Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčba kočkou

Funím a chroptím. Přes ucpaný nos ani jinak dýchat nejde. Na hlavě mám flísovou čapku a uvažuju, jestli se mi chce na záchod už tak strašně, že se budu muset skulit z postele nebo jestli to ještě chvilku vydržím. H uvařil geniální oběd, ale vlastně ani nevím, jak chutnal, všechno se mi v puse převaluje jako kus kartónové krabice s přílohou buničité vaty. Číst nemůžu déle než 10 minut, řádky tančí a mě bolí od držení knihy ruce. Televizi ani nezapínám, ta děsivá skříňka s trubadůry by mi svým vřeštěním a blikáním vypálila díru do mozku. A tak jen tak rozmlženě koukám. Na vedlejší peřině spí Kočka. Marodí se mnou už pátý den, stejně jako Kocour. Rozdělili si bez řečí funkce. 

Kočičí jógaZdroj: Internet

Kocour se stará o mé fyzické blaho a pod peřinou se přemisťuje přesně tam, kde je ho nejvíc potřeba. „Máš ledvinový pás?“ telefonují starostlivě rodiče. „Mám Kocoura.“ krákorám. Kocour je živým důkazem toho, že není nutné kožešinové tvory zabíjet, aby se jimi mohl člověk zahřívat. Když ležím na zádech, mám Kocoura na hrudi. Když ležím na boku, přivine se ke mně zepředu nebo zezadu. Na břiše neležím vůbec, to bych se udusila. Pokud se v noci moc melu, vyleze Kocour na peřinu a v nohách ji celou zavalí, aby mi při odkryvu netáhlo na paty. Kocour pečuje vzorně – kromě toho, že hojivě přede a že působí výhřevně, olízal mi ráno obě oči, abych je snad nezapomněla otevřít. Dneska jsem začala jíst antibiotika. Předpokládám, že jakmile přijde čas na další tabletu Kocour zamňouká.

Zatímco se Kocour stará o urychlení léčby mého skomírajícího fyzického těla, stará se Kočka o zdraví mé duše a o vzdělávání stran prevence. Leží na peřině, pod kterou si večer vleze H (s výkřiky „Zmiz, Kočko! Chlupy, samé chlupy!“) a mhourá na mě přivřenými víčky. Sleduji, jak se protahuje a tu část těla, která se jí zrovna mihne před nosem polapí a začne ji mlaskavě čistit. Dává si záležet na každém chlupu. Tam, kde je potřeba přitvrdit, zapojí jemné chlupočistné zoubky. Srst popotahuje a pročesává, pak jazykovým kartáčem uhlazuje. Roztahuje prsty od sebe a s poživačnou pečlivostí mydlí jazykem všechny záhyby. Zuby čapne každý drápek zvlášť a odstraňuje uvolněné šupinky. Zatáhne ostří, nasliní tlapku a šup s ní do ucha, za ucho, přes oko, na čumák. Hodí si nohu za krk, naškrobí stehna ze všech stran.

Myje se a masíruje. Systematicky a důkladně. Bez spěšných pohledů na hodinky. Bez afektovaných výkřiků „Dneska nestihnu konec ocásku a ani nemluvím o tom, že záda neviděla můj jazyk už tři dny!“. Občas usilovnou činnost přeruší a na chvilku si dáchne, protáhne se, zívne. A pak se zase vrací k údržbě. Ví, že se stará o sebe. A to je to nejdůležitější, co může dělat. Na ničem jiném tak nezáleží. Pokud bude péči a odpočinek flinkat, půjde to s ní z kopce. Dělá to denně už deset let. Se stejnou precizností a nadšeným zápalem.

Když hvízdavě kašlu, Kočka táhle a procítěně mňouká. Jako by mi s varovně vztyčeným uchem připomínala, že „to mám z toho“. Unaveně se hroutím do polštáře a sleduju, jak Kočka soustředěně cvičí jógu v paprscích odpoledního slunce, jak mi předvádí své dokonalé tělo, kdykoliv připravené vystřelit za první jarní mouchou.

Trochu se stydím, že mi takové věci musí Kočka připomínat. Ne, že bych se nemyla, ale sprcha sama o sobě člověka moc nevytrhne, preventivní starost o trouchnivějící tělní šlupku, důkladný odpočinek a pravidelné protahování by v mém případě zasloužilo větší pozornost. To, že je krásná i přesto, že jí chybí pár zubů a jednu nožičku má kapánek do vinglu, to Kočka ví. Krása jí starost nedělá. Jde o údržbu. Kočka nespoléhá na státní důchod. To víte, co kdyby se poměry změnily a ona musela na stará kolena začít chodit na myšáky. To by bez celoživotního tréningu tu fyzičku jen těžko doháněla. 

Autor: Petra Žallmannová | pondělí 3.3.2014 15:12 | karma článku: 35,68 | přečteno: 2895x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4315x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky