Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škrty, škrty a zase škrty

Je krize, tak se šetří, kde se dá. „Kde se dá“ znamená pro normálního člověka tam, kde něco je a kde se to dá nahradit nebo kde to nebude chybět. První, co si lidé v krizi odpouští, je luxus.

Hebký a vícevrstvý toaletní papír se doodmotal u záchodů mnoha rodin. Přichází na řadu levnější potraviny a levnější výrobky, doufejme že s přihlédnutím k jejich kvalitě. Více se vaří, zaštupovat díru je levnější než nový kus oděvu. Návštěva restaurace nebo kina je pečlivěji plánována, více se porovnávají ceny. Taťkové otáčejí termostaty doleva, mamky chodí a zhasínají zbytečně svítící lustry. Cestuje se více po republice nebo jen prstem po mapě. Krize se dotýká všech, určitě nejsou rodiny, kde manželka s dětmi společně obědvá čínskou polévku zakusujíc starý chléb a manžel na druhé straně stolu polyká vepřovou panenku na rozmarýnu s opékanými brambory (tedy normální rodiny bez nějakého patologického problému).

Před týdnem jsem si přečetl na netu článek s názvem „Janota vezme rodinám 12 miliard. Na mateřské i porodném“. Dělaly to dosud a budou dělat všechny vlády, pan Janota má tu smůlu, že píši tento článek ve chvíli, kdy má prst na tepu státu on.

Jak někdo kdysi moudře připomněl, stát nemá žádné své peníze, jenom ty, co někomu ukradl. Teď se asi mnohý čtenář ošije, ale nebudu hledat nějaká korektní synonyma. Zloděj si totiž vždy vybírá svoji oběť podle dvou základních kritérií (je to moje úvaha, případní čtenáři, kteří na rozdíl ode mě kradou, mohou daší kritéria doplnit v diskusi). Podle toho, zda je co vzít, a podle toho, zda se oběť může bránit, ubránit, nebo mu to dokonce vrátit. Pro státního úředník alias politika je to stejné, bere tam, kde to nejméně pocítí ve volebním klání – jinak to asi vrátit, my občané, nemůžeme, ačkoliv ta třetí defenestrace nám v dějepisu tak trošku chybí, nemyslíte?

Matky s dětmi totiž sice tvoří přibližně stejně velkou skupinu obyvatel jako důchodci, ale disponují přibližně jen polovinou volebních hlasů, a o to tu hlavně jde. A vyhazujte někoho z okna, když máte mimino v náručí.

Dny plynou, krize neposlouchá odhady a předpovědi optimistů, dochází tak i na důchodce. Nebudou se jim zvedat penze. Valorizace se odkládá. Na mnohé teď dolehne krize tíživěji, a někteří si dají v cukrárně o dortík méně. (Tady je asi na místě čtenáře ujistit, že podle mě není vše jen černé nebo bílé a že matky s dětmi nejsou jen samé sociální případy a důchodci jen a pouze pohodáři, lebedící si na sklonku života nad talířkem s punčákem. Pravdou ale je, že second handy navštěvují více maminky s dětmi a cukrárny zase důchodci, ačkoliv podle úpění v médiích a hřímání politiků je to prý naopak.) Důchodci jsou ovšem skupinou, která zažila mnohem horší věci a to, co se teď děje je nemůže rozházet. Navíc se naučili držet h... a k... a po sedmdesátce už tak dobře neudržíte v ruce berli a zmítajícího se politika u otevřeného okna.

Nyní Janota navrhl snížení platů ústavních činitelů o 20%, navíc chce zdanit dosud nezdaněné prebendy poslanců a senátorů. Ano, těch poslanců a senátorů, co nectí ústavu a nakládají s ní jak s prostitutkou (Nechceš dát? Však my ti ukážeme, že dáš!) dokud nepochopí, že předčasné volby by je předčasně poslaly vykonávat nepopulárních opatření, které by neobhájila v sonetu ani básnířka Petra. Stejných poslanců a senátorů, co 70% zákonů schvalují rukouvzhůrudáním proto, že je musíme tak nějak přijmout, neboť přicházejí z vševědoucí Únie. Osobně bych jim ten plat snížil o příslušných 70% už dávno. Pro jistotu však tento škrt nedává ministr Janota do stejného balíčku jako škrty ostatní, zvětšil tak jeho nulovou šanci, že projde o polovinu. Však ona se brzy najde nějaká ta optimistická zpráva o ekonomice, která smete tento skrznaskrz nesociální škrt ze stolu.

Nakonec jsem si pro Vás nechal čistě propagační předvolební návrhy z TOP09 snížit příspěvky státu politickým stranám na polovinu. Tato strana, která dokázala být propagována v médii dřív, než vznikla a za pár dní tak získala 1000 podpisů od občanů, určitě dokáže toto polit-fi (politic fiction) uskutečnit.

Už se těším, co nás čeká...

Autor: Miroslav Zajíčekmiroslav | pondělí 21.9.2009 7:07 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1181x
  • Další články autora

Miroslav Zajíčekmiroslav

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem

Opět se nám povedl husarský kousek a získali jsme vyjádření samotného prezidenta na dnešní události 17.listopadu 2014 na Albertově.

17.11.2014 v 20:55 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Politika

Miroslav Zajíčekmiroslav

Koťátko a kuřátko podle Pussy Riot (blog bez sprostých slov)

Nevěřte svým očím, to na obrázku je opravdu koťátko (pussy) jak papá kuřátko. Kreativní znalce umění nepřekvapí, že biskupem napřed. Překlad je v duchu blogerů, kteří "Volili Karla", velkého to obdivovatele Pussy Riot. (popis patří k fotu uvnitř blogu)

4.11.2014 v 10:01 | Karma: 29,83 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Soudruh Bychměl je asi dávno mrtvej...

Bloger by měl psát věcně a bez zášti. Prezident by měl mluvit slušně a nepoužívat slovo "kurva".

3.11.2014 v 8:08 | Karma: 17,11 | Přečteno: 570x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Také si kupujete kradené a ještě si tím krátíte život?

"Co je to za blbost?", říkáte si možná. "Já přece nic takového nedělám." "Tohle může dělat jen opravdu neslušný anebo hloupý člověk." Jsem rád, pokud si to takhle říkáte nebo si to alespoň myslíte. Ale vsadím se s Vámi, že to prostě taky děláte - kupujete kradené a ještě si tím krátíte život - ale asi protože o tom ještě nevíte. A jestli dočtete tento článek, zkouknete ta přiložená videa a budete to dělat dál, se svým svědomím si to vyřiďte sami.

2.11.2014 v 10:47 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Co říkají známé osobnosti o událostech v Teplicích

V Teplicích se někomu nelíbilo, že arabové chtějí skoupit, či už snad skoupili parcely u Modlan (ach, jak příznačné jméno), aby si tam postavili domy a vily.

10.9.2014 v 8:08 | Karma: 42,37 | Přečteno: 7132x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  21:46

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1999x
Občan...

Seznam rubrik