Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co na to říkáte? Pobuřuje Vás to?

Tak rychlý postup ukrajinských vládních sil nikdo nečekal, přiznal Putin. Proruské síly shodily nad Doněckem zásoby munice pro tamní separatistické jednotky, které brání strategické město před postupující ukrajinskou armádou. Pozice ukrajinské armády v pátek bombardovalo Rusko.

Prezident Putin přiznal, že ukrajinské jednotky postupují rychleji, než kdokoli očekával.

O dosud bezpříkladné spolupráci proruské části armády a polovojenských separatistických jednotek - informovalo rádio Jerevan s poukazem na informace představitele ruské vlády, který si nepřál zveřejnit své jméno. Ruský nákladní letoun AN-2  podle něj v pátek shodil nad Doněckem separatistickým bojovníkům převážně ruční zbraně.

Metropoli Doněcké autonomní oblasti v posledních dnech vážně ohrožuje postup ukrajinských vládních ozbrojených si. Doněck představuje významné regionální středisko, sídlí tam ruský konzulát s diplomaty a vojenskými poradci. Jeho přesunutí podle ruského prezidenta Putina zatím není na programu. Ve městě se soustřeďuje také řada ruských i kazaškých těžařských společností.

Právě s poukazem na ochranu svých občanů a také civilistů sužovaných ukrajinskými vládními jednotkami v pátek zahájila Moskva cílené letecké údery na pozice ozbrojenců u Doněcku.

Dvojice letounů SU-29 shodila na dělostřelecké pozice ukrajinských vládních jednotek u Doněcku laserově naváděné čtvrttunové bomby. Šéf Kremlu pak v sobotu uvedl, že leteckými údery byly zničeny zbraně a vybavení, které ukrajinská armáda mohla použít k útoku na Doněck.

V sobotu ruská vojenská letadla znovu shodila potraviny a vodu proruským uprchlíkům Doněcké oblasti, kteří před ukrajinskými vládními jednotkami prchli k hranicím s Ruskem. Moskva chce jejich bezpečnou cestu zpět zajistit ve spolupráci se svými spojenci.

Nenecháme je znovu vytvořit jednotnou Ukrajinu, hřímal Putin.

K otázce ruského angažmá v nynější krizi na Ukrajině se šéf Kremlu vrátil v rozhovoru s ruským deníkem Pravda. Připustil, že Moskva zvažuje rozšíření leteckých úderů na cíle na Ukrajině. „Nedovolíme jim vytvořit znovu jednotný stát,“ prohlásil Vladimir Putin. Radikálové z Majdanu vytvoření jednotné Ukrajiny v čele s jejich vůdcem oznámili koncem června.

Ve svém pravidelném každotýdenním projevu v rozhlase nicméně později Putin zopakoval, že Rusko na Ukrajinu nepošle žádné pozemní jednotky. "Jako vrchní velitel armády nedovolím, aby bylo Rusko vtaženo do další války na Ukrajině," citoval jeho slova deník Pravda. "Bojové jednotky se na Ukrajinu nevrátí, protože neexistuje ruské vojenské řešení tamější krize," argumentoval.

Ruské jednotky na Ukrajině působily dlouhých osm let. Do země vtrhly spolu se svými spojenci v roce 2003 s poukazem na dluhy za ropu tehdejšího vedení Tymošenkové. Ukrajina však dluhy těžce, ale přesto splácela. Poslední ruští vojáci se údajně z Ukrajiny stáhli koncem roku 2011.

Fotogalerie

Rusové se připravují na bombardování západní Ukrajiny (8.8.2014)

Zobrazit fotogalerii

Ukrajinští političtí vůdci podle ruského prezidenta musí v prvé řadě najít společnou řeč, prohlásil s poukazem na nestabilní Kyjevskou vládu v otázce rozšíření leteckých úderů na ukrajinské vládní jednotky. „Můžeme tak ale učinit jedině, pokud budeme vědět, že máme na zemi partnery, kteří jsou schopní vyplnit mezery,“ namítal a apeloval na zformování jednotné vlády. Moskva podle něj nechce suplovat úlohu ukrajinského letectva.

Ruské letouny budou podle prezidenta pokračovat v úderech, dokud to bude potřeba. Nynější krize podle něj nepůjde ale vyřešit za pár týdnu. „Zabere to nějaký čas,“ konstatoval. Postup vládních je podle něj podstatně rychlejší, než kdokoli očekával.

