Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Albánie – dostupné dobrodružství

Je tomu přibližně rok, co jsem měl možnost podívat se do nejchudší země Evropy. Očekávání byla různá. Realita je částečně naplnila. Byla to výborná zkušenost a jeden rok je dostatečná doba na to, aby člověk mohl hodnotit.

jedna z budov na námistí Tirany

Albánie je v rámci Evropy jedinečná země. Snad za to může izolovanost způsobená přírodními podmínkami. Je to země velkých hor a jezer. Je to země s komunistickou minulostí, která se vyvíjela v převážně muslimské společnosti. V Albánii žije přibližně 3,5 mil. obyvatel. O to zajímavější je počet Albánců žijících v zahraničí – 2,5 mil. Demografické statistiky se výrazně liší od zbytku Evropy a ukazují, že mluvíme spíše o rozvojové zemi. Vysoká natalita, mortalita a kojenecká úmrtnost budiž toho důkazem. Země je to poměrně mladá. Vznikla po rozpadu Osmanské říše. Dnešní republika byla založena po 2. sv. válce.

Už při příjezdu k hranici je zřejmé, že se nejedná o normální evropskou zemi. Nejdříve vás zdrží překvapivě důslední celníci, kteří si nejspíše neuvědomují, že jediné, co můžete do jejich domoviny pašovat, je turistický kapitál. Během čekání si všimnete nelichotivého stavu celní budovy. Silnice se po přejezdu hranice s Černou horou změní v komunikaci 2. třídy v horším stavu, pokud bych ji měl přiblížit našemu prostředí. O to překvapivější je fakt, že se jedná o hlavní příjezdovou cestu do země. Tato hlavní silniční tepna pokračuje zhruba ve stejném stavu až do Tirany. Podél této komunikace je téměř nepřetržitá zástavba, která představuje to, čemu u nás říkáme venkov. Avšak nehledejte v tom obce přehledně označené značkou, občas nějaké to pole, zkrátka venkov tak, jak ho známe u nás. Jedná se o jednu dlouhou vesnici od Skadaru až do Tirany (90 km), která prostě nekončí. 

Domy, jsou překvapivě oproti všemu ostatnímu v dobrém stavu. Překvapí velký počet novostaveb. Jen několika z nich chybí albánská vlajka. Omítky hrají všemi barvami, které vás napadnou. Na zahradě se občas potulují domácí zvířata, jejichž výběh však není nijak ohraničen, tudíž vás napadne, jestli jsou až tak domácí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Albánie má snad největší koncentraci na světě ve dvou artiklech. Tou první jsou nefunkční, opuštěné, polorozpadlé benzinové stanice. Tou druhou, podíl vozů značky Mercedes na celkovém počtu vozidel. Tato vozidla údajně poskytla Albánii bývalá NDR v rámci komunistické výpomoci. Jezdí až dodnes a najít jinou značku auta je úkol jen pro bystré pozorovatele.

Pravidla silničního provozu platí teprve několik let, proto je řízení v Albánii jen pro odvážné a zkušené řidiče. Značek je poskromnu, semaforů jen několik v Tiraně a 90 % z nich není zapojených. Předjíždí se všude. Vědět, jestli náhodou v protisměru nejede vozidlo, nemusíte. Zkrátka se drží klakson a předjíždí.

První město, které jsme navštívili, byl Skadar. Jedná se o město, jehož pomyslné centrum tvoří velký kruhový objezd. Většina budov je v nehezkém stavu. Nově vypadá snad jen univerzita, mešita, pravoslavný kostel a neidentifikovatelný úřad. Tržnice si s hygienou příliš netyká. Ryby leží na zemi, fláky masa visí na hácích a jsou obletovány spoustou hmyzu. Podklad tomu všemu tvoří něco mezi bahnem a prachem. Potraviny si zde koupí snad jen turista, který touží trávit příštích několik dní na toaletě.

Naopak hlavní město Tirana vypadá relativně normálně. Připomíná sice spíše egyptská, či turecká města, ale na první pohled je vám zřejmé, že jste v metropoli země. Na hlavních třídách najdete i butiky a menší supermarkety. Hlavní náměstí je poznamenáno komunistickou minulostí, kterou připomíná budovatelská freska na jedné z největších budov. Dominantu tvoří socha albánského hrdiny – legendárního bojovníka proti Turkům, Skanderbega. Lidé v Tiraně chodí slušně obléknuti a vypadají celkem sympaticky. Anglicky zde umí málokdo. Jediný, s kým nebyl problém se domluvit, byl prodavač ve vinotéce, který však pocházel z Řecka. Potkání nějakého žebráka, nebo pochybného prodavače v centru města, je nevyhnutelné. Jsou velmi vytrvalí a schopni pronásledování i po dobu několika desítek minut. To víte, příliš příležitostí v podobě zahraničních turistů nemají.

Když se ozvalo volání přírody při prohlídce centra, nastal problém. Veřejné toalety zkrátka nejsou. Při dotazu, kde si člověk může odskočit, se dostavila jediná odpověď: „everywhere, Tirana.“ Nevím, jestli mi onen muž správně rozuměl, ale po ulicích nebo náměstí se mi čůrat nechtělo. Naštěstí mi bylo vyhověno v jedné z restaurací. Tirana mě překvapila velkým množstvím rozestavěných budov. Bylo zřejmé, že město zažívá stavební boom. O to větší jsou problémy s elektřinou. Krátké výpadky proudu jsou na denním pořádku. Vyhnete se jim pouze v budovách se záložními generátory. Počet obyvatel Tirany je nejspíše nezjistitelný. Nejrůznější zdroje mluví o 200 – 750 tis.

Nedoporučuje se pít voda z vodovodu. Já osobně to nezkoušel, ale v centru Tirany jsem zariskoval a koupil kopečkovou zmrzlinu. Přežil jsem to bez újmy. Ceny v Albánii jsou příznivé. Pizza, nebo jiná jídla v restauracích, vás přijdou přibližně na 2/3 cen u nás. Stejně tak i nápoje včetně piva. Albánské pivo, s originálním názvem Tirana, předčilo moje očekávání. Točené sice neseženete, ale chuťově obstálo.

 To, co je na Albánii nejhezčí, je příroda. Zejména velké hory na západě země. Vede skrze ně jen několik málo cest, a proto není problém zažít dobrodružství a samotu, pokud se z některé z nich vydáte pěšky za divočinou. Za návštěvu stojí i Skadarské, Prespanské a zejména Ochridské jezero. Když už se člověk vydá dlouhou a krkolomnou cestou k Ochridskému jezeru, vyplatí se navštívit i makedonský Ochrid, nádherné městečko zapsané na seznamu UNESCO. Při krátké návštěvě Makedonie si člověk všimne rozdílu mezi oběma státy. Makedonie, u nás považovaná za chudý stát, je na tom oproti Albánii viditelně lépe.

Na průmysl narazíte jen málokde. Když už, tak se jedná o obří továrny strašného vzhledu. Vsadil bych nemalé množství peněz na to, že tyto továrny nesplňují ani ty nejmírnější emisní limity a jsou výraznými znečišťovateli okolí. Jedná se hlavně o velké zpracovatele hliníku, mědi a chromu. Typickou plodinou Albánie je tabák. Proto jsme předpokládali, že přátelům kuřákům přivezeme albánské cigarety. Ty však nejsou k sehnání. Albánie totiž tabák sice pěstuje, ale podobně jako jiné suroviny, ihned vyváží. Proto na trhu seženete cigarety s nejspíše albánským tabákem, ale nápisem vyrobeno v Řecku, či Makedonii.

Jsem rád, že jsem měl možnost tuto zajímavou zemi navštívit. Je sice nejchudší zemí Evropy, ale i tato chudá země skrývá spoustu bohatství. Je to především nádherná příroda, zajímaví lidé, které nemůžu přirovnat k jinému národu, protože jsou zkrátka jiní, zvláštní atmosféra Tirany a jiných větších měst a spousta jiných specifik, na které jinde nenarazíte. Albánie je prostě svá, jediná. Není to země typicky muslimská, evropská či balkánská. Je to zkrátka Albánie. V neposlední řadě je zemí turisticky příliš neprobádanou, proto pro mne cesta do Albánie znamenala jakési dostupné, relativně blízké a levné dobrodružství.

 

Autor: Jan Kostovič | středa 24.9.2008 12:52 | karma článku: 32,66 | přečteno: 4924x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře