Když si bolševik podá ruku s nacistou...

Aneb malé poučení pro všechny odpůrce majetkového vyrovnání s církvemi. Opravdu se chcete zastávat a hájit chování zločinců? Asi nikoho totiž nepřekvapí, že vedle dalších odpudivých hobby (jako třeba genocida, válečné štvaní, státní brutalita) mají chlapci s rudou hvězdou a svastikou "na pleciach" společnou i nenávist k církvím, krádež jejího majetku a cílenou likvidaci věřících.

Že mi nevěříte? Že trochu přeháním? No...přiznávám, že trochu provokuji, ale jen maličko. Spíš jen stavím fakta do ostřejšího světla, abych donutil čtenáře přemýšlet. Protože některé pravdivé věci v debatách plných prvoplánových a hloupých odsudků zanikají a tak je potřeba na ně upozornit důrazněji.

Každopádně, abych vysvětlil titulek a perex a vyhnul se obviněním, že si vymýšlím, nabízím dva příběhy. Dva obyčejné příběhy, které se mohly odehrávat i nedaleko Vás. Jen třeba s jinými jmény a za trochu jiných okolností. Ale se stejným výsledkem, kde na jedné straně je triumfující bestie a na druhé oběť beze zbraní a možnosti se bránit.

Ženy sice mají přednost, ale v historii platí zejména osa časová a tak začneme na jihu Čech v cisterciáckém klášteře ve Vyšším Brodě. Pokud budete v pozemkových knihách pátrat po vlastníku pozemků druhdy patřících tomuto klášteru narazíte na jméno, které chutná slzami - Adolf Hitler. Nevěříte? Tak čtěte dál tady.

Také druhý příběh, kterým hodlám podložit perex tohoto zápisu, v sobě skrývá netušenou, leč o to tragičtější zápletku. Ostatně, co jiného čekat od textu, který začíná slovy: "Představte si, že zrovna splatíte dům a po návratu z banky vás u dveří čeká státní policie, která vám nezúčastněně sdělí, že je váš dům zestátněn a máte předat všechny klíče. Přesně tak se to stalo Školským sestrám sv. Františka v padesátých letech. Přišly o své gymnázium v Korunní ulici právě ve chvíli, kdy jej zaplatily." Jak jejich příběh pokračoval, si můžete přečíst tady.

Nejen tyto příběhy, ale i mnohé další informace najdete na webu, který se přímo věnuje problematice narovnání vztahu mezi českým státem a církvemi. A třeba tam najdete i odpověď na vlastní otázku, proč je potřeba vrátit, co bylo ukradeno.

A pokud vám to nebude stačit, podívejte se sem. Tady snad konečně pochopíte, že vrácený majetek a peníze, které by zákonem o narovnání vztahů církve získaly, rozhodně nepřijdou vniveč.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 3.4.2008 15:34 | karma článku: 17,07 | přečteno: 1450x