Známý, neznámý lékař

Po shlédnutí TV reportáže na téma existence jistého webu, kde je možno veřejně hodnotit lékaře všech možných oborů, jsem ani já neváhala a hbitě zavítala na inkriminované webové stránky.

Nevycházela jsem z údivu, našla jsem tam skutečně jména lékařských odborníků různých oborů. Neméně zajímavé byly i komentáře veřejnosti. Světe div se! Komentáře a připomínky se ve většině případů, pokud to mohu osobně posoudit zakládaly na pravdě!

Možná chápu rozhořčení některých lékařů. Bylo by však dobré si uvědomit, že žijeme v době, kdy jsou informace z mnoha oborů a nejen ze zdravotnictví  veřejně přístupné lidem. Ta tam je doba, kdy bílý plášť byl téměř jistotou nedoktnutelnosti a to, co řekl pan doktor bylo svaté!

Položme si otázku? Je tu pacient pro lékaře a nebo lékař pro pacienta? Jedna i druhá strana to vidí asi úplně jinak. Správné by bylo, kdyby obě dvě strany byly partnery a to ve zdraví i v nemoci, jak často čteme na reklamních letácích zdravotních pojišťoven. Až začnou lékaři vnímat pacienta jako svého partnera, vše se možná změní k lepšímu. Možná potom se dočtou na oněch webových stránkách jiná hodnocení, lidé  je přestanou označovat za arogantní namyšlence, kteří si budují jen svou vlastní karieru, profitují z kontaktů farmaceutických firem, upřednostňují pouze movité klienty/pacienty a obyčejný člověk je pro ně jenom plebs, co obtěžuje.

Nezřídka se stává, že je pacient neprávem označen za kverulanta, jen proto, že má další a další obtíže a není spokojen s vývojem svého a nebo zdraví svých blízkých a tomu odpovídající lékařskou péčí. Průkopnici všech kverulantů paní zelinářovou/ Dobiášovou všichni dobře známe ze seriálu Nemocnice na kraji města. My však žijeme opravdové životy a ne ty smyšlené.

Možná právě proto napadlo onoho mladého muže vynést na světlo světa výše zmíněnou webovou stránku. Lékaři jsou také jenom lidé a pokud jsou alespoň trochu rozumně smýšlející, mohli by to brát jako výzvu k tomu, jak se stát lepšími a nehledat v tom jen to, že chce někdo pošpinit a pošlapat jejich čest a odborné kvality.

Jistě nikdo z pacientů to nevidí tak, jak se praví v jednom přísloví...Navrch sutana a pod ní najdeš satana..... Všichni svým způsobem věří člověku v bílém plášti....

Přeji stále zdraví všem čtenářům!

Autor: Alice Wollmannová | středa 19.11.2008 14:29 | karma článku: 32,94 | přečteno: 6169x