Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vážená paní Pravdová,

přečetl jsem si Vaše povídání s panem redaktorem Kubíkem v MF DNES a hned v první odpovědi jste k mému velkému překvapení řekla (cituji) „ ... Tento newspeak ...“ Když jsem toto slovo právě teď do počítače napsal, hned mě automatická kontrola pravopisu upozornila, že druhý – přes jazyk český - nejvýše postavený člověk v této zemi nemluví důsledně česky! Pak se nedivme, že to s češtinou jde s kopce.

Díky tomu, že si neúspěšní maturanti stěžovali Vašemu Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, že správné jsou oba tvary „... děvčata se nezbláznily/nezbláznila...“, se Váš ústav probudil z dlouhého spánku a začal se opět zajímat o správnou češtinu.

Občas lze v novinách a časopisech číst hlubokomyslné úvahy o našem národním zájmu. Většinou to skončí konstatováním, že je třeba pátrat a hledat co je nebo co by mělo být naším národním zájmem. Navrhuji, aby naším národním zájmem v globálním světě a sjednocované Evropě bylo zachování a pěstování českého jazyka.

Je tristní sledovat, jak se čeština u Čechů, Moravanů a Slezanů postupně ztrácí a ničí. Angličtina zcela nepřípustně ovládá náš jazyk a potlačuje češtinu nejrůznějším způsobem. Nápisy na restauracích a obchodech v Praze jsou převážně v angličtině. Čeština se przní i výrazy „mějte hezký den“, což není nic jiného, než otrocký překlad z angličtiny. Na veřejných místech vidíme nápisy Jungmannova Plaza, Myšák Gallery, Czech Point a podobné jazykové krkolomnosti. Literatura, novinové články a reklamy jsou plné slov jako outdoor, mainstream, wellness a stovek dalších.

Jsme v Česku a máme český jazyk. Přijíždějí sem tisíce cizinců i zahraničních turistů, ale žijí tu Češi, Moravané a Slezané a ti mluví česky. Uvedu dva příklady: Představte si, že byste přišli jako turisté do Londýna a na všech obchodech a restauracích by byly české nápisy. Měli byste pocit, že jste v cizině, že jste dali tolik peněz na cestu, abyste se cítili jako v Česku, aby vás každý číšník a obchodník oslovoval česky? Druhý příklad: Před naším domem často stojí výprava turistů z ciziny a někdy se zájmem naslouchám, jaké informace – někdy nesmysly – jim vykládají průvodci. Jedna turistka se zeptala, proč jsou všude na obchodech a restauracích anglické nápisy a ne české, zda jsme dvojjazyčná země. Průvodkyně jí odpověděla, že nejsme dvojjazyčná země, ale Češi jsou chudí a nemají peníze na to, aby chodili do restaurací v centru Prahy, proto tam chodí jen cizinci a ty anglické nápisy jsou pro ně. Stačí?

Navrhuji, aby na všech obchodech, restauracích a jiných provozovnách pro veřejnost musely být na prvním místě české názvy a nápisy a teprve pod nimi nejméně o třetinu menším písmem nápisy v cizím jazyce. A Praha zůstala Prahou a ne Prague nebo Prag. Pro lepší znalost vlastního jazyka doporučuji, aby i noviny – jmenovitě MF DNES - měly koutek českého jazyka a hlavně podporovaly české ekvivalenty stále se rozšiřujících anglických slov. A tam by měl mít hlavní slovo Ústav pro jazyk český AV ČR.

Ústav má za úkol základní a aplikovaný výzkum současného českého jazyka i jeho historie. Výzkum toho, jak se současný český jazyk przní angličtinou bez toho, aby se proti tomu něco dělalo, je k ničemu. Takový ústav je nejlepší rozpustit. Na Slovensku stejný akademický ústav se snaží alespoň slova, která ve slovenštině dosud zněla stejně jako v češtině, nahradit novými slovenskými slovy. Co kdyby se česká akademie věd věnovala českým ekvivalentům slov wellness, singles, level, performance na marketu, banery, loftové byty a tisíce dalších a přenášela je prostřednictvím tisku mezi lid? Právě novináři by mohli být jejich účinnými šiřiteli. Učitelé ve školách všech stupňů by měli odmítat projevy žáků s použitím anglických slov, ale nejprve musí vědět, čím je nahradit. A to je svatou povinností Ústavu pro jazyk český AV ČR. Nemyslíte, paní doktorko Pravdová?

Srdečně zdraví Karol Wild

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karol Wild | sobota 14.9.2013 17:29 | karma článku: 25,53 | přečteno: 1780x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

Vážený pane primátore, přeji Vám k novému roku pevné zdraví a hlavně dobré nervy. Budete je ve Vaší funkci bohatě potřebovat - uvedu příklad.

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17 | Přečteno: 234x | Diskuse| Miniblogy

Karol Wild

Otevřený dopis pro paní Janků a pana Bangu

Na tomto místě jim chci oběma napsat, co soudím o blogu, který administrují. Protože si myslím, že taková vynikající možnost výměny názorů stojí za to.

23.12.2023 v 11:03 | Karma: 22,30 | Přečteno: 764x | Diskuse| Hyde park

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

Před časem jsem zde na svém blogu, na samém počátku Putinovy vojenské akce napsal, že Putinovi jde jen o Donbas a Luhansko. Dostalo se mi výsměchu.

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30 | Přečteno: 752x | Politika

Karol Wild

SSSR a nacistické Německo rozpoutaly druhou světovou válku - podruhé a naposled

Před několika dny jsem napsal článek nesprávně nazvaný, protože na kritizovaném plakátu zněl nápis: SSSR a nacistické Německo rozpoutaly druhou světovou válku. Omlouvám se, ale...

1.12.2023 v 9:35 | Karma: 22,10 | Přečteno: 697x | Politika

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

Mnoho občanů se ptá, k čemu je to dobré. Tak jsem si dovolil několik poznámek, které se opírají o názory odborníků.

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47 | Přečteno: 876x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 879x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik