Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miluje mě víc břichem, než citem

Jednou bych si přála, aby Česká televize nabyla kvalit BBC. Jeden z programů, které mě naprosto dostaly je pilotní film Tajného kočičího života The Secret Life of the Cat a jeho první pokračování (víc se mi toho z Youtube stáhnout nepodařilo). Zprvu jsem při sledování zelenala závistí vůči lidem, kteří mají v popisu práce zkoumat, kudy kočky běhají a co tam dělají, ale pak jsem si uvědomila, že dělám něco podobného, ulevilo se mi, šla jsem hodit na webovku další poutač na svůj seminář o kočkách v Praze a poslala jsem hlavní kočkošéfce daného pořadu Sarah Ellis pozvánku na LinkedIn.

I Kocour má tajný životPetra Žallmannová

Skupině 50 vesnických koček se na krk pověsily kamery s GPS a mikrofonem a tajná mise do tajů kočičího života odstartovala. Tahle informace krátce proběhla i zprávami u nás, ale i přesto bych ráda vypíchla několik kulantních detailů, které v českých shrnutích nezazněly.

1)      Kočky žijící doma a venku provozují s ostatními kočkami v oblasti tak zvaný „timesharing“ – kdo z vás si společně s bandou dalších nadšenců koupil kus chalupy ve Španělsku, aby tam mohli všichni na střídačku jezdit, ví, o čem mluvím. Prostě, když spolu dvě miciny ze sousedství nevycházejí moc dobře, uzavřou dohodu o střídavé péči o teritorium. Jedna obráží okolí v noci, druhá přes den.

2)      Překvapivé množství koček lozí do cizích domů, a tam, pod rouškou noci, vesele značkují a žerou domácí kočce z misky. Má se za to, že si tím kočky kompenzují touhu lovit a nejdou potom tak moc po myšácích a opeřencích. I když je pravda, že v pořadu vystupuje kocour, jehož panička se domnívala, že své dny tráví vyvalený někde na lavičce... na kameře pak bylo vidět, jak se rdí, když zjistila, že její macour má teritorium velké 6ha a je vyhlášeným lovcem králíků. Majitelé měli přinést všechno, co jejich kočky za týden ulovily a hrdě donesly domů. Myšáci, krtci, žáby, ptačí křídlo, králičí oko.

3)      Nejvíc mě zaujal výzkum, který dokázal, že kočky mají sice ke svým dvounožcům vřelý vztah, ale v jejich lásce k nám je jeden velký háček – vidí nás především, jako hlavní poskytovatele potravy a přístřeší (a to je prima, proč by nás za to nemilovaly), ale rozhodně na nás nespoléhají, co se týče bezpečí. Na rozdíl od psů je tedy kočičí láska motivovaná spíš břichem, než citem. No jo, holt láska prochází žaludkem, ať se nám to líbí nebo ne.

Rozšířená verze tohoto blogu a link na zmiňovaná videa najdete na České kočce. 

Autor: Petra Žallmannová | čtvrtek 4.7.2013 12:00 | karma článku: 24,13 | přečteno: 1594x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4316x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky