Jaký to je?

K napsání tohoto článku mne inspirovala kolegyně blogerka Tereza Boehmová. Ve svém článku se zamýšlela nad tím, jak je v ČR prezentována současná žena. Poukazuje na to, že fyzická krása není vše a proč se tvůrci soutěží nezaměří i na jiné kvality ženské osobnosti.

Katka

 Ty víš jaký to je, když člověk ráno vstává a zrcadlo Ti  říká děvče žádná sláva! Nemáš čím oslnit, nemáš čím překvapit, jsi jen holka od vedle, tak se s tím nauč žít!

Jak jste si mnozí všimli, máme tu telenovelu "Ošklivka Katka".  Tvůrci seriálu se zaměřili na kontrast mezi krásou a inteligencí. Vtipným způsobem dávají vyniknout ženské povrchnosti, koketerii v podobě postavy Patricie Vytiskové v kontrastu s postavou nevkusné Katky.

Kateřina je nejen ošklivá , ale i chytrá. Ke všemu je i hodná a hlavně je nešťastně zamilovaná do svého šéfa, jehož snoubenkou je krásná, chytrá a  majetná Marcela.

My, co umíme předvídat, již dopředu víme, že uplyne ještě mnoho a mnoho dílů tohoto nekonečného seriálu.  Katka na sobě bude muset zapracovat, aby si jí její šéf konečně všimnul jako ženy. Bude muset prodělat jisté změny ve svém vzhledu.

Smutek je ušlechtilej, krásná sebelítost, jsi jen  malá ošklivka, co nemá příležitost!

 Celou situaci perfektně vystihuje text  písně G. Osvaldové. Na šedé myši prostě nikdo není zvědavý, dokonce ani muži. Pokud chce žena "něčeho" dosáhnout, málokdy ji k tomu stačí jen  "být  chytrá."

Zkuste někdy pozorovat své okolí. Kdo bývá v kolektivu oblíbenější? Chytrá, nevzhledná šedá myš a nebo šmrncovní kočka, která sice nemá takové "znalosti", ale zato se líbí nejednomu mužskému oku? Jak to tedy je? Své by o tom jistě mohli vyprávět muži VŠ vzdělaní, mnohdy ve vysokém postavení. Komu dávají přednost?

 Nechci si zde hrát na jasnovidce, ale určitě dají přednost někomu, na koho se dá alespoň koukat, před někým, kdo má sice encyklopedii v malíčku, ale to je asi tak vše, co může nabídnout.

Samozřejmě, je zde i další řešení, být krásná a chytrá zároveň. Je to sice dost velká dřina, ale když člověk chce, tak to jde.

Ty víš jaký to je, bejt ta no celkem milá, uvnitř jsi barevná a navrch černobílá. 

 Neházejme flintu do žita, Katka to taky dokázala!

Autor: Alice Wollmannová | sobota 6.12.2008 14:52 | karma článku: 14,03 | přečteno: 1818x