Mýtné brány - revoluce v pražské MHD

Konečně je tady, po čem cestující v pražské MHD dlouho volali. Možná to někteří z vás nezaregistrovali, ale od ledna 2012 začne platit nová vyhláška týkající se mýtných bran v pražské MHD. Úplně se tak zamezí vstupu černých pasažérů a platící cestující samozřejmě zaplatí méně.

Na tuto novinku jsme se zeptali šéfa pražského Dopravního podniku, Martina Dvořáka.
"Celý systém mýtných bran je v podstatě totožný s mýtnými branami na dálnicích. Naše mýtné brány budeme v průběhu října a listopadu instalovat nejprve v metru. Tramvaje a autobusy přijdou na řadu až v průběhu příštího roku. Půjde o jakési podélné rámy, přimontované ke stropu vstupní haly metra, které v sobě budou mít nainstalované zařízení na výběr mýtného MHD."
Do karet Opencard bude následně nahrána aplikace, která dokáže komunikovat s mýtnou bránou. Aplikace v sobě ponese unikátní číselný kód, díky kterému komunikační jednotka v mýtné bráně pozná, kolik kreditu vám na kartě Opencard ještě zbývá.
Mýtná brána dokáže rozeznat směr vaší chůze

Pozná tedy, kdy do metra vstupujete (v ten moment se aplikace na kartě Opencard aktivuje) a kdy naopak vystupujete a systém bezdrátové technologie podle tohoto časového údaje zjistí minuty strávené v metru.
"Vyslyšeli jsme stížnosti lidí typu, proč mám platit 32 korun za 90 minut, když v metru strávím pouze 35 minut, a na to mi jízdenka za 24 korun nestačí apod. Tomu bude už zanedlouho konec," tvrdí Dvořák.
Aplikace bude fungovat podobně jako předplacené karty u mobilních operátorů

Cestující totiž bude platit pouze za ty minuty, které skutečně stráví v placeném prostoru. Počítáme, že cena jedné minuty strávené v metru by se mohla pohybovat kolem 35 haléřů. Vycházeli jsme z modelu 32Kč/90min, ovšem v této formě nové čipové aplikace bude pro cestující samozřejmě finančně mnohem zajímavější.

Zajímavé i pro turisty
Zajímavé to bude i pro turisty, kteří do Prahy zavítají a budou chtít pražskou MHD používat. Zakoupí si  Opencard Tourist, kterou si nechají dobít na určitou částku. A nespotřebované, či chcete-li, neproježděné peníze jim budou při odjezdu ze země zase vráceny na jakékoli přepážce DP.
"Firma (jejíž jméno z důvodu nepovolené reklamy pochopitelně neuvádím) má s mýtnými branami bohaté zkušenosti a je tedy zárukou, že vše bude fungovat tak, jak má," slibuje si od nového projektu ředitel DPP Dvořák.

Autor: Stanislav Wiener | středa 24.8.2011 9:13 | karma článku: 16,22 | přečteno: 2727x