Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dávám velikou karmu.:-)

Ještě bych připomněla jeden jazykový zlozvyk, o kterém zatím nikdo  moc nepsal, ale šíří se velice rychle. Všiml jste si, že začínají mizet přivlastňovací přídavná jména?

Už se neříká Ivanin blog, Tinin bratr, Šárčin syn, ale Ivany blog, Tiny bratr a Šárky syn. Starší generace si tímto hříškem často  vypomáhala u jména Olga, kterému se přivlastňuje trochu obtížněji.

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane Wilde,

přečetl jsem si vaše povídání o paní Pravdové a hned v prvním odstavci mne vaše spojení "automatická kontrola" napovědělo, že tento váš text není myšlen vážně. Že nejste  tvrdošíjným karatelem prznění češtiny, jak by se mohlo zdát na první pohled, ale že si z takových zapšklých staromilců naopak touto humornou satirou tropíte šprýmy, když na jedné straně jakoby horujete proti užívání přejatých slov v češtině, a přitom jich ve svém vlastním textu sám užíváte víc, než jich výslovně kritizujete. Kdybyste to myslel vážně, samozřejmě byste namísto "automatická kontrola" napsal česky "samočinná prověrka", že? Pro jistotu to pak ještě nenápadně podtrhujete četností dalších přejatých výrazů: tristní, turista, redaktor, restaurace, akademický, aplikovaný atd. atd, a ve spojení "globální svět" pak už ani ne nenápadně. A bylo od vás velmi hezké, že v závěru jste myslel i na velmi nepozorné čtenáře, protože návrh na podporu "českých ekvivalentů" by v této souvislosti mohl brát vážně už jen málokdo. 

Je obdivuhodné, že tak vtipnou parodii na české jazykové puristy dokázal napsat rodilý Slovák roky žijící v Německu. Za povedenou satirickou ukázku směšnosti konzervačních tendencí vám posílám velkou karmu!

3 1
možnosti
Foto

Promiňte mi hrubku v první větě, chtěl jsem napsat "mne překvapilo", pak jsem to změnil na "napovědělo", a už jsem neupravil zájmeno. Správně je samozřejmě: "... hned v prvním odstavci mně vaše spojení...".

2 1
možnosti
LH

Jak mají mladí lidé hovoři nebo psát spisovnou češtinou když ji nikde neslyší? Češtinu neovládají ani reportéři v radiu a televizi( omlovám se výjimkám).

4 0
možnosti
PR

P89a54v21e35l 54R16y50s

14. 9. 2013 18:02

Pidžinizace?

0 1
možnosti
MP

nechť žije klapkobřinkostroj, nosočistoplena a pohlavní honič (hřeben)

2 2
možnosti
Foto

Je správné, že se jazyk spontánně vyvíjí.  To znamená, že lidé přijímají nová slova a některá starší opouštějí.   Spontánnost je zárukou toho, že ten jazyk bude takový, jaký budou chtít lidé používat.

3 1
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 879x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik