Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se správně oddávat choření

„Jak si může kočka zlomit nohu?“ – s tímto dotazem se v posledním týdnu setkávám překvapivě často. Normálně. Je sobota večer. Kočka si jen tak sedí na okně, pak se rozhodne, že okno opustí. Seskočí... a on tam stojí květináč s klívií. Tři nohy a tělo pokračují dál, ale jedna noha se rozhodne zůstat mezi terakotou a keramickým obalem. 

„Hele, Kočka nějak kulhá,“ upozorňuje H. „A je rozflákaný květináč v obyváku,“ dodává vzápětí s vykřičníkem v hlase. Kočka vskutku kulhá. Jak by taky ne, když má nohu do vinglu. Následuje horečnaté hledání na internetu a telefonáty mnoha doporučeným i nedoporučeným veterinářům Moravskoslezského kraje, z nichž někteří jsou právě v Chorvatsku, jiní grilují nebo slaňují, ale žádný z nich nemá v ordinaci RTG.

Nakonec se zadaří, Kočka putuje do přepravky, přepravka do auta a auto do Nového Jičína. Kočka se tváří jako bůh pomsty a zatímco čekáme, až zabere sedace, pomáhám se znehybněním 50kg pesana s rybářským háčkem v nose.   

Jedu se zmámenou Kočkou domů a hlavou se mi honí pochmurné myšlenky. V pondělí bude operace. Po operaci si Kočka okamžitě serve obvaz i stehy a pofrčíme zpátky na veterinu. Doma sedám k počítači a objednávám nafukovací límec. Dát jí na hlavu klasický kornout si nedovolím, Kočku by trefil šlak.

V neděli Kočka dovláčí nohu ke granulím. Zrušila jsem dvoupatrové krmítko a instalovala přepravku na vejce – hlavu namáhej, ale tělo šetři. Kočka přepadává na jednu stranu a bolestně mňančí. Dobrovolně se vrací do přepravky. Nebohá. Zapíchnu do zásuvky Feliway. Otvírám konzervu kuře se sýrem. Instaluju fontánku – teď se ze dřezu nějakou dobu nenapiješ.

Pondělí ráno. Kočka je na lačno, já jsem na lačno. Jedeme do Jičína a mně se točí hlava jako na řetízkáči. Jsem odhodlaná požádat pana doktora, abych mohla u operace být, ale bojím se, že to v půlce šroubování kostí psychicky nezvládnu, zabořím jí obličej do kožichu, budu štkát a volat „ty moje chuďátko“. Pan doktor už je tam a žádá další RTG. Ovíjím Kočku ručníkem a tentokrát fotografujeme bez sedace. Sobotní prskavka a kousavka je pryč a pan doktor nabývá dojmu, že je to hodná kočka, která „by si ten obvaz strhnout nemusela“. Pochybovačně vrtím hlavou, ale pan doktor věří v samouzdravovací sílu kota. Operovat se nebude, Kočka dostane dlahu.

Kočičí kosti panu doktorovi křupou pod prsty. Noha je rovná. Kočka má místo nohy pevný čagánek. Je mi tě líto, holka, ale když už spíš, je potřeba toho využít. Žádám preventivní vyšetření krve a vytržení zkaženého zubu. Ta se nebude stačit divit, až se vzbudí!  

Odpoledne se Kočka pomalu budí z chemického oblouzení. Vřeští a zuřivě s sebou mele. Chodím jí vlhčit jazyk, který vylézá ven tou dírou po předním zubu, jako malý červený slimáček. Chystám novou baterii homeopatik – tady se bude hojit a srůstat! Obvolávám klienty, tento týden si prostě beru volno.

Večer už je Kočka vzhůru a prahne po jídle. Dám jí napít. Vodu odmítá. Přimíchám do vody čajovou lžičku šťávy z kapsičky. Kočka lačně pije. A potom rychle zvrací na světle modrou fleecovou dečku. Tak ještě počkáme. Zavírám vrátka a zatahuju osuškovou oponu. Kočka spí.

V úterý ráno nás budí taktní ťukání z kočičí budky. Přenáším do koupelny záchodek, a pak kočku v přepravce. Vystoupí, kvílí, nastupuje do záchodu. Čurá. Dlouho, s úlevou, mimo záchod. Otvírám dveře koupelny, Kočka pajdá ven a zkouší tu novou Nohu. Vypadá jako pirát. Občas se zastaví, natáhne Nohu dozadu a třese s ní. Ale neškube si to, a to je hlavní. Kočka zkouší, jestli se dá s Nohou vylézt na židli, na stůl, na škrabadlo. Nejde jí to a navíc ji odevšad sundávám. Unaví se, prská, syčí a tváří se podvedeně. Je jako malé dítě, protivné, protože je příliš unavené, aby si hrálo. Nabízím jí čistě ustlanou přepravku. S nadšením přijímá a spí mnoho hodin.

Středa. Kočka si zvykla, že má Nohu. Pajdá jako hrdý válečný veterán a svůj osud snáší se stoickým klidem. Nažere se, chvilku se sociálně povaluje v pracovně nebo v kuchyni, pak jde na záchod, kde soustředěně koná. Velmi oceňuji, že si Nohu nepočurá. Pak zaleze do budky a chrní.

Kočka je hvězda. Myslela jsem si, že se bude vztekat a trhat obvazy, protestovat a zpěčovat se. A ona se zatím plně oddává choření a já nevěřícně sleduji, jak skvěle spolupracuje. Ano ano, jak říká moje fyzioterapeutka, zvířata prostě vědí, že se něco vážně podělalo a hodí se marod. Nevezmou si Brufen, nezatnou zuby a nejdou do práce. Ach, chtěla bych být svou vlastní kočkou. 

Autor: Petra Žallmannová | pátek 6.9.2013 9:00 | karma článku: 30,47 | přečteno: 1606x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4315x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Garáž vedle už hořela, nemocného penzistu s kyslíkem zachránili policisté

3. května 2024  13:39

Špatně pohyblivého sedmdesátníka zachránila v úterý během dvou minut z hořícího domu na...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky