Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

5 se veze, 1 táhne... moc už toho neutáhne

...aneb pohádka o jedné (ne)daleké zemi, kde jeden člověk vždy pracoval, aby svou prací uživil pět lidí. A nebyl to otrok, jak byste se mohli domnívat. Byl to svéprávný a svobodný člověk. A proč to vlastně dělal? Inu, to bylo tak...

Mohu Vám vyprávět, že v té zemi, jak už to zvykem bývá, žili lidé různí. Že jeden na poli pěstoval pšenici, druhý z ní chleba pekl. Třetí že v lese stromy kácel, jiný v dole rudu kopal. Kovář, truhlář, hrnčíř, švec, že měli práce dosti. A že s v té zemi dobře měli mladí i staří. Ale nemohu. Pravda, práce bylo dost. Ale ty daně! Však posuďte sami.

Chtěl-li hrnčíř Lojza hrnce prodat, musel na trh do města. Je to už dávno, co si povoz pořídil a za nemalý peníz na ouřadě zaregistroval. Cedulku s číslem, co tam za nemalý peníz dostal, na povoz upevnil. Od té doby pro kravku, co povoz táhla, dražší seno o spotřební daň nakupovat musel. Kdyby seno v kamnech pálil, levnější by bylo. I což, hrnce prodat musí, tedy jede na trh. V každé bráně, co jen tak nad cestou divně sama stojí, výběrčí mýto žádá. Avšak cesta pod bránou rozbitá je, těžko se kravce s plným vozem jede. Aby toho nebylo málo, objeví se zbrojnoš na zelenobílém koni hlásá: "Nesvítíš o božím dni, zaplať". Lucernu hrnčíř zapomněl rozsvítit. Zbrojnoš je totiž rozmrzelý, že povoz plný hrnců pomaleji dnes jede a za rychlost nemohl hrnčíře potrestat. Alespoň ještě krávě zkontroluje na prdeli značku, kde vypáleno jest, že málo prdí. Hrnčíř každé dva roky s kravkou se postí, aby zrána do hadičky málo naprděla. I za to platí. Chtěl by kravku novou, možná koně, ale starou prodat nemůže. Řezník od něj peníze za porážku žádá a kdyby jiného kupce našel, ten by platil za to, že se starou kravkou po cestách rozbitých chtěl by jezdit. A se starou kravkou brzy do města prý nebude smět.

Ve městě, jen co povoz na rynk postaví, už stojí u něj výběrčí a poplatek za parkování žádá. Hrnčíř poté s prázdnou kapsou svoje zboží vystaví a kolemjdoucím prodat se snaží. I daří se mu. Co na tom, že peníze utržené za každý šestý prodaný hrnec opět vrchnost žádá. Z pěti také dobrý zisk. Chudák štěstím zapomněl, že cestou do města všechny peníze vydal.

Cestou zpátky mýto už tolik nebolí, jistě nějaké peníze doveze. Zapomněl však na zbrojnoše. Pískav si písničku, kravku z kopce popohnal a už platí. Je náhle smutný. Uvědomil si, že jestě cestou nějaké peníze ve starobinci odevzdati musí, ačkoliv jeho starý otec střechu s ním sdílí. Také za felčarem musí. Ten má ruku také nataženou, že co kdyby za ním se souchotinami musel. Felčar jeden proradný, ač mu hrnčíř hodně platí, zuby zdarma opravovat nechce.

Tady platí, támhle... i sousedovi, co na střeše si nějaká zrcadla pořídil. Večer hrnčíř spočte, co mu zbylo. Připočte, co felčarovi dal, i to co ve starobinci nechal. Se vztekem vzpomene na zbrojnoše a i to připočte. Hromádka je malá, ale napočítat musí všechno. Jednu sedminu (och, kdeže jsou ty proklínané desátky) z napočítaného na stranu pro vrchnost dá. Daně, je poctivý, ty se platit musí, však rychtář, co na úřadě sedí, z něčeho žít musí. Stejně jako felčar, zbrojnoš, výběrčí i učitelskej a jejich rodiče i děti... Unaven jde spát. Napůl ucha slyší, jak ponocný půlnoc hlásí.

Od božího rána hrnce na kruhu točí. Práce od ruky mu jde a brzy v peci zatopí. Při práci přemýšlí, co řekl mu nedávno uhlíř. Že prý milíře mu hodně kouří a vrchnost že prý nějakou další daň vymyslela. I hrnčířovi do komínu poleze a škrábat saze bude. A uhlí že tím pádem bude dražší. "Mluvka je to", pomyslel si hrnčíř a hrnce do pece opatrně skládá. Jak by hrnce pálil, když by na dražší uhlí peněz mu nezbývalo, raději nemyslel.

Tak se dřel a bídu třel, však pohádky dobrý konec mívají. Jednoho dne s tou dřinou sekl. Kravku umřít nechal a jen tak za humny ležela a hnila. Do města zašel, že prý práci nemá, peněz potřebuje. Jak dřív tmavou hlíhu hnětl, hrnce z horké pece tahal, černým uhlím topil, ruce a tvář černou měl a tak dávky v nouzi lehko dostal, neb úřednice jméno Gejza slyšela a křiku se bála. Však z cizího dává.

Od té doby Lojza po hospodách sedával a na pití vždy měl peněz dosti. Vždyť otce svého do starobince poslal. Až se v hospodě všechny hliněné korbele rozbijí a nových nebude, do plecháčku mu jistě nalejí...

Pokud jste to dočetli až sem, je načase na číslech Vám ukázat (pokud to již sami nevíte), co myslím tím 5 se veze, jeden táhne... Důležitá poznámka: v následujícím textu používám slovíčko "nepracují". neznamená to, že nevykonávají nějakou činnost, jen ta činnost nepřináší NOVOU (PŘIDANOU) hodnotu do systému. Někteří by klidně mohli dřít a přehazovat hromadu písku tam a zpět, ale přínos pro společnost by byl stejný, i když mu to zaplatí.

V ČR žije 10.500.000 obyvatel (všechna čísla budu zaokrouhlovat, vždyť se to pořád mění)

dětí do 18-ti let a studentů jsou 2.000.000 - nepracují

starobních důchodců je 2.250.000 - nepracují (navíc se ještě zhruba 60.000 starobních důchodů vyplácí do zahraničí)

invalidních důchodců (2. a 3. stupeň) je 300.000 - nepracují

matek (otců) na mateřské (RP) je 460.000 - nepracují

nezaměstnaných je 540.000 - nepracují vůbec

Zbývá 4.950.000 poplatníků, kteří pracují, ale!

Ve službách a to i státních! je zaměstnáno 2.830.000 - nepracují

(Kdo to ještě nechápe, tak pro něj to vysvětlím podrobněji: stát vybere na daních např. 4.080.000 Kč, 100 úředníků má hrubou mzdu 3.000.000 Kč, 1.080.000 přesune z kupičky vybrané daně na kupičku zdravotní a sociální (36% nad hrubou mzdu), tj. 4.080.000 Kč je z vybraných daní pryč. Úředníkům ještě strhne 405.000 Kč (13,5% z hrubé mzdy) a rovněž přesune na kupičku zdr. a soc. Ještě strhne úředníkům daň z příjmu např. 240.000 Kč a přesune ji zpět na kupičku vybraných daní. Zbytek vyplatí jako mzdu úředníkům. Na kupičce vybrané daně se objeví 240.000 Kč a stát takhnle obšťastní ještě 6 zaměstanců. Tohle letadlo dělá s tím milionem státních zaměstanců každý měsíc. Z toho vyplývá, že zdravotní a sociální pojištění za státní zaměstnance platí (státním zaměstnancům) lidé, kteří do systému přináší opravdovou přidanou hodnotu!)

Zbývá 2.120.000 poplatníků, ze kterých 150.000 pracuje v zemědělství a 1.970.000 v průmyslu (těžba a zpracování). Z těchto 2.120.000 poplatníků je 320.000 takzvaných THP, kteří také nepracují (dělají mzdy, daně, dohlížejí na zákony, vyhlášky, prostě obšťastňují státní aparát, aby dostal, co žádá)

V tomto státě PRACUJE 1.800.000 lidí, kteří svou prací ŽIVÍ ZBYLÝCH 8.700.000 LIDÍ!!! COŽ JE POMĚR 1:4,8. Tedy 17% lidí pracuje a 83% nepracuje. (Vím, stát nevybírá daně jen od lidí, ale i od firem, ale v těch přidávajících hodnotu pracují jen tito lidé, ostatní firmy jen vrací do systému už několikrát přerozdělené peníze=daně)

TAK UŽ VÍTE, PROČ STÁT NEUSTÁLE ZVEDÁ A VYMÝŠLÍ DANĚ, POPLATKY, PROČ SI NEUSTÁLE MUSÍ PŮJČOVAT A PROČ ROZPOČET NEMŮŽE BÝT VYROVNANÝ?

A než mě začnete v diskusi kamenovat (mimochodem nečtu ji :), tak si uvědomte, že ti potřební učitelé, lékaři a policisti vynakládají síly na těch 83% lidí, tj. 16 z 20 žáků stejně nebude jednou přispívat do společné kasy, 8 z 10 pacientů v čekárnách stejně tak nepřispívají, ale berou od státu dávky či plat, a 4 ze 6 okradených si na to stejně nevydělali opravdovou prací, ale žijí jen z daní.

To, že to zatím neprasklo je jen díky tomu, že stát emituje další a další peníze, aby dofoukl bublinu daní a dávek. Že si neustále půjčujeme a nemáme ani na úroky, přesto věřitelé počkají a půjčí další... že dovážíme levné věci z Číny a odjinud (kde pracují skoro zadarmo i děti) a prodáme to dráž. Ale i že těžíme uhlí a uran, a pálíme to v elektrárnách. Že tady roste dřevo a obilí, pasou se tu krávy. Že jsou tu lidi ještě šikovní, nebojí se práce a umí něco vymyslet a smontovat. Ale takoví lidé, ani nikdo jiný za ně, na náměstích nekřičí!!!

Autor: Miroslav Zajíčekmiroslav | čtvrtek 23.9.2010 14:15 | karma článku: 30,40 | přečteno: 1653x
  • Další články autora

Miroslav Zajíčekmiroslav

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem

Opět se nám povedl husarský kousek a získali jsme vyjádření samotného prezidenta na dnešní události 17.listopadu 2014 na Albertově.

17.11.2014 v 20:55 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Politika

Miroslav Zajíčekmiroslav

Koťátko a kuřátko podle Pussy Riot (blog bez sprostých slov)

Nevěřte svým očím, to na obrázku je opravdu koťátko (pussy) jak papá kuřátko. Kreativní znalce umění nepřekvapí, že biskupem napřed. Překlad je v duchu blogerů, kteří "Volili Karla", velkého to obdivovatele Pussy Riot. (popis patří k fotu uvnitř blogu)

4.11.2014 v 10:01 | Karma: 29,83 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Soudruh Bychměl je asi dávno mrtvej...

Bloger by měl psát věcně a bez zášti. Prezident by měl mluvit slušně a nepoužívat slovo "kurva".

3.11.2014 v 8:08 | Karma: 17,11 | Přečteno: 570x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Také si kupujete kradené a ještě si tím krátíte život?

"Co je to za blbost?", říkáte si možná. "Já přece nic takového nedělám." "Tohle může dělat jen opravdu neslušný anebo hloupý člověk." Jsem rád, pokud si to takhle říkáte nebo si to alespoň myslíte. Ale vsadím se s Vámi, že to prostě taky děláte - kupujete kradené a ještě si tím krátíte život - ale asi protože o tom ještě nevíte. A jestli dočtete tento článek, zkouknete ta přiložená videa a budete to dělat dál, se svým svědomím si to vyřiďte sami.

2.11.2014 v 10:47 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zajíčekmiroslav

Co říkají známé osobnosti o událostech v Teplicích

V Teplicích se někomu nelíbilo, že arabové chtějí skoupit, či už snad skoupili parcely u Modlan (ach, jak příznačné jméno), aby si tam postavili domy a vily.

10.9.2014 v 8:08 | Karma: 42,37 | Přečteno: 7132x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1999x
Občan...

Seznam rubrik