Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Copak to nikdo nechápe?

Společností, nejen blogerskou, teď hýbají dvě témata - odstupňování výše pokuty podle majetku pachatele a stíhání člověka, který legálně drženou zbraní chránil sebe a jemu svěřený majetek před přesilou zlodějů. Co tyto případy spojuje?

Mohu ještě přidat třetí případ, kdy městská policie řešila brutální bití jiného člověka domluvou kopajícím a možná i zasalutováním. Ten do toho také zapadá. Otázka zní - pro koho tu vlastně máme policii?

Zákon o Policii (273/2008 Sb.) v §2 jasně říká: Policie slouží veřejnosti. Jejím úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony...

A abych nemluvil jen o Policii ČR, připomenu i další zákon. Zákon O obecní policii říká v §2 Obecní policie při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku a plnění dalších úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona a) přispívá k ochraně a bezpečnosti osob a majetku...

Tak kde se stala chyba? Proč policie (množné číslo) neplní svou uzákoněnou povinnost?

Možná nám odpoví desetipilířová Reforma policie České republiky, kde se píše:

1. Působnost, pravomoci Policie ČR a dalších subjektů podílejících se na zajišťování vnitřní bezpečnosti státu Snaha o omezení „nepolicejních činností“, které policie dnes vykonává. Možnosti zapojení jiných subjektů do odpovědnosti za veřejný pořádek a bezpečnost (samospráv, občanů, pořadatelů hromadných akcí, provozovatelů kritické infrastruktury atd.).

Aha, jak dělat méně a zapojit do práce i jiné? Služba veřejnosti a ochrana občana a jeho majetku se při reformě vytrácí, objevila se potřeba zajišťování vnitřní bezpečnosti státu.

Položil jsem si tedy otázku: "A co je to ten stát?"

Stát je instituce (či organizace) disponující mocí vládnout, soudit a vytvářet zákony společnosti (státu). Stát je vymezen státní mocí, státním lidem (státním občanstvím) a státním územím. Svrchovaný stát není podřízen žádné jiné (státní) moci a to jak vnější, tak vnitřní. Stát zahrnuje ozbrojené síly, státní aparát (byrokracii), soudy a bezpečnostní sbory (policii). (zdroj Wikipedie)

Tak už je jasné, komu hlavně (si) bude Policie pomáhat a koho (se) chránit. Druhý pilíř refomy upřesňuje:

2. Policie - partner dalších orgánů státu, územních samosprávných celků a zejména veřejnosti Územní členění policie a územní členění samosprávy, soudů a státních zastupitelství a nastavení vzájemné spolupráce. Společné prvky nového územního členění. Kraj a veřejný pořádek. Obec a místní záležitosti veřejného pořádku. Vztah policie a veřejnost.

Z ochránce veřejnosti se stal partner veřejnosti? Policie má jakési "partnerské" povinnosti k občanu, občan naopak získal "partnerské" povinnosti k Policii? Zcela logicky následuje třetí pilíř reformy, kde se praví:

3. Ekonomické postavení policie Větší ekonomická samostatnost Policie ČR a jejích organizačních součástí, to znamená krajských správ a útvarů s celorepublikovou působností.

Aha, občan platící Policii ze svých daní platí asi málo. Policie si sama musí zařídit další zdroj financí. Nemyslíš, zaplatíš. Bohudík ne svým životem při hazardní jízdě, ale pokutou za překročení rychlosti o 5 km/hod. na čtyřproudé komunikaci, za nerozsvícená světla, za prošlou lékárničku a za jiné blbosti, jen nezaplatíš za tu hazardní, jiné ohrožující, jízdu, protože tě nikdo nikdy a nikde nechytá.

Další pilíře reformy Policie už jen "tlachají" o vnitřní profesionální práci, o pozicích a jejich obsazování odborníky, byrokracii a papírování, jen ještě jeden pilířek stojí za zmínku. Šťastná sedmička:

7. Projekt 1000 - vstřícná tvář policie Zaměření na vstřícný přístup policie k občanům a vytvoření stavu důvěry v ní. Moderně vybavené policejní služebny, ve kterých se občanům dostane pomoci a informací na úrovni, kterou právem očekává.

