Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem venčila Kočku aneb krveprolití

Před devíti lety mi zavolala babička a suše oznámila. „Soused topí koťata. Chceš jedno?“ Bydlela jsem tehdy v centru Brna a o kočkách jsem si myslela, že jsou to elegantní, tiché koule chlupů, které způsobně sedávají na zídkách. Do mého životního stylu se kočka pranic nehodila, a tak jsem řekla: „Ano, rozhodně. Chtěla bych černé.“ Za dva týdny jsem si dovezla bílé kotě s pruhovanou hlavou. Kočce bylo sotva pět týdnů, měla červíky a tvářila se bojovně.

KočkaMUDr. Miroslav Žallmann

Při následné výchově své Kočky jsem udělala několik zásadních chyb. Myslela jsem to dobře, ale občas to bylo blbě.

Když se z Kočky stala puberťačka, začala se nudit a zoufale se dožadovala výstupu z bytu. Místo toho, abych si s ní hrála, snažila jsem se vyhovět její touze, a tak jsem zakoupila postroj a jala se ji venčit.

Představovala jsem si, že spolu budeme spořádaně kráčet po ulici, Kočka se občas zastaví a něco očichá, užije si čerstvý vzduch a uspokojena výletem se navrátí domů, aby spočinula na měkkém polštářku a ve slastné dřímotě vzpomínala na všechny ty zajímavé věci, které venku potkala. Bohužel, první „věc“, kterou jsme potkaly, byl sousedův kokr. Okamžitě došlo, s pomocí integrovaných maček a cepínů, k vertikálnímu, a velice krvavému, výstupu Kočky na mou hlavu.

Druhý výlet byl neméně vzrušující, protože jedinou touhou Kočky bylo někam se schovat. Zpod zaparkované Avie jsem ji ještě vytáhla, ale když vystoupila na strom, kde ve výši tří metrů visela, zaseknutá na kmeni s roztaženými tlapkami, jako Kristus Pán a zoufale mňančela, byl to problém větší. Kočka nevěděla jak dolů, protože drápy holt fungují jen jedním směrem, a já jsem stála pod stromem s vytahovacím vodítkem v ruce a snažila se Kočku stáhnout dolů. Vypadalo to, jako bych pouštěla chlupatého draka, který mi uvíznul na stromě. Nakonec se Kočka pokusila, po vzoru brhlíka, otočit, ale při té příležitosti spadla a já jsem ji chytila do náruče. Jestli vás někdy přejel kombajn, ztratili jste pravděpodobně méně krve, než já. A zase jsme šly domů.

Pak už jsem Kočku na procházky nebrala. Stres, který zažívala, byl očividně větší, než nadšení z plenéru. Ale touha dostat se ven přetrvávala. Kočka prohnala polstrované vstupní dveře nelítostnou skartovačkou, jak po nich šplhala. (Hůř snad dopadly jen dveře mého kamaráda, který nechal doma samotného pitbula, a ten z nudy polstrování dveří do výše jednoho metru snědl.)

Druhé potenciální místo úniku byl balkón. Kočka tak dlouho skákala z parapetu okna na kliku balkónových dveří, až se jí jednou podařilo dveře otevřít, uniknout na balkon a z balkonu po psím víně ze třetího patra pryč, do zahrad vnitrobloku.

Hledala jsem ji po celé čtvrti, volala jsem, lákala. Nic. Jen ten, komu se někdy ztratil milovaný tvor, ví, jak jsem byla zoufalá. Ani ráno nebyla zpátky. Odešla jsem do práce v pochmurné náladě a oproti všem přísným zákazům korporátní kanceláře používat kopírku k soukromým účelům, jsem namnožila plakátky „Hledá se Kočka“.

Asi hodinu před odchodem z práce zazvonil telefon. Sousedka. „Neztratila se vám Kočka?“ „Ano ano ano ano! Kde je?“ volala jsem nadšeně. „U nás. Přijďte co nejrychleji!“ řekla sousedka naléhavě a zavěsila. Brala jsem schody po dvou. Otevřela mi sousedčina dcera. Měla ovázanou ruku a rozcuchané vlasy. V kuchyni stála ještě víc ovázaná sousedka. Na stole byl rozvalený šavlozubý tygr a tvářil se poťouchle. Rychle jsem ho sbalila a odnesla domů.

O půl hodiny později jsem zvonila u sousedky s omluvným pugétem a dozvěděla se ve zkratce, k čemu došlo.

Sousedka přišla domů a všimla si, že na balkoně někdo sedí. Poznala moji Kočku, a protože byla venku zima, chtěla ji vlákat dovnitř. Kočka byla naštvaná, protože dřevnatá část psího vína končila v úrovni sousedčina balkonu, a jí se tak nepodařilo dolézt po fasádě až domů. Dovnitř rozhodně nechtěla. Sousedka, ale trvala na svém a tahala ji, jako řepu. Nešlo to, přivolala dceru. Tahaly obě. Kočka nejdřív pokousala a poškrábala dceru a následně matku. Když ji pustily ze sevření, dřepla si na práh plastových dveří a načurala do něj. Pak klidným krokem vstoupila do kuchyně, strhla na zem ubrus a zalehla stůl, kde setrvala až do mého příchodu.

Co z toho plyne? Pořídíte-li si kočku, která nebude chodit ven, nedávejte jí ochutnat venkovního života. Kdo jednou zkusí, nechce jinak. Dopřejte svým ryze domácím kotům spoustu zábavy, aby se nenudili. Zavěste před okno krmítko pro ptáky, ať mají co pozorovat, noste jim z práce papírové krabice, hrajte si s nimi. Budou šťastné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Žallmannová | pátek 11.1.2013 11:39 | karma článku: 29,53 | přečteno: 2362x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4322x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2268x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky