Blbá sestra

Tuhle mi kolega ve vzteku vpálil, ať si uvědomím to, že jsem jen blbá sestra! Pokoušel se dát k dobru nepříliš vtipnou historku o tom, jak  zdravotní sestry často na výjezdech záchranné služby lidé zaměňují za lékaře.

 

 

Já jsem se samozřejmě bránila, neboť se snažím pokaždé mylnou domněnku pacientů uvést na pravou míru. On si trval na svém a pokoušel se přesvědčit další mé kolegy, jak skáču dva metry štěstím vysoko, když mě někdo osloví paní doktorko. Pravda to není. Jsem zdravotní sestra a nemyslím si, že jsem blbá!

 

Problém je možná někde jinde.

Podívejme se trochu do historie lidstva a odívání. Odjakživa dávali lidé najevo svůj statut právě typem oděvu, který nosili. Kdo byl bohatý, ten měl šaty vyšívané zlatem, chuďas chodil v hadrech. Každému hned bylo jasné s kým má tu čest.

 

Ne jinak tomu je i ve zdravotnictví. Už od pohledu většinou pacient pozná, kdo ho ošetřuje. Lékař je spojován s bílým pláštěm, sestra zase s uniformou a čepečkem, tak tomu bylo alespoň v letech minulých. Nikdo se nemusí na nic vyptávat, nikdo nic sáhodlouze vysvětlovat, všichni zůčastnění mají jasno.

 

Jinak tomu je právě u zdravotníků záchranných služeb. Všichni mají stejnokroj. Lékař, sestra, řidič.

Uniforma je sice opatřena štítkem s názvem konkrétní funkce, ale lidé toto většinou nevnímají a mnohdy dochází k nedorozumění.

 

 Místo toho, aby se zdravotník soustředil na práci, musí často mnohdy složitě vysvětlovat kdo je a proč tam je zrovna on a ne třeba někdo jiný.

 

Co kdyby se nad tím kromě mně zamyslel i někdo jiný a navrhl by pro záchranáře transparentněji odlišené oděvy, kde by bylo jasno na první pohled kdo je kdo?

 

 A co si o tom myslíte Vy čtenáři?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alice Wollmannová | pondělí 11.1.2010 14:11 | karma článku: 17,92 | přečteno: 2958x