Zdravý selský rozum

Onehdá jsem si nechala od jednoho astrologa, který bydlí v Nerudově ulici v Praze, vypracovat osobní horoskop. Mimo jíné, mi řekl, že pokud do hry zapojím svůj zdravý selský rozum, tak si na mě nikdy nikdo nepříjde....

Musím uznat, že věta o používání "zdravého selského rozumu" je pravdivá, bez ohledu na to, že pochází z úst astrologa a je vyčtena z "hvězd".

Kdyby občas někteří lidé používali svůj zdravý selský rozum, tak by nemohli ventilovat některé své naprosto nesmyslné myšlenky.

Předně chci upozornit, že nepatřím k žádné politické straně a nikdy jsem nepatřila. Jediné, kde jsem byla organizována byl Pionýr. Tuhle se mě jeden známý ital ptal: " co je to ten pionýr?".  Chvíli jsem váhala, jak mu odpovědět, ale pak jsem zvolila naprosto jednoduchou odpověď. Kdysi v naší republice byli u vlády komunisté a pionýr je již taková historická postava.

Ale zpět k myšlence o selském rozumu. Navazuji na můj předchozí článek o placení poplatků ve zdravotnicví.

 Žasnu, kolik lidí souhlasí s tím, aby za vstup k lékaři platili a  dokonce to i rádi ochotně zaplatí, přičemž každý měsíc si platí i zdravotní pojištění. Naprosto nechápu, jak někdo může argumentovat tím, že když se zruší poplatky, tek nebude na opravu silnic. Jdou snad vybrané poplatky na konto "rozbité silnice?" Pokud vím, tak si je ponechává organizace, která je vybírá.

  O poplatcích v lékárnách ani nemluvím. Jen by mě zajímalo, jak by stejní lidé reagovali na to, kdyby po nich  v Kauflandu chtěli za to, že u nich nakupují poplatek 30 kč a v Tescu by chtěli 50 kč? Už vidím ten poprask, tu revoluci.

Nějak nerozumím tomu, proč se má lékárnám platit 30 kč za položku na receptu? Čemu to má přispět?  Zamezit zneužívání léků? Měla jsem vždy za to, že léky předepisuje vysokoškolsky vzdělaný člověk mající akademický titul MUDr, a ten by měl vědět, jaké léky, na jakou chorobu se předepisují. Když to vezmeme do důsledků, těch 30  kč by měl platit ten, kdo recept předepisuje, neboť ten je odpovědný, nikoliv pacient.

Jsem zvědavá kolik rozlobených lékárníků a lékařů se mi ozve do diskuse pod článkem.

Pánové uznejte, pokud máte zdravý selský rozum, že mám pravdu.

Přeji hezký den.

Autor: Alice Wollmannová | středa 3.12.2008 9:41 | karma článku: 14,58 | přečteno: 1779x