Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je to alternativní krmítko?

Co je to takové alternativní krmítko pro kočky? Zeptala se mě jedna laskavá čtenářka. A protože je to termín, který jsem, pro nedostatek oficiální nomenklatury, pravděpodobně vymyslela, považuji za nutné jej objasnit. 

Kocour šátrá v krabiciPetra Žallmannová

Kočka je tvor velmi spavý. Běžná kočka (i ta divá) prospí asi 17 hodin denně. Ale co kočka dělá těch 7 hodin denně, kdy nespí? Loví a pečuje o svůj kožich. Mytí a chrnění nejsou, pro kočky výhradně gaučové, žádným problémem. Ale s tím lovem nám to trochu skřípe.

Naše estetická láska ke kočkám pramení z toho, že mají vobrovský vočiska (jako děti), a tak nám připadají hrozně roztomilé a něžné. Také se nám líbí, jak si rozkošně hrají.

Maličko zapomínáme, že hra je v prvé řadě tréningem lovu a kukadla, jak zrcadla mají kočky proto, „abych tě lépe viděla a mohla sežrat“. Kočka je solitérní lovec s úspěšností asi 7-10 neúspěšných pokusů na 1 úspěšný (J.W.S. Bradshaw: The Behavior of the Domestic Cat, CABI Publishing 1992.). Pokud nebude trénovat, zajde na oubytě.

Kočka, která lovit nemůže, se nudí a provádí alotria. Tím, že servírujeme potravu v misce, která se málokdy běží schovat do nory nebo pod koberec, celé situaci nepomáháme.

A tady přicházejí na řadu alternativní krmítka. Jejich podstata spočívá v tom, že se kočka musí a) zamyslet, než se nažere, b) trochu pohnout zadkem, což je neméně důležité, protože miska je pro mnohé chlupatce nástrojem k obezitě vedoucím.

Alternativními nebo chytrými krmítky se myslí různé labyrinty, do nichž nasypeme granule a kočka musí vymyslet, jak je z krmítka vysypat nebo packou vyšťárat. Kromě komerčně vyráběných, která najdete tam, kam nesmím odkazovat, si můžete krmítko vyrobit i sami doma. Stačí k tomu krabice libovolné velikosti, do níž vyřízneme dírky právě tak velké, aby prošla kočičí tlapka a mohla granuli vyhrábnout. Pozor na otvory příliš velké, kočka cválající po bytě s krabicí naraženou na hlavě bude potřebovat psychiatra. Prima jsou také pyramidy ze slepených roliček od toaletního papíru, papírové tašky (bez uší) nebo papírové přepravky na vajíčka.

Tipy:

1)      Doporučuji začít s něčím jednodušším – kočka bude potřebovat chvilku na to, aby zjistila, že bez práce nejsou koláče. Moje Kočky dva dny chodily a žalostně mňoukaly, než si vyhrnuly tukové rukávky a pustily se do práce. Od té doby je v miskách jen voda.  

2)      Neservírovat do krmítka a zároveň do misky. Kam si myslíte, že většina pohodlných chlupatců zamíří?

3)      Mějte krmítek několik a střídejte je. Co je pár dnů schované, je pak vítané, jako nové a zábavné!

4)      Pokud krmíte jen konzervami, zkuste kočce rozdělit denní příděl do více misek a rozmístěte je po bytě – ať hledá! Pozor jen na týden starého tuňáka schovaného mezi svetry ve skříni!

5)      Vydržte to, pokud to vaší kočce hned nepůjde. Přece víte, že je chytrá, jako opice, tak proč by to neměla zvládnout?

Přeji příjemný lov!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Žallmannová | úterý 8.1.2013 14:45 | karma článku: 24,42 | přečteno: 1596x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4322x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2268x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky