Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak přestěhovat kočku z místa na místo

Letošní Vánoce proběhly překvapivě klidně. Zcela mě šokovalo, jak spořádaně se kočky chovaly a jak minimální ztráty naše domácnost zaznamenala. Obvyklé katastrofy v podobě vyvrácené vázy s vánočními větvemi a následně vzedmutá plovoucí podlaha, nebo strašlivý smrad vyvolaný kusem syrového kapra zavlečeným pod gauč, nahradily jen zcela nevinné úkazy jako olízané cukroví a rozsednutá krabice s dárky pro synovce. Díky absenci vánočních kalamit považuji adaptaci koček na nové prostředí za oficiálně dokončenou.

Kočka a KocourPetra Žallmannová

Kočky jsem přestěhovala do nového sídliště před dvěma měsíci a s napětím sledovala následky relokace. Obecně platí, že se kočky nerady stěhují. Nemají rády změny a změna prostředí je změnou ze všech nejhorší. Kočky jsou teritoriální solitéři a ztráta známé půdy pod nohama je pro  kočku to samé, co pro psa ztráta smečky. Jinými slovy, průšvih, protože jistota, že bude co jíst, je najednou v háji.

Když se mě někdo ptá, jak správně zacházet s kočkou při stěhování, obvykle na něj vychrlím seznam zcela nezbytných opatření, bez nichž rozhodně není možné stěhování provést. Patří mezi ně pozvolné představování nového prostředí pomocí objektů z daného místa strčených nic netušícímu kotovi pod nos ještě v původním bydlišti, nastříkání Feliway do přepravky, instalace Feliway difuzéru do zásuvky v novém domově, omezení prostoru, na němž se kočka může pohybovat v prvních několika týdnech, spousta chytrých hraček, záchody na vhodných místech, známý druh steliva a žrádla, atd.

Hlavně by člověk neměl kočku v novém teritoriu utěšovat a litovat ji – jediné, čeho tím dosáhne je narůstající podezření v chlupaté hlavě, pocit, že se doopravdy něco děje a následné plašení. Kočku bychom měli nechat na pokoji, aby se sama s prostředím seznámila a nesnažit se ji vyšťourat z temných míst, pokud někam zaleze. Naopak, měli bychom chlupatci dopřát vysoce položený úkryt (iluze výstupu na strom – sedím vysoko, vidím daleko, ale nikdo na mě nemůže), jako třeba krabici nebo přepravku na skříni, kde může bytovat a my odoláme pokušení chodit na ni každých pět minut nahlížet a strkat do budky ruku.  

My kočkaři jsme velmi zajímavá sorta lidí. Každý jeden z nás si myslí, že ví o kočkách úplně všechno a nejlíp. Jakékoliv proaktivní rady zvenčí jsou podrobovány skeptické analýze, jejímž výstupem je často závěr: „Moje kočka je úplně jiná, takže tohle fungovat nebude.“

A tak jsem i já sama pohrdla mnoha svými vlastními radami. Prostě jsem Kočku a Kocoura přivezla a vypustila do prostoru. 

Zpětná analýza tohoto nezodpovědného postupu je následující:

1)      Kočka, o níž jsem předpokládala, že bude přesunem trpět a okamžitě označkuje celé nové bydliště, protože je neurotická (mou vinou, ale o tom někdy jindy), vystoupila z přepravky, zatočila nosem a zahájila rekognoskaci terénu. Pak rozbila hlavní stan na klavíru a od té chvíle se na něm rozvaluje asi 80% času - pokud zrovna nespí nebo nesleduje ptačí provoz na hrušni za oknem. Ona je tady mnohem spokojenější, než dřív!

2)      Kocour se naopak rozhodl stát se neviditelným a týden nevystrčil hlavu ze skříně, kam se okamžitě po příjezdu přemístil. Vylezl značně nervózní a hned se jal útočit na kočku – to proto, aby získal pod svou nadvládu aspoň kousek nového teritoria, a taky proto, že se neustále všeho lekal a po ruce nebyl nikdo jiný, komu by se dalo zakousnout do kožichu. Tím způsobil několik Kočko-značek, strategicky rozmístěných na nově vytyčovaných hranicích. Ale vyřízli jsme kus koberce, kocourovi naordinovali větší mentální vybití v podobě interaktivních krmítek, a jede se dál.

První dva až tři měsíce života kočky jsou klíčové pro nastavení toho, co bude nebo nebude považováno za normální po zbytek jejího života (Bowen and Heath: Behavior Problems in Small Animals, Elsevier Saunders 2009). Moje Kočka byla od své chlupaté matičky odloučena velmi brzy a v tomto citlivém období jsme se spolu stěhovaly třikrát. A tak se nyní adaptovala na nové prostředí mnohem lépe, než výrazně mladší Kocour, který zažil stěhování jen jedno.

Co z toho plyne? Že každá kočka je jiná a žádná univerzální rada pro stěhování neexistuje. Neřiďme se radami okolí, populární literaturou, ani vševědoucím internetem. Zamysleme se nad minulostí své kočky a sledujme, jak se chová dnes. Pozorujme, jak reaguje na podněty zvenčí a snažme se jí vyjít vstříc.

Autor: Petra Žallmannová | středa 2.1.2013 21:00 | karma článku: 26,83 | přečteno: 5457x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Jarní kočičky

Mám ráda kočičky. Takové ty malé, chlupaté bambule, co se dělají na stromech. Jejich výskyt znamená absolutní a nezvratné propuknutí jara, což ve mně vyvolává exploze bujarého nadšení (od listopadu do února žiju v podprahové, ale chronicky skličující chmuře, že už nikdy nevysvitne slunce, ptáček nezazpívá, pivoňka nerozkvete). Mám k nim velice osobní, až intimní vztah. Za toto romantické sepětí s rostlinným kožíškem vrby se nestydím a pokaždé, když vyskáčou na větvích, ohýbám si je k sobě a šmidlím si jimi po obličeji s roztouženým „mmm“.

28.3.2014 v 14:50 | Karma: 22,41 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace IV

Minule jsme slíbila, že si řekneme, jak se na kočce pozná, že nás má ráda. Není to tak jednoduché, jak by si jeden myslel. Člověk má pocit, že to má za ty roky zmáknuté. Ale chyba lavice... „Proč mě ta potvora kousla?!“ Za projevy kočičí náklonnosti někdy považujeme zcela praktické a neemocionální chování jako třeba otírání kočičího ksichtečku o nohavice a opravdové projevy lásky často míjíme bez povšimnutí.

21.3.2014 v 23:54 | Karma: 37,51 | Přečteno: 16895x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Léčba kočkou

Funím a chroptím. Přes ucpaný nos ani jinak dýchat nejde. Na hlavě mám flísovou čapku a uvažuju, jestli se mi chce na záchod už tak strašně, že se budu muset skulit z postele nebo jestli to ještě chvilku vydržím. H uvařil geniální oběd, ale vlastně ani nevím, jak chutnal, všechno se mi v puse převaluje jako kus kartónové krabice s přílohou buničité vaty. Číst nemůžu déle než 10 minut, řádky tančí a mě bolí od držení knihy ruce. Televizi ani nezapínám, ta děsivá skříňka s trubadůry by mi svým vřeštěním a blikáním vypálila díru do mozku. A tak jen tak rozmlženě koukám. Na vedlejší peřině spí Kočka. Marodí se mnou už pátý den, stejně jako Kocour. Rozdělili si bez řečí funkce.

3.3.2014 v 15:12 | Karma: 35,68 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace III

Minule jsme mluvili o tom, jaké smysly řídí kočičí hlavu a tělo. Dnes se zaměříme na postavení kočičího těla. A posez. A poleh. Prostě jak si vyložit to, co si kočka myslí od krku dolů... nebo spíš dozadu. Nic není absolutní a posuzovat tělní výrazivo izolovaně bez ohledu na to, jak se kočka tváří a co „říká“ je velice ošemetné. Je to podobně zavádějící, jako známý výklad na prsou založených paží u lidí. Ne vždycky to s znamená, že s vámi daná osoba nesouhlasí. Někdy to znamená, že je to prostě pohodlný postoj.

14.2.2014 v 11:37 | Karma: 33,99 | Přečteno: 4343x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace II

Jsem tu s první částí slibovaného seriálu „Co si myslíš, kočko?“. Vzhledem k tomu, jak nelehká je pouť k porozumění našich bližních, pokusím se upozornit na několik zásadních kotomunikačních rovin. Stejně jako člověk, využívá kočka ke komunikaci s okolím všech pět oficiálních smyslů. Má taky něco navíc, ale nebudeme předbíhat.

7.2.2014 v 9:00 | Karma: 33,15 | Přečteno: 4054x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky