Mocenské zájmy USA a Ruska vítězí nad mezinárodním právem

USA a tehdejší Sovětský svaz zahájili v nedávných letech sérii vojenských intervencí v rozporu s Chartou OSN a bez podpory Rady bezpečnosti OSN. Bombardování Srbska, uskutečněné NATO pod vedením USA /1999/ zcela určitě nebylo v souladu s mezinárodním právem. Následné vyhlášení Kosovské nezávislosti na Srbsku, uznané USA a většinou členů EU rovněž nebylo košer. Následovaly války v Iráku a Afghánistánu bez podpory Rady bezpečnosti. Na řadu přišla Libye, Sýrie a další. Vstup vojsk Sovětského svazu do Maďarska /1956 / a Československa /1968/ rovněž neměl požehnání OSN.

Mocenské zájmy USA a nástupcem SSSR tj. Ruska, které se přetahují o ropu,další přírodní zdroje a politický vliv v různých částech světa jsou zničující.

V minulosti /1962 / se Sovětský svaz pokusil dostat vojensky na nějakých 50 km k hranicím USA pomocí Kuby, čemuž zabránil prezident Kennedy vojenskou námořní blokádou této země a většina našich občanů to pokládala za správné. Dneska se pokouší USA posunout své mocenské zájmy na dotyk s Ruskem přes Ukrajinu.Větší bezpečnost to sotva přinese.

Což takhle nechat rozhodnout o státním uspořádání Ukrajiny /federativní, spolkové / samotné obyvatele Ukrajiny. Ti především by se měli cítit bezpečně a spokojeně.

Nově zvolený prezident Ukrajiny místo nezbytného dialogu mezi znesvářenými stranami nasadil stíhačky, helikoptéry a Kyjevskou armádu proti proruským občanům. Nedošlo mu, že vhodnějším řešením by bylo jednání. Nad partyzánskou válkou se těžce vyhrává, protože synové a vnuci padlých bojovníků budou chtít pomstít smrt jejich otců a dědů.

Fašistická strana Svoboda a extremistický Pravý sektor rovněž nejsou tím pravým, co Ukrajina v současné době potřebuje. Tím je politický dialog a nové státotvorné uspořádání.

K občanské válce za podpory USA, EU a Ruska nemuselo dojít.

Cestou bezpečí  mělo být mezinárodní právo prosazované Organizací spojených národů a Radou bezpečnosti. Bohužel obě tyto instituce v rozhodujících chvílích selhávají.

Válka na Ukrajině a tragédie Boeingu 777 letu MH 17 ukázala, že kromě lživé komunistické propagandy, existuje i lživá propaganda kapitalistická, která vyvrcholila neobjektivními zprávami v médiích.

Leteckou tragédii zapříčinil nejen ten, kdo zmáčkl  startovací čudlík rakety ve válečné zóně, ale především Ti, kteří neměli s titulu svého mocenského postavení dopustit, aby na Ukrajině  válka začala. Jejich jména jsou veřejně známa. Porošenko, Obama, Putin. Negativní úlohu sehrála i EU.

Autor: Stanislav Zálešák | sobota 26.7.2014 9:51 | karma článku: 19,90 | přečteno: 630x