Putin mimo jiné také poznamenal, že by si přál, aby Rusko byly někdy více jako Čína - velmoc, od níž nikdo neočekává, že zakročí. Na druhou stranu ovšem vyjádřil lítost nad tím, že ruská vláda neučinila víc pro obnovu pořádku v Čečensku.

Rusko by přímým vyzbrojováním separatistů pobouřilo vládu v Kyjevě. Nynější zásilka munice a zbraní svržená nad Doněckem podle dotyčného ruského představitele pocházela ze skladů ukrajinské armády. Dosud se ruská vláda zdráhala poskytnout separatistům přímou vojenskou podporu. Početná menšina ovládající východ země totiž za stávající vyhrocené situace zároveň spatřuje naději na definitivní odtržení a vytvoření vlastního, vysněného státu. Jak připomínají Novosti, přímé vyzbrojování separatistů ruskou vládou by tak byla rána pod pás centrální kyjevské vládě, která separatistické snahy nese s velkou nelibostí.

Moskva však podle dotyčného představitele citovaného ag. Novosti momentálně zvažuje společně s proruskou samosprávou další postup v otázce zásobování separatistických milic držících strategicky klíčový Doněck. Ruský předseda vlády Medveděv se o tom v pátek telefonicky radil s nedávno zvoleným proruským velitelem samosprávy východní Ukrajiny.

Rusko shodilo další zásoby jídla uprchlíkům.

Zatímco ruští a proruští představitelé konzultují možné rozšíření leteckých úderů, ruská letadla mezitím shodila další humanitární pomoc uprchlíkům, kteří před postupujícími vládními jednotkami u Doněcku opustili své domovy. Informoval o tom na oficiálním kanálu Kremlu na sociální síti Twitter ruský tiskový mluvčí.

Ruské vojenské letouny podruhé v řadě shodily v horách obklopujících město Doněck na severu země 72 balíků s potravinami a pitnou vodou.

V horách zůstalo uvězněno podle odhadů na 40 tisíc uprchlíků.

Rusko zvažuje spolu se svými spojenci možnosti vytvoření únikového koridoru pro uprchlíky.

Jste pobouřeni jako já? Více na http://zpravy.idnes.cz/iracka-vlada-shodila-kurdskym-pesmergum-munici-usa-zvazuji-rozsireni-naletu-na-islamsky-stat-i14-/zahranicni.aspx?c=A140809_074353_zahranicni_hv

Autor: Miroslav Zajíčekmiroslav | sobota 16.8.2014 12:56 | karma článku: 13,20 | přečteno: 877x
  • Další články autora

Miroslav Zajíčekmiroslav

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem

Opět se nám povedl husarský kousek a získali jsme vyjádření samotného prezidenta na dnešní události 17.listopadu 2014 na Albertově.

17.11.2014 v 20:55 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Politika

Miroslav Zajíčekmiroslav

Koťátko a kuřátko podle Pussy Riot (blog bez sprostých slov)

Nevěřte svým očím, to na obrázku je opravdu koťátko (pussy) jak papá kuřátko. Kreativní znalce umění nepřekvapí, že biskupem napřed. Překlad je v duchu blogerů, kteří "Volili Karla", velkého to obdivovatele Pussy Riot. (popis patří k fotu uvnitř blogu)

4.11.2014 v 10:01 | Karma: 29,83 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Soudruh Bychměl je asi dávno mrtvej...

Bloger by měl psát věcně a bez zášti. Prezident by měl mluvit slušně a nepoužívat slovo "kurva".

3.11.2014 v 8:08 | Karma: 17,11 | Přečteno: 570x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Také si kupujete kradené a ještě si tím krátíte život?

"Co je to za blbost?", říkáte si možná. "Já přece nic takového nedělám." "Tohle může dělat jen opravdu neslušný anebo hloupý člověk." Jsem rád, pokud si to takhle říkáte nebo si to alespoň myslíte. Ale vsadím se s Vámi, že to prostě taky děláte - kupujete kradené a ještě si tím krátíte život - ale asi protože o tom ještě nevíte. A jestli dočtete tento článek, zkouknete ta přiložená videa a budete to dělat dál, se svým svědomím si to vyřiďte sami.

2.11.2014 v 10:47 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Co říkají známé osobnosti o událostech v Teplicích

V Teplicích se někomu nelíbilo, že arabové chtějí skoupit, či už snad skoupili parcely u Modlan (ach, jak příznačné jméno), aby si tam postavili domy a vily.

10.9.2014 v 8:08 | Karma: 42,37 | Přečteno: 7132x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1999x
Občan...

Seznam rubrik