Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Estonsko: Národním parkem Laahemaa až do obce Kunda.

Jen přibližně 60 kilometrů východním směrem od Estonského hlavního města Tallinnu se rozléhá jedno z nejzajímavějších přírodních chráněných území celého Estonska. Národní park Laaemaa je místem téměř dokonalého klidu, nádherného pobřeží a nedotčené přírody. Na rozdíl od českých národních parků místo, kde potkáte turistu jen výjimečně a kde se dokonale doplňuje členitá pobřežní oblast s původní architekturou a slatinným prostředí ve vnitrozemí.

Ideální je se do Národního parku vypravit autem, jelikož jednotlivé lokality jsou rozprostřeny po celém chráněném území v rozmezí desítek kilometrů. Jeden den je však dostačující pro vidění toho nejzajímavějšího. První atraktivita je umístěna ještě před hranicí samotného parku. Jen asi 40 minut od Tallinnu se na říčce Jagala v prostředí kde se stýkají dvě různá horninová podloží nachází největšívodppád v Estonsku, tkzv. Jagala fall.

První obrázek je pořízen v dubnu, v období tání velkého množství vody po dlouhé zimě. Výborně kontrastuje z druhým obrázkem pořízeným v září, kdy je patrné výrazně menší množství vody v řece. V místě vodopádu dochází ke změně horninového podloží, kde méně odolný vápenec napomohl vzniku 12-14 metrů vysokého vodopádu. Vodopád v zimě zamrzá a nabízí nádhernou scénérii pro lovce fotografií.

 

Dalším místem, které by návštěvník neměl vynechat je bažinná rezervace Viru Bog. Tato rezervace je umístěna už uvnitř Národního parku Laahemaa. Estonsko je proslulé mokřady, rašeliništěmi a bažinnými oblasti. V okolí města KochtlaJarve dokonce dochází k těžbě ropných břidlic, které Estonsko využívá k výrobě energie, čímž se stává státem s unikátním zdrojem tepelných elektráren. Viru bog je mokřadem s častými jezírky uprostřed řidkého lesního porostu. Voda v jezírkách překvapí čistotou a často je zabarvena podle výskytu různých minerálů v půdě.

 

Skrze celý mokřad vede dřevěná turistická stezka vedená přímo podmáčeným územím. Přibližně v jedné třetině pěšího okruhu je umístěna také rozhledna, ze které se nabízí pohled na okolí z výšky a pomůže tak pochopit rozlehlost celé rezervace. Oblast je také ceněna pro svojí bohatou a vzácnou flóru, typickou pro podobný druh území.

 

Po přibližně dvaceti kilometrech turista dorazí do neoficiální hlavní obce Laahemy. Tou je vesnce Kasmu. Je jí také přezdíváno "kapitánská vesnice" jelikož zde sídlila námořní škola, která do 19. století vyprodukovala kolem 400 důstojníků. Ve vsi je patrná klasická Estonská pobřežní architektura, i když původní zástavba je mnohdy nahrazena modernějšími tvary. Obec je známým místem pro druhé bydlení bohatších obyvatel Tallinnu. V okolí je několik turistických okruhů, námořní muzeum a především nádherné pobřeží s několika malými ostrovy.

 

V Národním parku jsou k nalezení také některé kulturní památky, i když svou rozlehlostí a historickou důležitostí zdaleka nedosahují úrovně českých hradů a zámků. Oproti tomu jsou ale jejich areály, podobně jako drtivá většina míst v Laahemě, přístupné bez poplatků. Jedním z těchto míst je panství Palmse. Jedná se o barokní areál se zámečkem, saunou, jezerem, lihovaver a pivovarem, domem pro hosty, stájí a zahradou.

 

Další z vesnic které stojí za návštěvu je rybářská vesnice Altja. Vesnice je živoucím příkladem středovělého rybářského života v regionu. U pobřeží se kromě bludných balvanů, dovalených až z jižníhoFinska ledovcem, vyskytují také původní domy rybářů, vraky menších rybářských lodí a rybářské sítě.

Dále od pobřeží v samotné vesnici je provozována taverna, vystavěná také v originální architektuře. Zde si může návštěvník vyzkoušet menu, které by se mělo skládat z tradičních Estonským pokrmů, tedy zejména brambor na tisíce způsobů a pochopitelně rybích jídel.

 

Cestou vně Národní park, narazí hlavně český turista na opravdu zajímavé ukazatele poblíž silnic.

 

Jenom náhodou se nám podařilo objevit lokalitu Toolse na pobřeží, už mimo hranice Národního parku. Jedná se o zříceninu středověkého hradu, v jehož okolí je několik velkých dřevěných vraků rybářských lodí. Společně s mořem, zříceninou a tábořištěm se zde vytváří dokonalé místo pro táboření a spaní ve volné přírodě.

 

 

 

Poslední zastávkou je místo, kam se vydává zejména český turista. Jedná se o město s velmi poetickým názvem Kunda. V celé obci není prakticky vůbec nic kromě obří cementárny a průmyslového přístavu. Přesto je vděčným cílem českých turistů, kteří si nenechávají utéct příležitost vyfotit se u příjezdové cedule.

Estonci často jen překvapeně sledují co dělá několik pobýhajích Čechů v okolí cedule s nápisem Kunda. V její blízkosti je totiž ukryt tkzv. "Kundí deník" kam se může každý český turista zaznamenat a stát se tak oficiálně stvrzeným návštěvníkem Kundy.

 

V celém Estonsku je spousta přírodně zajímavých míst. Společně s ostrovem Saaremaa je však Národní park Laahemaa tím nejzajímavějším, co může člověk z estonské přírody vidět. I díky své výborné dostupnosti z Tallinnu bych určitě každému, kdo se do Estonska na delší dobu dostane, doporučil věnovat jeden den návštěvě této poklidné, avšak nádherné oblasti.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kostovič | pondělí 20.6.2011 18:44 | karma článku: 12,87 | přečteno: 2054x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Pavel dal „políček“ Bartošovi. Je pro odklad digitalizace stavebního řízení

22. května 2024  15:53

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře