Ondřej Neff mi o Vítkovu otevřel oči

Dnes ráno byl v Českém rozhlasu (Praha) rozhovor s Ondřejem Neffem, kde tento spisovatel vyjadřoval svůj názor ke kauze Vítkov, k trestům a tak. Vše jsem pochopil...

Ondřej Neff prohlásil, že výše zmiňovaný čin zaslouží mimořádné tresty proto, že šlo o mimořádný čin. Celý rozhovor si jistě vygůglujete na stránkách Českého rozhlasu (myslím, že je tam bude/je v mp3 a další den tam bývá přepis).

Ale vrátím se k tomu mimořádnému činu s mimořádnými tresty. Ano, promyšlená příprava s úmyslem poškodit, zranit, a možná i zabít je (naštěstí zatím) jev mimořádný. Jak jsem psal v minulém článku, nikoho nechci hájit, nechci nikomu přitěžovat. A tak se zamyslím nad ostatními jevy a činy (některé jsem popsal, v diskuzi a v blozích se objevily mnohé další), které se dějí kolem nás. Proč tyto trestné činy - připomenu - jde o znásilnění, ničení majetku, upalování, bití, týrání, vraždění - nejsou přímopřenosově medializovány, veřejnomediálně diskutovány a dikutovanofundovaně probírány?

Je to proto, že jsou NORMÁLNÍ a že jsou OBVYKLÉ. Když se totiž čtyři mladíci domluví, že něco takového (Vítkov) udělají, je to rána z čistého nebe. Když Rómové (Můžu to takhle přímo napsat? Nesmaže mě někdo? Vždyť je to tak přímé a to se nesmí!!!) někoho zmlátí a doživotně zmrzačí, okradou a přitom zabijí, něco rozmlátí nebo zničí, je to bohužel téměř na denním pořádku.

A tady pozor!!! Co je obvyklé a normální, z toho se stane NORMA. Norma mezilidského soužití, norma chování. Když jednomu něco projde, tak to projde i mně. (Tady je dobré, že soud žháře odsoudil, média je veřejně je protáhla displeji, stránkami, obrazovkami, stejně jako její rodina vystavila Natálku). Proč jsme (všichni, tedy i Romové) ale nečetli články:

Maminko, kde mám očičko

Maminko, kde mám slezinu

Maminko, kde mám babičku?

Protože jsme dopustili, že se to stalo NORMÁLNÍ a že nás (a hlavně inzerenty) to nebude (podle médií) zajímat.

Stačí se přece v partě impulzívně domluvit, někoho zmlátit, zabít, něco rozmlátit a viník "má klid". (Tady si nemyslím, že jsou úplně beztrestní, ale rozhodně nedostanou tolik, aby to byl zdánlivě odstrašující trest. Mnohdy jsou vyšetřováni na svobodě a pak se i snáze vyhýbají trestu). Omluveno.

Ale jak to napravit?

ROZHODNĚ NE VÍTKOVEM!!!

Nepřizpůsobiví jsou totiž naopak přizpůsobiví. Jsou jako voda. Vtečou do každé skuliny. Musíme jim na jedné straně* postavit hráz ze soudců (ne ze zákonů, ty máme), co se nebojí (neboť je Policie ochrání). Když se soudci nebojí postavit se v krizi společnosti, aby se jim nesnížili platy, tak by se neměli bát nějaké odplaty za spravedlivý rozsudek. Stejně tak policie, která se nebojí v krizi manifestovat za své platy a nebojí se rozmlátit majetek na svém ministerstvu, se nemusí bát pár mstících se příbuzných odsouzených. Nebo jich nebude jen pár? (a k nim se určitě přidají média, političtí protivníci a multikulti světoměniči)

Ale oni se asi bojí - tam jsme to (s Kocáby, se soudci a policií) nechali dojít.

Dál jim raději budeme cpát dávky za nic, stavět a rekonstruovat a stavět a rekonstruovat stavět a rekonstruovat... a mhouřit oči a skřípět zuby (dokud je ještě máme)...

*a na druhé straně se jim snažit pomáhat v začleňování, s výchovou dětí a vzděláváním.

Doslov: Pokud si myslíte, že jsem rasista a xenofob, tak se podívejte, co ta slova vlastně znamenají:

rasismus

xenofóbie

Chci pouze stejná práva a stejné povinnosti pro všechny. Pak si řekněte, kdo je v tomto státě rasista a xenofob.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Zajíčekmiroslav | čtvrtek 21.10.2010 13:10 | karma článku: 40,99 | přečteno: 3729x