Modelářem po 20 letech - podléhání

Starší muži se prý rádi vrací do svého mládí. Nejprve se to projevuje pořízením lepšího vozu, pak přítelkyně ve věku dcery, permanentním namožením svalů ze snahy předběhnout adolescenty a tak to mnohdy pokračuje až do terminální fáze, kterou je nutnost použití plen. Já evidentně začal dřív, přeskočil automobilismus, přítelkyni i sport a vracím se rovnou k hračkám.

Supermarine Spitfire Mk. XIVcwww.graphicommunication.com

Ale zas tak přímočaré to nebylo. I když již delší dobu procházím hračkářské a jiné dětské krámy s povzdechem o nezaslouženém luxusu dnešních capartů. "Ranou do vazu" bylo paradoxně stěhování firemních kanceláří. Naše agentura "pidi-lidi-maxi-výstup" zakotvila v centru Prahy, v místě prodchnutém geniem loci, obklopeném turistickým ruchem a také třemi obchody s modelářskými potřebami.

Koncentrace ojedinělá, srovnatelná snad s koncentrací "zviřátkových" krámů na nábřeží Seiny hned vedle Louvru. Takový "Plastic-district" plný svádivých pokušení a tichých radovánek. Už jen to hříšná radost projít se kolem výlohy nacpané krabicemi s modely všeho myslitelného včetně vojáčků pro dioramata.

Každý čtenář ABC, jehož první modelářské krůčky lemovaly pokusy se značkou SMĚR, pochopí pošetilé pohnutí při pohledu na stohy stavebnic Revell. Na celé skvadrony letadel různých typů, na flotily od veslic až po atomové ponorky, na armády vozidel od dvoukolých až po obrovské trucky v americké air-brushi. Ruce se třesou, v duši vzpomínka na nikdy nepostavenou Queen Mary, kterou jsem tak dlouho odkládal, až jí stavbou zkazil brácha.

Týden...druhý...měsíc...druhý... V duši se pomalu rozpouští odhodlání odolat tichému šílenství. Jenže semínko dávno zasazené klíčí a vytahuje se ke slunci. Zalévané plechovčičkami celého spektra barev, miniaturními nástroji včetně (ufff) stříkacích pistolí. Hnojené desítkami variantních polepek a přídavných detailů včetně dioramat z dílen. Roste, sílí a mohutní. Slupka sebeovládání praskne, poslední vlásek v podobě absence kartového terminálu se trhá druhý den zachroustáním bankomatu.

V tašce pod stolem tiše odpočívá Supermarine Spitfire Mk. XIVc. A já přece na víkend slíbil dvě návštěvy...

 

 

Autor: Jan Dvořák | pátek 4.4.2008 14:59 | karma článku: 17,07 | přečteno: 1458x