Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jo, jo, palte korán. Určitě tím nikoho nenaštvete.

Kdo nepálí korán, není in. Nebo alespoň není tím správným vlastencem. Napadlo však někoho z těch paličů knih, jako kdo se chovají? A jak to vše vlastně může dopadnout?

Tak se nám v té naší republice kdysi československé uchytil nový hit. Pálení knih. A ne jen tak ledajakých. Náboženských a prastarých. Knih, jejichž obsah dnes berou vážně a doslova snad jen fanatici. Ano, už je to tady. Skuteční vlastenci se rozhodli zatočit s islámem. A jak mu udělit tvrdší ránu, než pálením jejich posvátného textu - Koránu!

Pálit knihy. Úžasná to věc. Jak krásné. Jak křesťanské. Jak evropské. A jak typicky české. Tradice u nás sahající minimálně až do počátku 15. století. To také církev přikázala pálit Viklefovy spisy (ti správní vlastenci zajisté ví, kdo to John Wycliffe byl a koho inspiroval), a dopracovala to až k upálení mistra Jana Husa a Jeronýma Pražského. A vzpomínám si ještě na jednoho strýčka z Rakouska, který se postavil do čela Německa a také rád pálil knihy. A vlastně nejen knihy. On vůbec rád pálil. Pece ve vyhlazovacích táborech jely na plné obrátky. Začalo to knihami a skončilo to pár miliónem Židů. Koho asi budou pálit ryzí čeští "vlastenci"? Snad nikoho a zamyslí se nad tím, jako kdo se chovají!

Především by se však měli zamyslet nad tím, co tímto pošetilý činem můžou způsobit. Jen si vzpomeňme, jak zatočili radikální islamisté s redakcí časopisu Charlie Hebdo za pouhou karikaturu. Myslíte, že pálení jejich posvátného textu si nechají líbit? Tak určitě. Ještě nás za to vychválí. 

Bláhoví houpáci! Božský klid byl v zemích Koruny české i horních Uhrách. Jen aby s tím teď nebyl konec. Aby spálení jejich posvátného textu nebrali ti pošetilci od IS jako vyhlášení války. Nemůže snad být lepší způsob jak na sebe upozornit. Jak se v jejich seznamu nenávisti posunout výše. 

Takový byl v Čechách klid. Uprchlíci se tam nehrnuli a když už se tam ocitli, raději hned prchli do Německa. Muslimů tam máme tolik, že si pomalu nevšimneme, že nějaké máme (nepočítám-li lázeňské hosty.) A přesto čecháčci kvičí jak podsvinče na jatkách i pro jeden blbý šátek. Přitom se u nás s výjimkou nějaké té hospodské rvačky nic moc neděje a život si vesele plyne dále.

Jo, vážení a milí, mám vážné obavy, že s tím je nyní konec. Kdo zaseje vítr, sklidí bouři. A až ta bouře přijde, nezapomeňte z ní okamžitě obvinit "neschopnou Sobotkovu vládu," místo aby jste se zamysleli nad neuvážeností svého vlastního činu. Nad svou hloupostí. Nad tou neskonalou demencí. Spálením knihy se toho totiž opravdu hodně vyřeší.

A to byl náš velevážený pan prezident k tomu ke všemu ještě tak neskonale moudrý, že při vší své osvícenosti hned při první příležitosti před nedávnem vyslepičil, že se u nás pohybuje podezřelý terorista. Vůbec jsme se nestali nevěrohodnými v očích tajných služeb. Určitě se s námi naši spojenci rádi podělí o užitečné informace, až se k něčemu bude schylovat. Žabák na Hradě bude mít hned o čem veřejně dřistat, mlok si dá pozor, my jej načapneme a on se odpálí jindy a jinde.  

Ách můj ty Kokšo mourovatý, kdyby hloupost kvetla, alergici u nás už dávno vychcípali. Ale proč se rozčilovat. Vždyť i Švejk uznával, "že každej nemůže bejt chytrej. Ty hloupí musí dělat výjimku, protože kdyby byl každej druhej chytrej, tak by bylo na světě tolik rozumu, že by z toho byl každej druhej člověk úplně blbej." Jenomže ono nemůže být ani té hlouposti příliš mnoho. Všeho moc škodí. A z nekonečné hlouposti nic moudrého nevyroste a už vůbec nevykvete. To si zase myslím já. 

Autor: David Wiltsch | úterý 21.2.2017 16:45 | karma článku: 18,32 | přečteno: 1086x
  • Další články autora

David Wiltsch

Vážené ministerstvo životního prostředí

Situace okolo otrávené Bečvy, průtahy a podezření kolem vyšetřování a především vystupování ministra Brabce mě nenechávají ani trošku klidnými. Nedá mi to. Musím se ozva. Pokud se ve věci nezačne okamžitě jednat, měl by odstoupit.

4.11.2020 v 13:32 | Karma: 17,78 | Přečteno: 264x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

David Wiltsch

Když stát řídí odborníci

Vláda odborníků. To je to, co nám Babiš po celou dobu slibuje a obzvláště v těchto časech by měla být prioritou. Zjevně ji máme a proto zůstáváme nadále Best in Covid a dokonce jsme od ní ke státnímu svátku dostali nevídané dary.

28.10.2020 v 21:03 | Karma: 33,53 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Dvakrát půl Šumavy

Kdybych vám jako chytrá horákyně pověděl, že jsem Šumavu přešel i nepřešel, budete si ťukat na čelo, co to melu. A přeci je to pravda. Však posuďte sami.

18.6.2020 v 15:00 | Karma: 18,50 | Přečteno: 2000x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

Horem dolem do Narnie

Letopisy Narnie patří k filmům, které se natáčely u nás. Vždyť jedna z úvodních scén se odehrává na Pravčické bráně a krajina Českého Švýcarska je nám představena, jako země Narnie. A právě z této pouti přichází můj další raport.

16.6.2020 v 22:03 | Karma: 16,51 | Přečteno: 469x | Diskuse| Fotoblogy

David Wiltsch

Dáváme nejmíň, chceme však nejvíc

Babiš nesouhlasí s tím, jak by se měly dělit peníze EU na následky koronaviru. Po přečtení tohoto článku jsem nabyl dojmu "My nikomu nic, vy nám však vše. Jsme Češi a kolem nás se točí vesmír a svět!"

30.5.2020 v 8:46 | Karma: 25,07 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/