...no comment...

Podívejme se znovu na výše uvedené případy, které si teď dovolím rozebrat stojíc na pilířích reformy Policie.

Odstupňování výše pokuty podle majetku pachatele.

Pokuta za přestupek se stala další daní, kterou si stát vylepšuje svou bilanci. Co nedokáže vybrat na oficiálních daních, snaží se dovybrat takto. Zcela humánně chápe, že absolutně rovná daň (tedy pokuta) na jedné straně štve nemajetné a na druhé straně nedostatečně "vytěží" majetné. Citlivost pokutyukládajícíchahnedvybírajících příslušníků, kteří s dobrým srdcem přihlížejí ke stavu a stáří vozidla pokutovaného řidiče jen snižuje "výnos" této daně. Stejně jako odpouštění daně (pardon přestupku) na první pohled majetnému "viníku", který může být "kámoš" nebo aspoň "kámoš kámoše", když už má takovou náhodně hezkou registrační značku. Policie potřebuje do ruky zákon, který uklidní nemajetnou anebo závistivou část veřejnosti a bez odmlouvání lépe "dotěží" bohaté "nekámoše". A to se vyplatí...

Na námitku, že pořádek na silnicích můsí být a že by si tam všichni dělali, co chtějí, musím odpovědět takto: Zákonodárci rok co rok navyšovali limit k nutnosti příjezdu policie k dopravní nehodě, až se ustálil na částce 100.000 Kč při zřejmé škodě na jednom vozidle. Co to v praxi znamená?

a) Vylepšily se statistiky počtu policií řešených nehod.

b) Policisté mají méně práce.

c) Viníci přestupků (a tady myslím skutečných přestupků, při kterých vznikla škoda třeba vysoko převyšující 50, 100, 150 i 200 tisíc) nedostanou pokutu ani korunu a dál mohou jezdit jak se jim zlíbí a můžou někoho zase nabourat a zase nabourat, až někoho třeba zabijí.

Zatímco policisti stojí s radarem za bukem, s plácačkou u frekventované cesty a vybírají daň z provozu (ehm tedy pokuty za přestupky) zveličujíc nebezpečnost nerozsvícených světel a nepřítomnosti správného datumu na lékárničce, skuteční viníci přestupků, kvůli kterým se VŠEM navyšuje povinné ručení, si jezdí v klidu dál. Městská policie zase v rámci své pravomoci a na svém území přednostně vybírá uliční daň (pokutu za nezaplacené parkování), aby se lépe vybírala městská daň za cestu do práce (pardon parkovné).

Policie (opět množné číslo) jsou už jen novodobými výběrčími nových daní!

Městská policie tak může v klidu nechat kopat do mladíka, jelikož z toho nemá takový "vejvar", jako z řidiče dodávky, který veze rohlíky do krámu vedle služebny MP a který stojí koly na chodníku, aby nepřekážel provozu autobusů.

Prostě nápad, aby "bohatší" platili "vyšší" pokuty, je o tom, jak vybrat víc peněz pro Policii (a stát) a ne o vyšší bezpečnosti lidí.

Pravidla totiž (i pravidla silničního provozu) mají sloužit k tomu, aby nedocházelo ke škodám nebo nežádoucím situacím. Příklad: Když by jeden jezdil po silnici vpravo a druhý vlevo, tak se někdy zákonitě srazí, nebo budou muset zastavit a zablokují provoz. Pokuty mají sloužit k tomu, že když někdo nějaké pravidlo poruší a zaviní tím škodu (a zákon o přestupcích říká: §2 Pojem přestupku (1) Přestupkem je zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno v tomto nebo jiném zákoně...), tak má být potrestán, aby si příště dal pozor. Jak ale asi porušujete či ohrožujete zájem společnosti, když nemáte nůžky v lékárničce v autě? Nebo tvrději - jak porušujete či ohrožujete zájem společnosti, když jedete na dálnici ve městě 88 km/hod?

Mnozí se teď právě osypali. Že někoho MŮŮŮŮŽETE OHROZIT?

Při této filosofii Vás za chvíli přijdou zavřít za znásilnění, protože máte penis (čtenářky příklad jistě pochopí). Jenže když už to na té dálnici do někoho napálíte a skončí to naštěstí jen pomačkanými plechy, jste beztrestní, vypíšete formulář o nehodě, nahlásíte pojišťovně a prasíte dál. A jen o dva kilometry dál se vybírá daň za pomoci radaru. Chápete?

Druhý případ - stíhání člověka, který legálně drženou zbraní chránil sebe a jemu svěřený majetek před přesilou zlodějů, je názorná ukázka partnerství Policie-občan. Držet v cele spořádaného a odpovědného člověka, který si je vědom svých povinností (občan mající právo držet zbraň je bezúhonný a musel si sakra splnit povinnosti, aby toto právo držet zbraň měl) je jistě snažší, než mít v cele 4 cikány. To by byla práce navíc. Bojím se, že člověk bránící si svá práva s legální zbraní v ruce je pro policistu (nikoliv pro společnost) paradoxně nebezpečnější, než je ovčan, který si nechá všechno líbit jak od zlodějů a od úřadů, tak i od policie.

Na závěr zmíním fatální chybu, kterou udělali oba občani (ten, který se nechal zkopat, i ten, co se bránil svou legální zbraní). Nepřečetli si pilíř reformy č. 7 a neodvedli pomýlené a chybující občany (tedy ty, co kopali a ty, co chtěli krást) do moderně vybavené služebny, ve které se občanům dostane pomoci a informací na úrovni, kterou právem očekávají.

Když jsem dopsal tento blog, objevil se tento článek. Co vy na to?

Autor: Miroslav Zajíčekmiroslav | čtvrtek 9.9.2010 23:39 | karma článku: 26,09 | přečteno: 2159x
  • Další články autora

Miroslav Zajíčekmiroslav

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem

Opět se nám povedl husarský kousek a získali jsme vyjádření samotného prezidenta na dnešní události 17.listopadu 2014 na Albertově.

17.11.2014 v 20:55 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Politika

Miroslav Zajíčekmiroslav

Koťátko a kuřátko podle Pussy Riot (blog bez sprostých slov)

Nevěřte svým očím, to na obrázku je opravdu koťátko (pussy) jak papá kuřátko. Kreativní znalce umění nepřekvapí, že biskupem napřed. Překlad je v duchu blogerů, kteří "Volili Karla", velkého to obdivovatele Pussy Riot. (popis patří k fotu uvnitř blogu)

4.11.2014 v 10:01 | Karma: 29,83 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Soudruh Bychměl je asi dávno mrtvej...

Bloger by měl psát věcně a bez zášti. Prezident by měl mluvit slušně a nepoužívat slovo "kurva".

3.11.2014 v 8:08 | Karma: 17,11 | Přečteno: 570x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Také si kupujete kradené a ještě si tím krátíte život?

"Co je to za blbost?", říkáte si možná. "Já přece nic takového nedělám." "Tohle může dělat jen opravdu neslušný anebo hloupý člověk." Jsem rád, pokud si to takhle říkáte nebo si to alespoň myslíte. Ale vsadím se s Vámi, že to prostě taky děláte - kupujete kradené a ještě si tím krátíte život - ale asi protože o tom ještě nevíte. A jestli dočtete tento článek, zkouknete ta přiložená videa a budete to dělat dál, se svým svědomím si to vyřiďte sami.

2.11.2014 v 10:47 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Co říkají známé osobnosti o událostech v Teplicích

V Teplicích se někomu nelíbilo, že arabové chtějí skoupit, či už snad skoupili parcely u Modlan (ach, jak příznačné jméno), aby si tam postavili domy a vily.

10.9.2014 v 8:08 | Karma: 42,37 | Přečteno: 7132x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1999x
Občan...

Seznam rubrik