Je Peking blíž než Řím?

Ve středu začal křesťanský půst a ve čtvrtek čínský rok Krysy. Hádejte, co u nás mělo větší publicitu?

Asi nikoho nepřekvapí, že v rámci české kotliny měl mnohem větší publicitu čínský Nový rok. Přeci jen je barevnější, a tudíž pro fotoeditory zajímavější, navíc voní exotikou a nedávné problémy s počasím v nejlidnatější zemi světa tvoří příběh, který pro změnu vyhledávají editoři textů.

Fádně fialová barva křesťanského půstu symbolizující pokání a sebereflexi, pro mnoho lidí nepochopitelný zvyk sypání si popela na hlavu a ještě ke všemu nutnost "omezování" sebe sama vyžaduje mnohem větší námahu k pochopení, než příběh anonymního pana Li, který marně cestoval za svou rodinou přes půl kontinentu. Už svatý Augustin říkal, že je poutavější prožívat cizí životy, než žít svůj vlastní. Takže uroníte slzu s panem Li, kterému se evidentně zhroutil svět, a vlastní život necháte být. I když, co do stability, může být podoben vejci postavenému na špičce.

O tempora, o mores.

PS: Pan Li je samozřejmě vymyšlený. :-)

PS 2: Půst ale stojí za pokus.... Když už nic jiného, shodíte zimní kila. Ale třeba Vám chvíle strávené ve společnosti sebe sama (-é) přinesou i něco víc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 11.2.2008 8:36 | karma článku: 11,34 | přečteno: 851x