Pohádka na dobrou noc o nespavosti

Naše malá Sofie miluje pohádky před spaním. Máme několik knížek, takže když čtu já, různě to střídám, aby se pohádky moc neopakovaly. Dnes se jí ale do postele moc nechtělo, tak jsem ji vzal na klín a povídám "Chceš pohádku?" Odpověděla "jó".

"Tak pojď do postýlky a já ti budu nějakou vyprávět."

Pohádky totiž buď čtu a nebo vyprávím. A když vyprávím, většinou pracuje pouze moje fantazie.
Nedávno jsem třeba Sofii vyprávěl pohádku o kalkulačce. Usnula tedy při velice obšírném líčení, jak se pod tlačítkem lomeno rozprostírá tlačítko krát, hned pod ním že je zapuštěno mínus a úplně dole plus. Na kalkulačce se nachází i tlačítko pro uložení do paměti a nebo taky displej atd.

Dnes mě ale rozesmála a vůbec netušila proč.

Na mou větu, že jí budu nějakou pohádku vyprávět, odpověděla "ne, ďadi, ďadi".

Ďadi znamenají její řečí knížky, z čehož jistě odvodíte, že chtěla pohádku číst, nikoliv vyprávět.

A tak jsem jí řek, ať přinese knížku, z který chce číst.

Přinesla knížku "1000 rad domácího lékaře" a otevřela ji na stránce 204, kde se pojednává o nespavosti (nekecám).

A tak jsem se dnes při vyprávění pohádky o nespavosti nesmírně bavil.

Byla to vskutku originální pohádka. Samozřejmě si musíte představit, že jsem všechno četl pološeptem a při čtení intonoval podobně jako Štěpánka Haničincová. Vybral jsem pro vás nejzajímavější pasáže:

Nespavost může mít tři formy. Zaprvé - člověk se místo spánku převaluje a hází sebou (představil jsem si důchodce, který nemůže usnout a hází sebou na posteli). Zadruhé - usne normálně, ale během noci se často budí (každej z nás byl někdy student a měl před zkouškou). Zatřetí - probouzí se příliš brzy a už neusne (Vesnička středisková).

Při všech formách nedostatečného spánku je nespavec ráno mátožný a celý den podrážděný (rozesmál mě "nespavec", připomíná mi slovo "neplavec").

Před spaním si dejte kousek krůtího či kuřecího masa nebo banánu (Sofie doplňuje hlasitým ňamňam). Tyto potraviny obsahují aminokyselinu tryptofan, kterou tělo používá k výrobě serotoninu, látky potřebné pro mozek k navození spánku. S plným žaludkem neusnete, takže snězte jen malou porci (Sofie mlčí).

Aby se tryptofan dostal do mozku, potřebuje se navázat na sacharidy. Zkuste si dát sklenku teplého mléka (mléko obsahuje tryptofan) se sušenkou (Sofie doplňuje hlasitým ňamňam) nebo teplé mléko se lžící medu (Sofie doplňuje hlasitým mek, což znamená med). Neuškodí ani špetka skořice, která působí jako mírné sedativum (Sofie mlčí).

V pozdním odpoledni už nejezte žádná velká jídla. K jejich strávení totiž potřebujete tři čtyři hodiny, a tak se nesmíte divit, že když se nacpete tři hodiny před ulehnutím, nenechají vás děje ve střevech usnout (Sofie mlčí).

Na nespavost mimo jiné pomáhá dát si pod hlavu polštářek naplněný chmelem. Květy chmele totiž vypouštějí do vzduchu mírné sedativum.

Z kusu látky si ušijte polštářek asi 30x30cm, nacpěte ho sušeným chmelem a volnou stranu sešijte. Položte si ho u hlavy, abyste v noci vdechovali vůni chmelu.

A ty už, Sofinko, spi nebo si seženu sušenej chmel, nacpu ti ho do polštářku a od zítřka budeš usínat s hlavou zanořenou do polštáře, abys mohla v noci vdechovat vůni chmelu.

Nakonec jsem byl vlastně rád, že Sofie našla nespavost a ne třeba zaražený větry nebo ... no ale to je jedno. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Wiener | neděle 20.9.2009 23:42 | karma článku: 18,44 | přečteno: 1525x