detailně v médiích rozebrány. Nyní není pro nikoho jednoduché správně posoudit , zda vše mělo nějaký skrytý význam nebo bylo spíše jen důsledkem Obamovi bezprostřednosti a touhy rozbíjet stará "politická klišé". Většina osob sympatizujících s americkým Mesiášem, nazývaným mnohými "naivním", se přiklání k té verzi, že se Obama dopustil jen nechtěného "přestupku" proti zažitým pravidlům, bez jiného postranního úmyslu.

Toho názoru jsme i my a proto doufáme, že Obamovi nepřátelé, ho za toto "spontánní" gesto v příštích dnech neukřižují...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Zamburek | neděle 12.4.2009 17:10 | karma článku: 15,63 | přečteno: 1672x