Živnostníci – důchodci a „Přiznání k dani z příjmu“.

Jako živnostník – důchodce, který si v roce 2013 přivydělal na živobytí, dal jsem se s předstihem, dříve než začnou jarní práce, do vyplňování „Přiznání k dani z příjmu fyzických osob“, abych tak splnil svou vlasteneckou povinnost. Tentokrát ovšem s vědomím, že mě bývalý ministr Kalousek ostrouhá jako důchodce na dani patnácti procenty, bez možnosti odpočtu 24 840 Kč na poplatníka, jak bylo v průběhu roku ve sdělovacích prostředcích prezentováno. Vzniká zde sice paradox, že zatímco minimálně 90 % živnostníků – ne důchodců daně z příjmu neplatí žádné, důchodci –živnostníci mají být od r.2013 zdaněni naplno 15%. To aby si moc nevyskakovali.

Při vyplňování DP jsem postupoval přesně dle „Pokynů k vyplnění přiznání k dani z příjmu fyzických osob za 2013“ a světe div se. Po vyplnění tab.č.1 a řádků 64 a 71, které se vztahují ke slevám na dani, vyšla překvapivě i mně daň, po uplatnění slev 0 Kč.

Vysvětlení je dvojí. Buď se v Kalouskovi  hnulo svědomí a zdanění důchodců – živnostníků zrušil nějakým nenápadným připlácnutím k jinému schvalovanému zákonu, čemuž nevěřím, nebo Ministerstvo financí při přípravě „Pokynů k vyplnění přiznání k dani z příjmu fyzických osob, vzor č.21, str.3 odvedlo prachmizernou práci a k řádku 64 pozapomnělo napsat, že se odpočet 24 840 Kč nevztahuje na důchodce-živnostníky.

Připočteme li k tomu skutečnost, že řada důchodců se účelově odhlašuje k 1.1. daňového roku na několik dní z pobírání důchodu, aby se vyhnuli zdanění 15 %, vychází nám jediné. Pan Babiš, spolu se Sobotkovými kamarády co by politickými náměstky, by to měli dát rychle dohromady. A pokud je můj postřeh z vyplňování DP správný, tak se živnostníkům – důchodcům omluvit za nepřesné „Pokyny“.

Názor, že by se mělo DP vyplňovat se znalostí všech zákonů, které se k této problematice vztahují a ne dle „Pokynů k vyplnění“neberu. Když už se „Pokyny“ vydávají spolu s „Přiznáním“, měly by být v souladu se zákony.

Autor: Stanislav Zálešák | neděle 26.1.2014 13:52 | karma článku: 24,03 | přečteno: 1817x