Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se tři perou, čtvrtý se směje (4.část, Příběh VV)

Věci Veřejné, téma posledních týdnů. Dokonale přebily kauzu Vondra a ProMoPro a jako by to nebylo málo, v pátek přišel Petr Nečas oznámil "reformu vlády". ČSSD si se sadistickým potěšením vychutnává každý protivládní podnět. No a kdo na tom nejvíc vydělá? Nejspíš ani jeden ze jmenovaných.

Předchozí části článku:

1.část: Ministerstva

2.část: Předčasné volby

3.část: Vnitro

Tento text je pouze spekulativní rekonstrukcí, vycházející ze zpráv posledních dní. Nic z toho, co je zde uvedeno, s výjimkou informací z médií tištěných i televizních, nemůžu potvrdit, dokázat ani nijak doložit. Je to můj osobní předpoklad a hypotéza vývoje událostí, jejichž výsledkem je současná krize v koalici a rozkol ve straně Věci veřejné. Mnoho výroků článku může být oprávněně zpochybněno a já se tomu nebudu bránit.

Tato část článku je velmi dlouhá, aby obsáhla celé téma. Omluvte, prosím, tento fakt.

Někdy krátce po volbách si novopečená poslankyně Kristýna Kočí, jíž se právě padlý předseda ČSSD Paroubek vysmíval za pravopisnou chybu ve slově "dynosauři", uvědomila vliv Víta Bárty poté, co se zamyslela nad jeho angažmá ve straně a také na tom, jak mladičkou ambiciózní slečinku dotlačil mezi nejvýznamější lidi v zemi. Začala být vůči své mateřské straně skeptická a místo cítění vnucené vděčnosti vůči Bártovi hledala jeho slabiny. Možná ji rozhodila obtížnost, s jakou zástupci ODS a TOP 09 dotlačili VV slíbit, že ABL se nebude ucházet o státní zakázky.

Bárta je neuvěřitelně inteligentní a uvážlivě kalkulující člověk. Jakmile opadly mediální spekulace na téma Bárta=šéf ABL, začal usilovně pracovat na své image. Takticky vyčkal na moment, kdy nebyl zastíněn články. Ukázal se jako vynikající ministr dopravy, čemuž vděčil hlavně za charakter postu, tedy typicky manažerské křeslo, jemuž Bárta kraloval dosud v ABL. I mnohé skeptiky přetáhl v důvěryhodnosti na svou stranu a velmi brzy zastínil svého předsedu Johna, který se jen bezvýsledně čvachtal v problémech vnitra. Nemluvě o jeho skvělých výkonech v televizních diskuzích, kdy vzbuzoval cimrmanovský dojem "Bárrrtovo oko! Takové hezké a upřřřřímné..."

Ale i Bárta čelil problémům. Nejprve to byly důkazy o sledování politiků z Prahy 1. Napoprvé se je povedlo zadusit. Zajímavá je však paralela s tím, že chtěl podle tajného dokumentu o ovládnutí politiky, zveřejněného v pátek, prorazit právě na Praze 1. Časem však vypluly nové důkazy a Bárta se musel omluvit premiérovi.

Rebelové Věcí Veřejných

Další překážkou Bártovy kariéry byla paradoxně ideová konference VV, která měla straně pomoci přitáhnutím pozornosti médií. Tam se totiž právě do mediálních reportáží prosadil Jaroslav Škárka a řekl, že si VV představuje víc napravo. To bylo v rozporu se stanovisky všech ostatních, kteří chtěli stranu buď ponechat ve středu nebo posunout nalevo. Bárta tehdy mlčel, ale začal si Škárky víc všímat.

Zajímavý vývoj byl ohledně poslance Humla. Ten se stranickým myšlenkám vymykal opakovaně a dost se to o něm veřejně vědělo. Jím se však strana tolik nezabývala, protože byl do určité doby jen jeden. Kočí na sebe upozornila častými schůzkami s Petrem Tluchořem ve Sněmovně. Evidentně si padli do oka nejen jako kolegové - předsedové poslaneckých klubů, ale i osobněji. Bárta ji raději nechal sledovat a zjistil, že se stýká s některými představiteli z ODS, kteří mají jen zákulisní vliv.

Kristýna Kočí nejspíš počítala s tím, že se jí povede s pomocí zákulisních hráčů z ODS Bártu svrhnout a úplatek jí poskytl perfektní záminku. To rozpracuji: Pravděpodobně věděla o skrytém tlaku v ODS, který je pomalu vyvíjen na Nečase za poskytnutí až příliš mnoha křesel koaličním partnerům a za trvale ne úplně ideální výsledky, které neumožňují regionálním kmotrům si nakrást. Tento tlak se po loňských volbách do Sněmovny v euforii z vítězství voliče uklidnil, ale nyní znovu nepozorovaně roste jako nádor a postupem času by mohl Nečase svrhnout stejně jako se kdysi třáslo křeslo pod Topolánkem.

