Konec zubařů v Čechách?

Včera jsem se zaujetím poslouchala rozhovor na F1 s prezidentem ČSK MUDr. J. Pekárkem. Musím říci, že chvílemi jsem se velmi dobře bavila....

Dozvěděla jsem se, že v ČR je 7048 zubních lékařů, z čehož vyplývá, že na jednoho stomatologa připadá cca 2000 pacientů. Pro zubaře je to údajně neúnosná situace. Pan prezident je toho názoru, že je potřeba snížit počet pacientů a to zejména pacientů v dětském věku. Za jejich zubní kazy jsou nejvíce odpovědni jejich rodiče, špatná strava, nedostatečná hygiena. Pokud by dětských pacientů ubylo, budou mít prý stomatologové více času na ostatní pacienty. Ano, souhlasím, prevence je důležitá! Jen to na mne dělá trochu zvláštní dojem. Nikdy jsem neslyšela např. chirurga, který by přišel s návrhem na zákaz vyrábění nožů a výrobků ze skla jen proto, že pořád  sešívá něčí pořezané končetiny....

Probírala se též dostupnost stomatologů, údajně by měl být zubař dostupný za 20 min. jízdy autem a to zřejmě i o víkendech...ano, je to nereálné, to uznal i pan prezident. Odkázal však pacienty na zubní pohotovost, protože sám řekl, že v sobotu a neděli nikdo nikde nikoho nesežene. Musím však konstatovat, že neseženete nikde nikoho ani v ordinaci zubní pohotovosti během regulerních ordinačních hodin!  Celkem běžnou situací se stává přeplněná čekárna zubní pohotovosti, avšak personál se nedostaví....proč? To nikdo netuší? Toto jednání však vybízí ke spekulacím, třeba takovým, že se jim prostě nechce, oni přece nemají zapotřebí se v sobotu zabývat nemocnými lidmi, mají také svůj soukromý život a peníze za službu asi už ani nepotřebují atd...Tak mě tak napadá, proč si tedy volili tento medicínský obor? Lze přece předpokládat, že bolest zubů může přijít i v neděli...a v tomto případě jsou řeči o dentální hygieně a prevenci zcela zbytečné, když někoho bolí zub, potřebuje především účinnou  akutní pomoc.

Prostor dostali i posluchači. Velmi mne pobavila reakce pana prezidenta na dotaz posluchačky týkající se tzv. bílých plomb. Prý jejímu manželovi po roce samovolně vypadly. Pan prezident poradil posluchačce, nechť si stěžuje:-) Tak nevím, jestli toto je nejlepší řešení? Nechci být pesimista, ale dovoluji si tipovat, že z těch 7048 stomatologů je jen 48 na určité profesionální úrovni. Zajímalo by mne, jakým způsobem probíhá postgraduální vzdělávání stomatologů? Je vůbec prakticky uskutečnitelné? Nechci být skeptik, ale řekla bych, že nikoliv! Skutečnost, že se někdo zúčastní odborného semináře či kongresu a na konci akce obdrží certifikát a ten si posléze zarámuje a vystaví jako trofej do čekárny z nikoho odborníka nedělá!

Nám pacientům však nic jiného nezbývá, než riskovat, svěřit se do rukou tohoto  ohroženého, prací přetíženého, od pojištověn nepochopeného "živočišného druhu" a doufat v to, že i čeští zubaři se kromě trhání zubů a zhotovení snímatelných zubních náhrad konečně naučí i jiné léčebné postupy.... a nebudou nuceni za vzděláním a patřičným společenským a finančním ohodnocením odcházet do zahraničí.

Autor: Alice Wollmannová | pátek 11.4.2008 12:29 | karma článku: 10,45 | přečteno: 1082x