Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koncept kontinua a česká máma

Mnoho z vás jistě četlo knihu Jean Liedloff „Koncept Kontinua“, nebo se nějak zprostředkovaně setkalo (kniha je již ze 70. let) s postoji v něm obsaženými podobně jako já. Jak vidím některé postoje z Konceptu a naše české podmínky a zvyklosti? V krátkosti např.

Neustálé nošení na těle. Já osobně o tomto přístupu přemýšlím hodně. Vidím to velmi dobré pro domorodé kmeny a jejich způsob života a podle mě, pro člověka jako živočicha v jeho přirozené formě to nejlepší. V našem moderním světě spatřuji jednu nevýhodu v tom, že se dítě takto může účastnit i stresu matky, ve větší míře než v jungli aktivit, které jej mohou rušit a vytrhovat z hlubších hladin spánku. Mona Lisa Boyessen, dánská psychoterapeutka, ze své praxe zastává názor, že dítě není uvolněné, není-li uvolněná matka. Což jsme si na vlastní kůži na jejím kurzu vyzkoušeli. Naopak doporučuje do chvíle než si dítě SAMO ŘEKNE o samotě jeje nechávat (jsme poblíž). Vychází z toho, že dítě, je-li spokojené, nakrmené, oddává se svému vnitřnímu světu - při bdění se to projevuje klidným chováním a blaženým výrazem (denní snění), při spánku rychlými pohyby očí R.E.M. V této fázi tvrdí Boyessenová, se dítě otvírá informacím ze svého nítra a naopak z okolního nehmotného světa, nabírá tak z buněčné paměti základy pro potřebné dovednosti, učí se meditaci, duševnímu klidu a regeneraci těla, vyvíjejí se potřebná mozková centra pomocí zkušeností, které za denního a spánkového snění zažívá. Oproti tomu blízkost klidné milující matky vidím také jako zásadní. Tento rozpor více méně nevidím jako problém, ale jako přirozenou dualitu a věc, která maminky "tlačí" věnovat POZORNOST předně potřebám a pocitům svého konkrétního miminka a svým vlastním, oproti aplikaci nějakého striktního pravidla, který by je opomíjel. Proto bych doporučila maminkám, naladit se na své miminko - blízkostí, soustředěním na jeho tělo, rozpoložení, grimasy, mimiku, věnovaným časem, klidem, láskou … - a snažit se rozpoznávat podle své intuice, co její miminko zrovna potřebuje.

Podobně jako neuspokojené potřeby dítka tvoří neurózu, neurotická maminka s neuspokojenými potřebami také. Nenechávala bych maminky cítit se nejistě ve své maminkovské roli, protože se nošením či neustálou společností miminka cítí unavené, nebo protože musí rozdýchávat všechna "nebezpečí", do kterých se dítě vrhá :-) Tento pocit je také kontraproduktivní. Bylo by krásné být nastavené tak, že to pro nás bude zcela přirozené, že budeme mít den takový, že jsme jen pospolu a nic jiného neřešíme. Jste vy takto nastavená? Máte takové podmínky? Ano? Ne? Pořád jste ale pro své dítě tou jeho nejlepší možnou mámou.

Podle mého názoru:

Není dobré, přejmout výchovné principy fungující v jiných podmínkách zcela bezezbytku bez přihlédnutí k našim okolnostem, potřebám našeho budoucího života, každé jednotlivé mamince, každému jednotlivému miminku. Není dobré vytvořit jednotná pravidla pro všechny a na rozdílnosti, niance, či nepřipravenost aplikace se dívat hodnotícím způsobem. Není dobré vyčítat si, že sousedka Pavla je se svým dítětem v souladu, nosí celé dny a necítí se unavená, necítit se pak dobře, ale jako špatná matka, protože i v Mariane psali, že to tak MÁ být, ale já se cítím po celém dni s prckem na těle vycucaná. Pavla je někdo jiný, žila a žije jinak. Mohu se jí nechat inspirovat. Není dobré být v úzkosti a cítit se jako prohrávající, když mé dítě něco dělá a já to MUSÍM vydýchat, protože správný zastánce konceptu kontinua, který se mi líbí by mu to dovolil pro jeho vývoj.

