Že do módy příjde kremace, černý hrobař bude bez práce?

V průběhu několika posledních let doslova raketově stoupá zájem mladých lidí o povolání zdravotnického záchránaře. Každoročně se ke studiu přihlásí stovky nových studentů. Z globálního hlediska je to zřejmě job s velkou budoucností. Svět potřebuje nové hrdiny, neohrožené supermany, nezištné dárce krve, ochránce psů a koček...

Tito budoucí zachránci a zachránkyně lidských životů studují nejen teorii. Šedá je teorie, zelený strom života. Pravidelně tito studenti dochází na odbornou praxi.

Dnes jsem měla na starosti jednoho takového studenta. Mým úkolem bylo seznámit stážistu s prací na Záchranné službě, umožnit mu získat praktické zkušenosti z terénu. Celý den jsme spolu probírali úskalí jeho budoucí profese, snažila jsem  se mu co nejlépe předat své letité zkušenosti.

Během hovoru ve volné chvíli jsem se ho zeptala, co ho vlastně přimělo ke studiu oné Vyšší odborné školy? Odpověděl mi poněkud rozpačitě, že ho to vždy tak nějak zajímalo a tak, že se tedy přihlásil. Protože jsem velmi zvědavá, tak jsem se zeptala, jestli jen studuje a nebo k tomu i někde pracuje?

Jirka, tak se můj dnešní stážista jmenoval,  se na malý moment odmlčel. Po menší pauze  utrousil, že chodí jen brigádně pracovat. V duchu si říkám, že to je rozumné a asi by se to jinak nedalo stíhat.

 Po chvíli Jirka dodal: "brigádně pracuju u pohřební služby." V tomto případě jsem se neptala, co bylo motivací k výběru této brigády....jen jsem si pomyslela, že  když dobře platěj, tak je to asi výhodný job?

Jirka se usmál. " No mám 60 kč čistýho na hodinu", dodal. " Ale někdy jsou i prémie."

Moje zvědavost nabírala plné obrátky. Zajímalo mne, za jaké úkony se pobírají  v pohřebnictví prémie?

 "No třeba za kopání hrobu", vysvětluje mi Jiří. Dozvěděla jsem se, že je to práce cca na 2 hod, kope se do hloubky metrosmdesát, občas, když se narazí na pozůstatky těl, tak méně. Komplikace nastávájí, když mrzne, ale jinak to prý celkem jde.  Je za to tisícovka v podobě prémií.

 Za víkendové "služby" má 650 kč na den. Vyjíždí jen na výzvu v případě úmrtí, jinak je doma na telefonu. Mimo jiné Jiří "dělá" i obřady.  Přípravuje nebožtíka do rakve, obsluhuje manipulaci s rakví.

Před koncem naší služby na záchrance mi Jirka říká: "Teď jdu rovnou k pohřebákům a budu tam de facto přes celé svátky." Chtěla jsem dodat, ať pozdravuje u "konkurence"....

Svět je plný rozporů, ničemu se už nedivím, ani tomu, že hrobař studuje na záchranáře.

http://www.youtube.com/watch?v=9farytP7Fq4

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alice Wollmannová | pátek 19.12.2008 22:03 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1328x