Kočí jako politoložka to vytušila a vymyslela řešení, jak tento tlak uklidnit a zároveň využít k odstranění Bárty. Spojila se s politiky za ODS a domluvila se s nimi na řešení. To bylo: zdiskreditovat Bártu, předložit o tom důkazy, počítat s pár uprchlíky od VV, s nimi založit novou stranu, Nečas mezitím odpojí Věci veřejné od vlády, ukáže se jako silný premiér, jeho preference vzrostou o úbytek VV. Kmotři se načas uklidní a Kočí dosáhne svého.

Mnoho z vás určitě nyní musí kroutit hlavou. Jak může šestadvacetiletá holka osnovat takovéto spiknutí? Zapomínáte však na jednu věc. Už desetileté dítě si dokáže uvědomit, že může něco ukrást a nepůjde za to do vězení. Sedmnáctiletý člověk dokáže zcela racionálně a dospěle uvažovat. Pětadvacetiletý člověk může mít celou vysokou školu, zařizovat si život. A nezapomeňte, že to není tak dávno, co ženy ve věku Kristýny Kočí měly sedmileté děti.

Bártovy úplatky

A pak se stalo několik věcí najednou.

Bárta již déle nedokázal krotit Škárku a Kočí, tak jim dal úplatek. Huml se to od svých kolegů dozvěděl a vycítil šanci obrátit Věci Veřejné k obrazu svému. Zneužil Bártovy nabídky půjčky a nadhodil vějičku o situaci s televizním studiem. Bárta však jeho očekávání zklamal, když mu nabídl pomoc svého známého. Humlovi se to nehodilo, protože mu šlo o Bártovu diskreditaci.

Možná se nabízí dotaz: Proč si myslím, že v případě Škárky a Kočí šlo o úplatek a v případě Humla mělo jít jen o přátelskou radu? Škárka je dlouhodobě názorově jinde, než zbytek VV, a dává to najevo, čímž představuje potenciální nebezpečí. Kočí, která je symatická a představuje typickou véčkařskou blondýnu, se zase Bárta bál tak, že ji nechal sledovat a úplatkem se chtěl pojistit proti tomu, že by odešla a strhla coby typická véčkařská blondýna s sebou mnoho voličů. Jediný Huml se kroutil dlouhodobě, avšak nikdy nepodnikal přímo nic proti VV. Možná se také Bárta obával jeho čistého svědomí a nechtěl ho uplatit.

Bárta se však vážně přepočítal. Škárka se ozval, Huml využil šance a přidal se k problémovému člověku VV. Kočí se rovněž ozvala. Klub Věcí veřejných konal rychle, možná až příliš, a všechny vyloučil a zbavil veškerých funkcí. Bárta věděl o stycích Kočí s ODS a nebál se to říci nahlas. Jejich pravou povahu odhalila až nahrávka.

Role Kristýny Kočí

Ve chvíli, kdy Škárka oznámil úplatek, Kočí se připravila a po odchodu Humla nelenila a oznámila úplatek též. Ve čtvrtek 7.4. se sešla s Nečasem a mimo jiné mu oznámila možná i část svého plánu. Bárta, který ji nechal sledovat, se však v ten moment nejspíš dopídil, o co jí jde, a proto z ní okamžitě udělal u "veverek" odpadlíka, heretika a odstrašující příklad. Strana ji okamžitě vyloučila, což bylo to, v co doufala, jenže Bárta jí překazil plány tím, jak zapůsobil na ostatní ve Věcech veřejných a žádný další poslanec nezběhl.

Kočí dokázala rozběhnout operaci tak gigantického rozsahu, o němž se může milionům politiků po světě jen zdát. Jenže si naivně myslela, že ji zvládne, což se nepovedlo. Už nemá na to, aby ji udržela a hlavně nepočítala s Bártovým charismatem, které drží VV pohromadě. Z nahrávky vyplývá, že počítala s tím, že se stylizuje do role nebohé oběti a postaví se za ni Havel. Jediný, kdo jí mohl zkazit plány, byl Klaus, ale to mělo omezit Nečasovo rychlé jednání, jemuž opět brání Věci Veřejné.

Ještě visí pár otazníků

Existuje však ještě několik otázek. Štěnice v bytě Kočí. Tady existuje pár možností: Bárta byl tak hladový po informacích, že nechal štěnici nasadit, aby se dozvěděl víc; nejspíš doufal v noční hovory Kočí z postele. Typ štěnice však neodpovídá profesionalitě ABL. Nebo si vlivní politici ODS chtěli ověřit, jestli nehraje Kočí na obě strany, což považuji za pravděpodobnější. Že by si onu štěnici nasadila do bytu sama Kočí, tomu osobně nevěřím, ale nemůžu to přímo vyvrátit. Víc indicií však svědčí o tom, že byla nasazena někým zvenčí.

Další neznámá je, koho myslela Kočí "největším ódéesáckým kmotrem". Při záznamu Petra Víchy totiž měla chvilkový hovor a po jeho skončení poznamenala "Další ódéesáckej kmotr. Největší kmotr." Mohl to snad být Tomáš Hrdlička, možný iniciátor pražské koalice? Nebo Ivan Langer, jemuž coby vysloužilému politikovi ODS dlouhodobě poskytuje práci ve vnitřních záležitostech strany? Nebo Pavel Dlouhý, bez nějž se podle drbů v jižních Čechách nepostaví ani chodník a u nějž se jednou za čas schází politici všech frakcí z celé republiky a možná se dokonce v předvečer svržení Topolánkovy vlády u něj sešlo několik poslanců? Nebo Pavel Drobil, který si mohl za několik měsíců v předsednictví ODS sjednat mnoho známostí, s Kočí se důvěrně zná a rovněž ví o skrytých praktikách, kvůli nimž musel odstoupit?

A co myslí Kočí těmi 120 miliony na novou stranu? Myslí to vážně? Pokud ano, kde je sehnala? S kým chce onu stranu založit?

A došlo v průběhu s úplatkem Škárkovi a Kočí k něčemu, co dodalo MF Dnes klíčové dokumenty a tak odhalit podstatu Bártova pobytu v politice? Pokud ano, kdy a k čemu?

Co bude s aktéry dál?

Osobně si myslím, že Kočí mnozí podceňují. Je to dost přirozené; je ještě velmi mladá na politiku a je lehké se jí smát, že by si mohla myslet, že bude hrát hru s mazanými kmotry z ODS. Mně se ovšem zdá jako mimořádně rafinovaná politička, která jen podcenila množství tajných chodeb v celém politickém domě. Kmotři z ODS je znají, avšak nejsou tak rychlí a nadšení jako ona. Jediné, co Kočí šlechtí, je ušlechtilý úmysl podržet Nečase a svrhnout Bártu, o němž se nejspíš již v momentě podepisování koaliční smlouvy domnívala, že jde do politiky pro zakázky. A hlavně se v jeho případě přepočítala.

Ale Bárta udělal v jejím případě totéž. Počítal, že úplatek ji uklidní a netušil, jak rozsáhlou operaci Kočí chystá. Myslel si, že celou aféru shodí výrokem, že za vším stojí ODS, jenže to neměl jak dokázat, kromě jejího sledování, čímž ovšem shodil sám sebe ještě víc.

Připravuji poslední část článku, v níž se pokusím najít řešení současné vládní krize a také jednoho hráče, který má možná velmi zásadní vliv kvůli potenciálnímu profitu.

Autor: Václav Zaiml | pátek 15.4.2011 17:21 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Václav Zaiml

Nevydařená hra s referendem #bregret

Referendum se mělo uskutečnit, nejspíš zachránilo konzervativce od osudu kdysi mocných liberálů, které téměř sežrali labouristé. Staly se v něm ale klíčové chyby.

29.6.2016 v 11:32 | Karma: 11,70 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Ani Lítačka, ani Opencard. Praha by měla začít odkoukávat

... a už za Béma bylo pozdě. Berme si příklad jinde v Evropě a nevyhazujme peníze za další slepé uličky.

27.1.2016 v 19:06 | Karma: 12,42 | Přečteno: 627x | Diskuse| Cestování

Václav Zaiml

Schyluje se ve Švýcarsku k pravicové koalici?

Českými médii proběhla v neděli zpráva, že ve Švýcarsku posílila pravicová protiimigrantská SVP. Poprvé po více než sto letech by mohlo mít Švýcarsko jinou než středovou nebo barevnou vládu.

20.10.2015 v 16:28 | Karma: 11,11 | Přečteno: 559x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Švýcarské volby do federálního parlamentu 2015

Švýcarsko, podobně jako Česko a mnoho dalších evropských zemí, je zastupitelská demokracie s dvoukomorovým parlamentem a vládou. Tím veškerá podobnost končí.

18.10.2015 v 17:48 | Karma: 21,41 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Soumrak Tomia Okamury. Konečně

Tomiu Okamurovi se rozpadá Úsvit. Zajímavější než toto bylo dnešních 20 minut Radiožurnálu, kde tento odporný šašek blábolil jako kolovrátek o zmanipulovaných médiích, zradě programu, "my jsme jediní, kdo předložil..." atd. Mimo jiné obvinil novináře z toho, že mu doteď neumí vysvětlit, proč je populista.

10.2.2015 v 20:08 | Karma: 9,95 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1479x
Ani eurohujer, ani euroskeptik, nýbrž v ČR vážně ohrožený eurorealista. Ani komanč, ani nácek, ale pragmatik dle svého. Motto blogera: Všem se nikdy nezavděčíš.

Seznam rubrik