Podle mého názoru:

Je dobré pracovat na tom, aby maminka byla ve vývoji, "pracovala" na tom, aby to uměla. Je dobré pracovat na tom, abych uměla svému dítěti dovolit co nejvíce (proč se bojím, proč tu úzkost cítím?), zkoušet, co mu zvládnu dovolit, být s ním co nejvíce já mohu, vycházet dítěti vstříc jak jen jsou moje možnosti a přemýšlet o tom, proč se necítím dobře v tuto chvíli, kdy chce po mně dítě to a to nebo už je na mě nošení příliš(jaká má potřeba je neuspokojena, narušena, proč, jak s tím pracovat...). Je dobré pracovat na tom, abychom podmínky, které chceme pro svůj spokojený život realizovaly, ptaly se zda jsme spokojené, proč ne, kdy bychom byly spokojené, jak toho dosáhnout, co nám v tom brání a jak s tím pracovat. Je dobré inspirovat se prapůvodní přirozeností a počítat se změnou vzhledem k vývoji člověka a toto spojovat a sobě přizpůsobovat.

Díváme-li se na klidná venezuelská batolátka s naplněnými potřebami, podívejme se také na to, jak to mají se svými potřebami a pocity jejich maminky a jak to chodí v jejich okolí. Zde bych se zamyslela také nad tím, zda klid batolátka není ovlivněn životním stylem okolí, emocemi zde vznikajícími, klidem společenství okolo celkově a náladou rodičů a blízkých. Nedívat se pouze na batolátko, co se s ním instrumentálně dělá, ale i na okolnosti v okolí v tu chvíli, kdy svůj klid a vývoj prožívá.

Máte tedy pocit, že se svým mateřstvím a rodičovstvím chcete něco dělat? Budete brzy maminkou, tatínkem? Koncept kontinua se vám líbí? Radila bych - začněte sami od sebe - od svých potřeb, jejich naplnění, zajímejte se sami o sebe, o vaše možnosti a limity a proč jsou takové jaké jsou. Ptejte se, proč se cítíte, tak jak se cítíte, které vaše potřeby nejsou naplněné a co to způsobuje, proč jsou okolnosti kolem vás takové jaké jsou ...

S prací na tom vám mohou pomoci knihy, terapeuté, psychologové, přednášky, kurzy, diskuze, pořady ... nevlámat si informace jako fakta do svého života, ale intuitivně a kriticky je přizpůsobit svému já.

Autor: Zuzana Zaharowska | pondělí 23.4.2012 10:14 | karma článku: 7,46 | přečteno: 943x
  • Další články autora

Zuzana Zaharowska

Umíme si hrát? A proč bychom měli?

Oh jak se ty naše děti mají, že si pořád hrají, kéž si tak také moci stále hrát. A dělejme to, hrajme si! Předně maminkám bych doporučovala hrát si, hrát si a hrát, co nejdýl to s dítětem jde. Je to nad všechny fitness centra. Maminky po porodu se samozřejmě musí šetřit, ale moudrá přirozenost přírody na to vše myslela.

6.2.2010 v 22:04 | Karma: 10,63 | Přečteno: 774x | Ostatní

Zuzana Zaharowska

Co s dětmi, když máte vařit?

Pomalu se blíží čas oběda. Jedenáct, čtvrt na dvanáct, plotna zeje prázdnotou a dva trpaslíci pobíhají po bytě. Denní dávku pohádek si již vyčerpali ráno, když jsem potřebovala uklidit, takže vaření dnes musí být naším společným úkolem.

12.10.2009 v 8:33 | Karma: 10,55 | Přečteno: 1450x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Ani mravenec

... jíst, nejíst margarín... tak jsem si udělala malý testík přírodou ... Nedávno se mi dostal do ruky, teda na obrazovku, od kamarádky e-mail na téma margarín. Když v něm bylo bez servítku vysvětleno jak nepatrný rozdíl je mezi margarínem a umělou hmotou, začala jsem mít pocit, že mou nechuť k margarínům asi tam nahoře naprogramovalo něco správně.

13.7.2009 v 7:55 | Karma: 18,06 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Jak se postavit ku snědení koňakové špičky

Mým nejoblíbenějším zákuskem je koňaková špička. Vzhledem k mému sklonu ke zdravé výživě ji nejím nikterak často. O to více si ji ale vychutnávám, předně onen likérový vnitřek. Pro zcela unikátní vychutnání oněch málo špiček co si dám ovšem doporučuji ( jako i jinde) chutě nemíchat a zvolit vhodný postup konzumace podle Rady Evropy. Špička- čokoláda, čokoládovomáslový krém, vaječný koňak ( chcete-li likér) a piškot.

1.6.2009 v 7:55 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zaharowska

Rada projednává saláty

Rada Evropy pro konzumaci potravin a potravinových doplňků je téměř denně konfrontována s problematikou konzumace salátů.

20.4.2009 v 7:45 | Karma: 13,16 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1287x
lektor efektivní výchovy, student UTB Zlín s mezerami v pravopisu, maminka, 172cm, 50kg :-)www.zaharowska.cz

Seznam rubrik